Pochodzenie
Włochy, 1135 r., okolice Mediolanu. Wytwarzany w regionach: Lombardia,
Piemont, Wenecja, Emilia Romania. Nazwa pochodzi od słowa grana – ziarnisty i przymiotnika padano – nazwa doliny. Jest jednym z pierwszych na świecie serów twardych.
Rodzaj surowca
Mleko krowie o niższej zawartości tłuszczu, niepasteryzowane, od krów karmionych sianem i kiszonkami.
Typ sera
Podpuszczkowy dojrzewający, bardzo twardy.
Oznaczenie
Włoskie DO 1955 r. i unijne PDO 1996 r.
Miąższ
Złocistożółty, wyraźnie ziarnisty, półtłusty, o cienkiej skórce. Smak od kremowego delikatnie
ziarnistego Grana Padano (dojrzewającego 9-16 miesięcy) do ziarnistego sypkiego wyrazistego w smaku Grana Padano Riserva (dojrzewającego 20 miesięcy).
Dojrzewanie
Do 20 miesięcy.
Przeznaczenie kulinarne
Przekąska, przyprawa do podkreślenia smaku potraw tj. sałatki, pizza, spaghetti, zupy. Odpowiednie wina białe i czerwone o mocnym smaku.
Pasuje do win Chianti i Zinfandel.
Ciekawostki
Ser podobny do Parmezanu, wytwarzany jednak na większym obszarze i jest łagodniejszy w smaku, w związku z krótszym okresem dojrzewania.