Aktualności kraj Aktualności świat Komunikaty prasowe
Raporty Wywiady Galerie
więcej...
Kampanie Firmy Produkty
Podręcznik serowy ABC Nabiału Kontakt

Raporty z kraju (strona 1 z 6)

Szukaj:

© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1-2/2020 (39)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Napoje fermentowane: Produkcja napojów fermentowanych – najczęstsze problemy i nowe rozwiązania
Dodano: 2020-05-22

Współczesny świadomy konsument przywiązuje wagę do tego, co nabywa i spożywa, czyta etykiety i poszukuje informacji na temat wartości odżywczej produktów żywnościowych.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1-2/2020 (39)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki: Dodatki w produkcji masła
Dodano: 2020-05-15

Masło jest postrzegane przez konsumentów jako produkt naturalny i nisko przetworzony. To dlatego nieustająco jest to jeden z najważniejszych produktów mleczarskich. W odbiorze konsumenckim masła kluczowe są te cechy jakościowe, które każdy konsument może ocenić za pomocą własnych zmysłów.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1-2/2020 (39)
Oliwia Zakrzewska
Maszyny pakujące: Pakowanie cz. 1
Dodano: 2020-05-08

W przemyśle spożywczym bardzo istotne jest, aby proces pakowania przebiegał sprawnie, a jego realizacja była bezawaryjna. Aby było to możliwe, należy dysponować odpowiednimi maszynami, gdyż praca człowieka coraz częściej zastępowana jest robotami.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1-2/2020 (39)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Escherichia coli: Zagrożenia mikrobiologiczne – Escherichia coli
Dodano: 2020-05-01

Większość bakterii z gatunku Escherichia coli (E. coli) jest nieszkodliwa, a wręcz pożyteczna dla ludzkiego czy zwierzęcego organizmu, bowiem stanowią one integralną i naturalną część mikroflory zdrowego przewodu pokarmowego ludzi oraz zwierząt i odpowiadają m.in. za rozkład spożywanych pokarmów oraz syntezę wielu istotnych składników.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1-2/2020 (39)
Oliwia Zakrzewska
Pompy: Pompy – serce instalacji
Dodano: 2020-05-01

Przemysł mleczarski funkcjonujący bez pomp to rzecz nie do pomyślenia. Pompy są tak ważne dla przemysłu, jak serce pompujące krew jest ważne dla człowieka.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1-2/2020 (39)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Produkcja twarogów: Produkcja twarogów – nowe możliwości i stare zagrożenia
Dodano: 2020-04-24

Sery twarogowe zaliczane są do najstarszych biotechnologicznych produktów żywnościowych, ale stale udoskonalanej grupy przetworów mleczarskich. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów tego typu produktów, różniących się parametrami i etapami procesu technologicznego, obecnością dodatków i finalną zawartością tłuszczu.


© sertop

Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
Oliwia Zakrzewska
Sery topione: Sery stopione
Dodano: 2020-04-17

Delikatny, smaczny, smarowny.... taki jest właśnie ser topiony, uwielbiany przez małych i dużych smakoszy. Dzieci uwielbiają tego rodzaju produkty za różnorodność smaków, a dorośli za szybkość w wyczarowywaniu pysznych kanapek na śniadanie, przekąsek w ciągu dnia czy „czegoś na ząb” na kolację.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
Joanna Górska
Sery podpuszczkowe: Królewska kategoria
Dodano: 2020-04-10

Sery podpuszczkowe to jedna z największych i najlepiej rozwiniętych kategorii produktowych sektora mleczarskiego. Polskie serowarstwo staje się coraz bardziej wyspecjalizowane, a jakością wiele produktów dorównuje najlepszym serom z Zachodniej Europy.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
dr inż. Marlena Piekut
Czysta etykieta: Wolne od...
Dodano: 2020-04-10

Konsumenci są coraz bardziej zainteresowani aspektami zdrowotnymi i właściwą dietą. Oczekują żywności, która jest bardziej naturalna i ekologiczna, mniej przetworzona i „wolna od” składników, które są postrzegane jako negatywnie wpływające na zdrowie.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Tłuszcz mleczny: Tłuszcz mlekowy a tłuszcz roślinny
Dodano: 2020-04-03

Tłuszcze są to związki organiczne, które pozyskiwane są z komórek i tkanek, poprzez ekstrakcję rozpuszczalnikami niepolarnymi. Tłuszcze określane są alternatywnie jako lipidy


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Produkty niskosodowe: Wyroby niskosodowe w produkcji mleczarskiej
Dodano: 2020-04-03

Sód w organizmie człowieka odgrywa ważną rolę fizjologiczną, a jego głównym źródłem w diecie jest sól kuchenna, czyli chlorek sodu (sól kuchenna zawiera 39% sodu, z czego wynika, że 1 łyżeczka soli zawiera ok. 2000 mg sodu).


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Dodatki węglowodanowe: Dodatki węglowodanowe do produktów mleczarskich
Dodano: 2020-03-27

Jeszcze do niedawna zastosowanie węglowodanów w produkcji mleczarskiej ograniczało się do wykorzystania sacharozy, najczęściej w postaci cukru buraczanego; celem zwiększenia słodkości produktu końcowego.


© daf

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
dr. inż. Katarzyna Godlewska
Transport – wymagania względem usługobiorców, część 2
Dodano: 2020-03-27

Producent wyrobów mlecznych rzadko kiedy odpowiada za dystrybucję i sprzedaż swoich wyrobów. Własna platforma i własny transport dają przewagę w nadzorze nad towarem, a właściwie nad warunkami przechowywania, magazynowaniu i transportu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
Oliwia Zakrzewska
Produkty z nakładkami: Top Cup! Zawsze na topie
Dodano: 2020-03-20

Prawdziwym szturmem weszły na rynek opakowania, które pozwoliły na całkowitą zmianę podejścia i myślenia o produktach mleczarskich z dodatkami. Pierwsze jogurty nie zawierały dodatków, a jeśli były dodawane do nich jakiekolwiek owoce to najczęściej ulegały one rozpadowi podczas przetłaczania przez pompy i wymieszaniu z masą jogurtu.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Wyroby lokalne: Produkty lokalne – szansa i wyzwanie dla dodatków do żywności
Dodano: 2020-03-20

Produkt lokalny (z ang. local product) jest definiowany jako wyrób produkowany z surowców lokalnie dostępnych, przy użyciu lokalnych metod wytwarzania na skalę nieprzemysłową (niemasową) i najczęściej przyjazną dla środowiska.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Opakowania: Zanieczyszczenia opakowań
Dodano: 2020-03-06

Producent wyrobów mleczarskich swoje wyroby musi zapakować, by zapewnić ich higieniczne dotarcie (za pośrednictwem placówek handlowych lub gastronomicznych) do konsumenta.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
dr. Inż. Marlena Piekut
Mleczne napoje fermentowane: Na poprawę samopoczucia
Dodano: 2020-03-06

Legenda głosi, że niebieski ser został odkryty w Roquefort we Francji, gdy młody człowiek, podczas spożywania chleba i sera z mleka owczego, zobaczył w oddali piękną kobietę. Postanowił się do niej zbliżyć, zostawiając swój posiłek w stosunkowo chłodnej jaskini.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Napoje fermentowane: Dobór kultur starterowych dla napojów fermentowanych
Dodano: 2020-02-28

Mleka fermentowane są definiowane w dokumentach Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa/Światowej Organizacji Zdrowia (FAO/WHO) oraz Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej (IDF/FIL) jako produkty powstałe z mleka, mleka zagęszczonego lub mleka odtworzonego z mleka w proszku, które zostały poddane fermentacji przez specyficzne mikroorganizmy, które, fermentując laktozę, obniżają pH mleka i powodują jego koagulację.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
Oliwia Zakrzewska
Instalacje rurowe: Świnka w tunelu
Dodano: 2020-02-28

Produkowanie żywności wiąże się z pewnymi stratami. Straty te dotyczą resztek produktów pozostawionych w rurociągu już po zakończeniu procesu produkcyjnego. Ilość produktu była na tyle znacząca, że zaczęto zastanawiać się jak wydobyć te pozostałości, czy pozyskany produkt nadaje się do tego aby ponownie go wykorzystać.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
Oliwia Zakrzewska
Serwatka: Serwatka – nowe oblicze
Dodano: 2020-02-21

Serwatka przez wiele lat kojarzona była z uciążliwym produktem ubocznym przemysłu spożywczego. Jedną z głównych przyczyn takiego stanu rzeczy były i są nadal ogromne ilości serwatki, które powstają wraz z produkcją sera w zakładach przemysłu mleczarskiego.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
Joanna Górska
Produkty bezlaktozowe: Wyzwanie dla branży mleczarskiej
Dodano: 2020-02-21

Nietolerancja laktozy to dość nieprzyjemny problem dla osób cierpiących na tę przypadłość. Nie tylko muszą unikać spożywania pewnych produktów, ale też śledzić wszelkie etykiety w poszukiwaniu składnika, jakim jest laktoza.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba, ZSSG Warszawa
Tłuszcz mleczny: zalety czy wady?
Dodano: 2020-02-14

Zanim odpowiemy na pytanie postawione w tytule artykułu, należy zapoznać się z podstawową charakterystyką chemiczną tłuszczu mlecznego, bo to w niej kryje się jego tajemnica.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
Joanna Górska
Sery typu szwajcarskiego: Wielkie oka typu szwajcarskiego
Dodano: 2020-02-07

Większości z nas Szwajcaria kojarzy się z wielkimi finansami, zegarkami czekoladą i oczywiście z serami. Produkcja serów jest wynikiem wielowiekowej tradycji i bezsprzecznie narodowym przemysłem tego kraju.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa
Przekąski: Przekąski w produkcji mleczarskiej
Dodano: 2020-01-31

Przekąski są to niewielkie (jednoporcjowe) produkty lub potrawy albo zastępujące śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolację, albo jedzone pomiędzy tymi posiłkami. Zazwyczaj są jedzone poza domem, ale bywa też, że są podjadane w domu, na przykład podczas spotkań, oglądania telewizji, czytania albo uczenia się.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
Joanna Górska
Sery topione: Gospodarność topiona w serze
Dodano: 2020-01-24

Ser topiony to produkt pochodny sera podpuszczkowego, przy czym uznaje się, że w jego składzie musi być co najmniej 75% masy sera podstawowego, od którego czerpie nazwę.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Logistyka: Transport – wymagania względem usługobiorców, część 1
Dodano: 2020-01-17

Producent wyrobów mlecznych rzadko kiedy odpowiada za dystrybucję i sprzedaż swoich wyrobów. Własna platforma i własny transport dają przewagę w nadzorze nad towarem, a właściwie nad warunkami przechowywania, magazynowania i transportu.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki do żywności: Dodatki do serów topionych
Dodano: 2020-01-03

Zgodnie z definicją opracowaną przez ekspertów FAO/WHO (General Standard No. A-8) ser topiony jest otrzymywany poprzez zmielenie, zmieszanie, stopienie i zemulgowanie jednego lub więcej rodzajów sera, z lub bez składników mleka, z lub bez dodatku innych surowców spożywczych, za pomocą dodatków emulgujących.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
dr inż. Marlena Piekut
Tłuszcze kulinarne: Prawidłowo dobrane uszlachetnią jedzenie
Dodano: 2019-12-30

Tłuszcze i oleje są zawarte w wielu produktach spożywczych i często używane w kuchni. Są nośnikami smaku i uszlachetniają jedzenie. Są niezbędne dla organizmu, a niewłaściwie dobrane i używane mogą być powodem kłopotów zdrowotnych.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Dodatki do napojów: Dodatki do koktajli mlecznych
Dodano: 2019-12-27

Posiłki serwowane i spożywane w postaci napojów, mniej lub bardziej gęstych, cieszą się coraz większą popularnością. Ich różnorodność, kolorystyka, konsystencja i skład są ograniczane tylko preferencjami smakowymi i estetycznymi.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa
Bakterie mlekowe: Genetyczne udoskonalanie bakterii fermentacji mlekowej
Dodano: 2019-12-20

Od tysięcy lat bakterie fermentacji mlekowej są wykorzystywane (początkowo nieświadomie, a potem już świadomie i w sposób kontrolowany) przez ludzkość, do bioutrwalania żywności i produkcji wyrobów o nowych, cennych, niepowtarzalnych cechach żywieniowych i sensorycznych


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij