Fonterra zwiększa zysk o 23%
Wyniki całoroczne nowozelandzkiej spółdzielni wyniosły 674 mln NZD (383 mln euro) i były o 23% wyższe niż przed rokiem. Firma prognozuje skup mleka na poziomie 1,465 mln ton tj. o 1% mniej. Dyrektor Generalny Miles Hurrell stwierdził, że na wyniki spółdzielni wpływają wyższe marże i wolumeny sprzedaży zróżnicowanego asortymentu produktów Fonterry. – Przy utrzymującej się globalnej niepewności, poczyniliśmy znaczne postępy w trakcie sezonu. Daje nam to pewność, że możemy zawęzić naszą prognozę cen skupu mleka do 7,50–8,10 NZD za kg. Podtrzymaliśmy także naszą prognozę zysków na ten rok na poziomie 50–65 centów na udział.
Odnotowany zysk Fonterry po opodatkowaniu w wysokości 674 mln NZD wzrósł o 128 mln w porównaniu z tym samym okresem roku ubiegłego, a EBIT z działalności kontynuowanej wzrósł o 14% do 986 mln NZD w tym samym okresie. Nasze zyski były napędzane wyższymi marżami i wolumenami sprzedaży w naszych kanałach Foodservice i Consumer, co pomogło zrównoważyć niższe zyski w kanale Ingredients – dodał Hurrell.
– W lutym ogłosiliśmy plany połączenia naszych oddziałów w Australii i Fonterra Brands w Nowej Zelandii od 1 maja. Te dwie jednostki mają wiele podobieństw i spodziewamy się, że integracja przyniesie korzyści skali. Na początku tego roku finansowego po zbyciu spółki Soprole zwróciliśmy akcjonariuszom i posiadaczom jednostek rolnych 804 miliony dolarów. Zakończyliśmy także sprzedaż naszej spółki JV DPA Brazil z Nestlé na rzecz Lactalis.
– Od czasu ogłoszenia naszego docelowego poziomu emisji w gospodarstwach współpracujemy z klientami, aby skomercjalizować osiągnięcia naszych rolników w zakresie zrównoważonego rozwoju. Obejmuje to przedstawienie klientom naszego stanowiska w sprawie rolnictwa regeneracyjnego, które uwzględnia system rolnictwa pastwiskowego naszych rolników. Kontynuujemy dekarbonizację naszej działalności w Nowej Zelandii w miarę zbliżania się do celu Spółdzielni w zakresie redukcji emisji w zakresie 1 i 2, w tym oddając do eksploatacji nasz kocioł na biomasę drzewną w Waitoa i ogłaszając plany elektryfikacji 20-megawatowego kotła w naszym zakładzie w Edendale.
– Wdrożyliśmy także nową technologię w naszej bazie produkcyjnej, która odblokowała dodatkowe moce produkcyjne o wartości 8 000 ton w przypadku naszej śmietanki UHT – dodał Miles Hurrell.