1. Podręcznik serowy
  2. Polskie marki
  3. Czarna Perła

Polskie marki: Czarna Perła

Pochodzenie

Włoszczowa, województwo świętokrzyskie.

Rodzaj surowca

Mleko krowie.

Typ sera

Podpuszczkowy dojrzewający, twardy, typu holenderskiego. Pielęgnowany na tzw. suchą skórkę i kilkakrotnie powlekany czarnym polioctanem winylu.

Miąższ

Ciemnożółty, wyrazisty w smaku. Ser ten charakteryzuje się aromatem orzecha włoskiego i pieprzu kolorowego z wyraziście pikantną nutą. Oczka w niewielkiej ilości wielkości ziaren ryżu, do rozmiaru ziaren grochu. W gniazdach oczek mogą pojawić się tzw. łezki solanki. Konsystencja tego sera jest zwarta, krucha.

Dojrzewanie

Minimum 6 miesięcy.

Przeznaczenie kulinarne

Doskonały do sałatek, dań obiadowych oraz przekąsek. Pasuje do czerwonego wina. Polecany sposób podania: deska serów, koreczki.