1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Cheddar

Europejskie specjalności: Cheddar

Pochodzenie

Irlandia. Jako że nazwa cheddar nie podlega ochronie, istnieje liczna reprezentacja serów tego rodzaju o rozmaitym pochodzeniu, dodatkach smakowych i czasie dojrzewania. W Irlandii najbardziej znane cheddary produkowano już w XVIII wieku.

Rodzaj surowca

Mleko krowie.

Typ sera

Podpuszczkowy dojrzewający, twardy.

Miąższ

Cheddary irlandzkie mają barwę białą lub lekko żółtą. Wraz z wiekiem Cheddar przybiera
intensywną barwę. Smak maślany, pełny, wraz z wiekiem coraz mocniejszy i orzechowy.
Cheddar im starszy tym twardszy, intensywniejszy w smaku, na powierzchni mogą pojawiać się kryształki soli.

Dojrzewanie

7-16 miesięcy.

Przeznaczenie kulinarne

Przystawka, poddawany razem z sałatkami. Irlandzkie Cheddary łatwo się łączą się z piwem
porter, stout, winami Chardonnay, Malbec oraz mocniejszymi alkoholami, tj. Burbon.

Ciekawostki

Do ciekawych wersji Cheddara należy Cahill’s Irish Porter Cheddar, produkowany z dodatkiem piwa porter Guinness. Ma on słodko-słony smak, z nutami czekolady i dymu po mozaikowym przekroju. Inne Cheddary wytwarza się także z dodatkiem wina, orzechów itd.