Pochodzenie
Francja, departamenty Puy-de-Dome i Cantal, region Owernia.
Rodzaj surowca
Mleko krowie.
Typ sera
Podpuszczkowy dojrzewający, półtwardy, z przerostem niebieskiej pleśni Penicillium roqueforti.
Oznaczenie
AOC Auvergne od 1975 r., PDO w 2009 roku.
Miąższ
Jasnokremowy miąższ poprzetykany równomiernie rozłożonymi żyłkami niebieskiej, niebieskoszarej lub niebieskozielonej pleśni; wilgotny, delikatny; w dojrzałych serach skórka staje się kleista, lepka i zapada się na środku.
Ser o pikantnym, słonym smaku, ostrym korzennym zapachu, z posmakiem orzechowym.
Dojrzewanie
Do 2 miesięcy.
Przeznaczenie kulinarne
Rekomendowany do deski z serami, jako dodatek do potraw, tj. sałatki, makarony, pasty, sosy. Pasuje do wina słodkiego białego oraz różowego.
Ciekawostki
Obecny wygląd ser zawdzięcza serowarowi Antoine’owi Russelowi, który w 1856 r. po raz
pierwszy uruchomił proces nakłuwania sera, aby pleśń łatwiej mogła się rozwinąć w miąższu.