Pochodzenie
Irlandia, hrabstwo Tipperary. Jest to najbardziej znany z pleśniowych serów irlandzkich, powstały niedawno, bo w 1984 r. Recepturę wymyślili Jane i Louis Grubb.
Rodzaj surowca
Mleko krowie pasteryzowane, od krów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej.
Typ sera
Podpuszczkowy, półmiękki z niebieską pleśnią.
Miąższ
Ser ma bardzo intensywny smak, jest słony, ma wyczuwalną nutę goryczki w tle. Młody ma
kremowy smak, a pleśń dopiero się w nim zaczyna rozwijać. Pleśń układa się w marmurkowy wzór.
Dojrzewanie
Młody Cashel Blue dojrzewa od 6 do 10 tygodni. Rarytasem staje się po 3 miesiącach, kiedy
jego zapach zaczyna być intensywny, a smak bardziej kremowy. Kolor staje się złoty. Najbardziej aromatyczny jest po 6 miesiącach.
Przeznaczenie kulinarne
Alternatywa dla Blue Stiltona. Dobrze się topi.
Pasuje do win: Riesling, Pinot Noir oraz do mocnego Burbona.
Ciekawostki
Jego nazwa pochodzi od historycznej nazwy zamku Rock of Cashel. Rozpoznawalny dzięki
czarnej folii z czarno-białą etykietą. Wielokrotnie nagradzany na World Cheese Awards.