Pochodzenie
Początek XV wieku, Karpaty. Opisana już w 1527 r.
Rodzaj surowca
Mleko owiec rasy Polska Owca Górska, ewentualnie z dodatkiem mleka krów rasy Polska
Krowa Czerwona (do 40%).
Typ sera
Podpuszczkowy twarogowy, miękki.
Odmiana
Chroniona Nazwa Pochodzenia (PDO) od 2007 r. dla produktów z powiatów nowotarskiego, tatrzańskiego oraz sześciu gmin z powiatu żywieckiego: Milówka, Węgierska Górka, Rajcza, Ujsoły, Jeleśnia i Koszarawa. Tylko producenci wpisani na listę są uprawnieni do jej wytwarzania. Na liście produktów tradycyjnych w Polsce od 2005 roku.
Miąższ
Biały i białokremowy, wilgotny (od twardego do kruchego). Konsystencja, przypomina pastę, chociaż spotyka się również Bryndzę Podhalańską lekko ziarnistą lub grudkowatą. Smak pikantny, kwaskowaty, słony.
Przeznaczenie kulinarne
Ser dobry do pieczywa, również jako składnik farszów, klusek, knedli, pierogów, past. Wzbogaca smak sałatek, dobry też do pieczenia.
Ciekawostki
Używana pierwotnie jako środek płatniczy. Nazwa „bryndza” pochodzi od wołoskiego słowa: „brânză” – co znaczy ser. Nie ma ustalonego kształtu ani rozmiaru. W grupie produktów ze znakiem PDO znajduje się także bryndza słowacka. Na liście produktów tradycyjnych w Polsce jest umieszczona również bryndza żywiecka i wołoska wędzona.
Polska
