Pochodzenie
Austria, Voitsberg, region Styria, środkowo-południowa część kraju. Klasyczny austriacki ser dojrzewający.
Rodzaj surowca
Mleko krowie pasteryzowane.
Typ sera
Dojrzewający podpuszczkowy.
Miąższ
Charakterystyczna skórka symbolizuje zarówno tradycję rzemieślniczą jak i austriackie pochodzenie. Miąższ ma soczystą konsystencję; z okrągłymi, dużymi dziurami. Łagodny, pełny smak, lekko pikantny, ze słodkim posmakiem.
Dojrzewanie
1,5-2 miesiące.
Przeznaczenie kulinarne
Składnik deski serowej, do przekąsek tj. koreczki, dodatek do sałatek, zup serowych, sosów
i do zapiekania. Pasuje na świeży chleb, do fondue, do białych winogron i brzoskwiń.
Dobrze smakuje z białym winem o dojrzałej kwasowości (Neuburger, Sauvignon Blanc).