Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: świat (wszystkich: 2889, strona 4 z 193)

USA: Norwegowie wybierają rynek amerykański

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2019-01-07 09:40:41

Mleczarnia Tine operuje na nasyconym rynku skandynawskim od dziesięcioleci i poszukuje możliwości rozwoju poza nim. Dlatego Zarząd Tine podjął decyzję o zaangażowaniu finansowym na rynku, który dla Norwegów jest perspektywiczny od kilkunastu lat. Chodzi o rynek amerykański. Spółka zależna Tine Norseland w okresie okołoświątecznym dokonała w imieniu Tine zakupu kontrolnego pakietu udziałów w rodzinnej firmie Lotito Food Holding.

czytaj więcej »

Francja: Kosztowne 2 minuty błędu w zakładzie Sodiaal

Źródło: ouest-france.fr   Dodano: 2019-01-06 19:30:33

23 grudnia miał miejsce błąd na linii produkcyjnej mleka w kartonie marki „J’le lait d’ici”, w wyniku którego w produkcie znalazły się pozostałości po środkach czyszczących.

czytaj więcej »

USA: Kolejne zakupy szwajcarskiego giganta

Dodano: 2019-01-06 19:05:09

Emmi przejmuje producenta serów z przerostem niebieskiej pleśni Great Lakes Cheese. Firma zlokalizowana jest w Seymour, w stanie Wisconsin. Dla mleczarni Emmi, która operuje na nasyconym i bardzo konkurencyjnym rynku Szwajcarii i Niemiec, rynek amerykański jest znaczącym rynkiem.

czytaj więcej »

Irlandia: Brexit koszmarem mleczarzy. Irlandzkie sery zaleją Europę?

Źródło: theguardian.com   Dodano: 2019-01-06 18:26:42

Rynek Zjednoczonego Królestwa pochłania 80 tys. ton sera cheddar rocznie. Tymczasem spośród 200 tys. ton serów wytwarzanych w Irlandii, aż 90% stanowi cheddar. Połowa jest eksportowana, z czego połowa trafia na stoły w Zjednoczonym Królestwie.

czytaj więcej »

© hochland

Grecja: Grupa Hochland kupuje 25% udziałów producenta serów Feta

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2019-01-06 18:03:24

Warto jest mieć choć udział w zakładzie produkującym sery z oznaczeniami unijnymi, aby móc na dogodnych warunkach zapewnić sobie dostawy pożądanego towaru. Do takiego wniosku doszła Grupa Hochland kupując 25% udziałów w firmie Greek Family Farm (pełna nazwa Ktinotrofiki Magnisias - Synergazomenes Ekmetalefseis Anonymos Eteria). Zakład mleczarski zlokalizowany jest Almyros i działa od 2000 r. 

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Francja: Savencia i Muszkieterowie porozumieli się co do wzrostu cen serów

Dodano: 2018-12-27 11:01:37

Grupa Savencia uzyskała zgodę na podniesienie cen serów w toku negocjacji z Grupą Miszkieterów. Sama Grupa w wydanym oświadczeniu pisze o odpowiedzialnym podejściu do modernizacji sektora mleczarskiego w celu zapewnienia zrównoważonego rozwoju i promocji zdrowej i zrównoważonej żywności. Umowę podpisali: Thierry Cotillard, Prezes Intermarché i Netto oraz Jean-Paul Torris, CEO Grupy Savencia.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Holandia: Rolnicy masowo wypasają krowy na łąkach

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2018-12-27 09:44:21

Wypas krów na łąkach był przez lata częścią krajobrazu Holandii. Potem moda na wielkie zautomatyzowane obory przyczyniła się do zniknięcia tych zwierząt z pól i łąk. Obecnie można mówić o powrocie do wypasu zewnętrznego. Holenderski sektor mleczarski osiągnął planowany cel 80% krów na wolnym powietrzu dwa lata wcześniej niż to uzgodniono. Dzięki aktywnej polityce w tym zakresie np.: 303 spółdzielców z mleczarni FrieslandCampina zdecydowało się rozpocząć wypas na zewnątrz w 2018 roku.To bardzo dobry wynik zważywszy na gorące i suche lato 2018 r.

czytaj więcej »

Zjednoczone Królestwo: Bez serów święta nie byłyby takie same

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-12-21 12:46:52

Arla Foods przeprowadziła badanie konsumenckie na 2000 respondentów. Wynika z niego, że ulubionym serem Brytyjczyków jest Cheddar (66% wskazań ankietowanych). Drugie miejsce zajął Red Leicester (35%). Brie i Camembert zajmują odpowiednio trzecie i piate miejsce, ale jak przyznają konsumenci niekoniecznie chodzi o francuskie oryginały.

Boże Narodzenie to kluczowy czas dla osób jedzących sery w Wielkiej Brytanii. Ponad trzy czwarte (76%) ankietowanych twierdzi, że bez niego Boże Narodzenie nie będzie takie samo. I to nie tylko dla osób dojrzałych, ale także dla młodszego pokolenia (16-29 latków).

czytaj więcej »

Cypr: Kosztowna wpadka w związku z utratą znaku towarowego dla sera Halloumi

Źródło: france24.com; greekreporter.com   Dodano: 2018-12-21 10:30:40

Jak donoszą serwisy informacyjne na Cyprze i we Francji, znak towarowy Halloumi to prawdopodobnie najważniejsze dobro narodowe Cypru. Corocznie z tytułu eksportu Halloumi cypryjska gospodarka zyskiwała miliony euro.

Cypr stracił prawo do znaku towarowego Halloumi w związku z opóźnieniem odpowiedzi Ministerstwa Handlu Cypru na pytanie brytyjskiego sądu w związku z wnioskiem Brytyjczyków z firmy John & Pascalis o unieważnienie znaku towarowego.

czytaj więcej »

Indonezja: Chińska mleczarnia Mengniu otworzyła zakład produkcji jogurtów

Źródło: ChinaDaily   Dodano: 2018-12-18 10:30:13

Mengniu otworzyło nowy zakład w zachodniej części wyspy Jawa w prowincji Cikarang w strefie przemysłowej. Zakład wytwarzać będzie produkty marki YoyiC. Jak informuje ChinaDaily powodem decyzji inwestycyjnej były dobre wskaźniki ekonomiczne: wzrost gospodarczy i dążenie do zdrowego stylu życia. W zakładzie wytwarzane będą jogurty, probiotyki, i desery jogurtowe. Zakład docelowo ma zatrudniać tysiąc pracowników.

czytaj więcej »

© campina

Holandia: Pierwsze mleko z etykietą „PlanetProof” już na rynku

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-12-18 10:06:47

Zrównoważony rozwój i zrównoważona produkcja to hasła, które z teorii przechodzą do praktyki produkcji mleczarskiej. W ostatnich dniach do sklepów detalicznych w Holandii trafiły pierwsze kartony mleka z etykietą „PlanetProof”, co pozwala konsumentom za cenę kilku centów wyższą nabyć produkty certyfikowane w zakresie animal welfare, dbałości o środowisko naturalne, w tym ograniczania ilości pestycydów. FrieslandCampina jest pierwszą mleczarnią, która otrzymała certyfikat z organizacji Stichting Milieukeur ustanawiającej szereg standardów w tym zakresie.

czytaj więcej »

Hiszpania: FrieslandCampina umacnia się w segmencie serów

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-12-18 09:32:43

Holenderska mleczarnia FrieslandCampina ogłosiła nabycie hiszpańskiego dystrybutora serów Millán Vicente. Umowa wzmocni pozycję FrieslandCampina w kanałach dystrybucji serów do konsumentów w Hiszpanii i Portugalii.Roel van Neerbos, Prezes FrieslandCampina Consumer Dairy skomentował ten fakt następująco: – Przez dziesięciolecia sery z FrieslandCampina trafiały do konsumentów i klientów na Półwyspie Iberyjskim. Dzięki temu przejęciu, łącząc lokalną wiedzę handlową i elastyczność firmy Millán Vicente, możemy dalej rozwijać i wzmacniać naszą ofertę produktów dla konsumentów i klientów w Hiszpanii i Portugalii.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Ulga dla mleczarzy: 60 tys. ton OMP sprzedane z zapasów unijnych

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-12-17 11:14:47

Podczas sesji 13 grudnia ponad 60 tys. ton odtłuszczonego mleka w proszku znalazło nowego nabywcę. To największa taka sprzedaż z zapasów proszku będących w gestii Komisji od grudnia 2016 r., kiedy zaczęto sprzedawać zapasy OMP. 

czytaj więcej »

Szkocja: Müller inwestuje 16,7 € w rozbudowę zakładu w Belshill

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-12-17 11:03:29

Zakład w Belshill specjalizuje się w produkcji mleka świeżego i śmietany. Belshill jest największym zakładem w Szkocji. Przetwarza 370 mln litrów mleka każdego roku, które dostarcza 230 szkockich rolników.

czytaj więcej »

Bliski Wschód: Arla Foods przejmuje biznes serów topionych od Mondeléz International

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-12-17 10:33:51

W ten sposób niektóre serowe aktywności dawnej firmy Kraft przechodzą w ręce innych potentatów. Kraft Heinz i Mondeléz odsprzedają niektóre zakłady i marki; niedawno na początku listopada informowaliśmy o analogicznym przejęciu w Kanadzie dokonanym przez Parmalat (Grupa Lactalis). Umowa jaką zawarła Arla Foods z Mondeléz wzmocni pozycję Arli na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej, dając dostęp do nowych kategorii produktów, nowych rynków i supernowoczesnego zakładu produkcyjnego w Bahrajnie. Dotychczas uzgodnienia biznesowe między firmami opierały się na licencjonowaniu marki Kraft.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25