1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Bryndza Podhalańska

Europejskie specjalności: Bryndza Podhalańska

Pochodzenie

Początek XV wieku, Karpaty. Opisana już w 1527 r.

Rodzaj surowca

Mleko owiec rasy Polska Owca Górska, ewentualnie z dodatkiem mleka krów rasy Polska
Krowa Czerwona (do 40%).

Typ sera

Podpuszczkowy twarogowy, miękki.

Odmiana

Chroniona Nazwa Pochodzenia (PDO) od 2007 r. dla produktów z powiatów nowotarskiego, tatrzańskiego oraz sześciu gmin z powiatu żywieckiego: Milówka, Węgierska Górka, Rajcza, Ujsoły, Jeleśnia i Koszarawa. Tylko producenci wpisani na listę są uprawnieni do jej wytwarzania. Na liście produktów tradycyjnych w Polsce od 2005 roku.

Miąższ

Biały i białokremowy, wilgotny (od twardego do kruchego). Konsystencja, przypomina pastę, chociaż spotyka się również Bryndzę Podhalańską lekko ziarnistą lub grudkowatą. Smak pikantny, kwaskowaty, słony.

Przeznaczenie kulinarne

Ser dobry do pieczywa, również jako składnik farszów, klusek, knedli, pierogów, past. Wzbogaca smak sałatek, dobry też do pieczenia.

Ciekawostki

Używana pierwotnie jako środek płatniczy. Nazwa „bryndza” pochodzi od wołoskiego słowa: „brânză” – co znaczy ser. Nie ma ustalonego kształtu ani rozmiaru. W grupie produktów ze znakiem PDO znajduje się także bryndza słowacka. Na liście produktów tradycyjnych w Polsce jest umieszczona również bryndza żywiecka i wołoska wędzona.

Polska

Zdjęcia

Dostawcy