1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Bleu d’Auvergne

Europejskie specjalności: Bleu d’Auvergne

Pochodzenie

Francja, departamenty Puy-de-Dome i Cantal, region Owernia.

Rodzaj surowca

Mleko krowie.

Typ sera

Podpuszczkowy dojrzewający, półtwardy, z przerostem niebieskiej pleśni Penicillium roqueforti.

Oznaczenie

AOC Auvergne od 1975 r., PDO w 2009 roku.

Miąższ

Jasnokremowy miąższ poprzetykany równomiernie rozłożonymi żyłkami niebieskiej, niebieskoszarej lub niebieskozielonej pleśni; wilgotny, delikatny; w dojrzałych serach skórka staje się kleista, lepka i zapada się na środku.
Ser o pikantnym, słonym smaku, ostrym korzennym zapachu, z posmakiem orzechowym.

Dojrzewanie

Do 2 miesięcy.

Przeznaczenie kulinarne

Rekomendowany do deski z serami, jako dodatek do potraw, tj. sałatki, makarony, pasty, sosy. Pasuje do wina słodkiego białego oraz różowego.

Ciekawostki

Obecny wygląd ser zawdzięcza serowarowi Antoine’owi Russelowi, który w 1856 r. po raz
pierwszy uruchomił proces nakłuwania sera, aby pleśń łatwiej mogła się rozwinąć w miąższu.