Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty z kraju (strona 1 z 4)

Szukaj:

© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Dodatki do żywności:  Mleczne produkty dla seniorów – znaczenie dodatków do żywności
Dodano: 2019-04-19

Ponieważ wraz z postępem cywilizacyjnym ludzkości obserwuje się niekorzystne zjawisko starzenia się społeczeństw, warto rozważyć produkcję mleka i przetworów mleczarskich przeznaczonych dla seniorów, a także znaczenie dodatków do żywności w takich wyrobach.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Stabilizacja produktów: Stabilizacja produktów fermentowanych
Dodano: 2019-04-13

W branży mleczarskiej produkcja wyrobów fermentowanych kojarzy się z napojami mlecznymi takimi jak jogurty, kefiry lub zsiadłe mleko. To proste skojarzenie znajduje uzasadnienie w popularności mlecznych napojów fermentowanych.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2019 (92)
dr inż. Marlena Piekut
Tłuszcze kulinarne: Kurs w stronę gastronomii
Dodano: 2019-04-13

Tłuszcze są źródłem energii, odgrywają istotną rolę we wzroście komórek, stanowią ochronę narządów oraz pełnią funkcję w regulacji hormonów i witamin w organizmie. Tłuszcze są substancjami organicznymi i stanowią istotną część diety.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Bio: Mleczne wyroby organiczne
Dodano: 2019-04-04

Terminy „bio-”, „eko-”, „biologiczny”, „organiczny” czy „ekologiczny” są kojarzone przez wielu konsumentów z wyrobami mającymi ponadprzeciętne walory żywieniowe i zdrowotne. Wszystkie one są sobie równoważne i dotyczą żywności ekologicznej powstałej w procesie produkcji ekologicznej i spełniającej odpowiednie wymogi prawne.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2019 (92)
dr inż. Marlena Piekut
Czysta etykieta: „Czysta etykieta” przyszłością rynku
Dodano: 2019-04-04

Rosnąca świadomość społeczeństwa, w aspekcie wpływu żywności na organizm człowieka i chęć prowadzenia zdrowego trybu życia powodują wzrost zainteresowania produktami żywnościowymi posiadającymi tradycyjne receptury i unikanie syntetycznych dodatków chemicznych.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Systemy jakości: Ochrona przeciwszkodnikowa w zakładzie
Dodano: 2019-03-31

Jednym z elementów zabezpieczenia terenu produkcji jest szkodniko-szczelność – tj. zabezpieczenie zakładu przed wnikaniem na teren szkodników. Tematyka ta, ze względu na swoją ważność, znalazła również miejsce w standardach BRC i IFS.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2019 (92)
Joanna Górska
Desery mleczne: Błyskotliwa kariera deseru
Dodano: 2019-03-31

Desery mleczne to kategoria, która przeszła interesującą koncepcyjną zmianę. Z kategorii klasycznych deserów przekształcała się w urzekające smakiem i niekiedy pożywne mleczne przekąski, które z wdziękiem wpisały się w nasze codzienne menu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2019 (92)
Joanna Górska
Jogurty naturalne: Natura wyznacza trend
Dodano: 2019-03-22

Rynek produktów mleczarskich w Polsce jest już dojrzały. Po latach dynamicznego wzrostu wolumeny sprzedażowe ustabilizowały się.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2018 (34)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Posadzki: Posadzki, jako element bezpieczeństwa żywności w zakładach mleczarskich
Dodano: 2019-03-07

Produkcja i magazynowanie żywności odbywają się w pomieszczeniach zamkniętych. Higiena produktów i ich bezpieczeństwo jest pochodną higieny surowców, pracowników, maszyn, ale też otoczenia produkcyjnego.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2018 (34)
Oliwia Sokołowska
Aparatura kontrolno-pomiarowa: Sprzęt i aparatura kontrolno-pomiarowa
Dodano: 2019-03-03

Przemysł mleczarski, jak każdy inny wymaga wyposażenia linii technologicznej w odpowiednią aparaturę dostosowaną do pomiarów właściwych dla danej technologii i zgodnych z wymogami produkcji.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2018 (34)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki serowarskie: Nowości w dodatkach serowarskich
Dodano: 2019-02-22

Można byłoby sądzić, że skoro umiejętności serowarskie ludzkości są dokumentowane już od III tysiąclecia przed naszą erą, to w obecnych czasach nic nowego nie jesteśmy już w stanie wymyślić w tej dziedzinie przemysłu mleczarskiego.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2018 (34)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Dobra Praktyka Higieniczna: Odpady, śmieci, ścieki
Dodano: 2019-02-15

Jednym z zagadnień wpływających na zapewnienie bezpieczeństwa żywności i higienę zakładu jest postępowanie z innymi „produktami” niż wyroby zasadnicze takimi jak odpady i ścieki. To ciekawa materia w zakładzie mleczarskim, ze względu na dualizm prawa w tym zakresie.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)
Janusz Górski
Sery smażone: Dziedzictwo z Polski
Dodano: 2019-02-15

Sery smażone stanowią istotną część polskiej tradycji serowarskiej opartej na produkcji twarogu, jego dalszemu gliwieniu, a w końcu smażeniu. Te niepozorne do niedawna produkty mają się coraz lepiej dzięki ochronie unijnej i rosnącemu zainteresowaniu konsumentów, migracji tych ostatnich między regionami kraju oraz środkom masowego przekazu.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2018 (34)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Dystrybutorzy: Standardy dla dystrybutorów
Dodano: 2019-02-08

Producent wyrobów mlecznych rzadko kiedy odpowiada za dystrybucję i sprzedaż swoich wyrobów. Czasami ma swoje sklepy firmowe i może obsługiwać je własnym transportem z mleczarni, w większości jednak przypadków korzysta z własnych lub obcych hurtowni i platform dystrybucyjnych.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2018 (34)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki słodzące: Dodatki i mieszanki słodzące
Dodano: 2019-02-01

Produkty mleczarskie, podobnie jak i inne artykuły spożywcze, są oceniane przez nabywców zmysłem smaku. Jednym z parametrów odbieranych przez zmysł smaku jest słodkość, która w przypadku wielu produktów decyduje o ich jakości.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2018 (34)
Oliwia Sokołowska
Membrany: Membrany dla mleczarni
Dodano: 2019-01-25

Zastosowanie membran w przemyśle spożywczym jest powszechnie znane. Ze względu na użyteczność procesu filtracji membranowej w przemyśle mleczarskim temat ten wciąż powraca.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)
Oliwia Sokołowska
Sery z górnej półki: Duma Producentów
Dodano: 2019-01-25

Wśród produktów mleczarskich, które goszczą na polskich stołach od wielu lat są sery. Wydawałoby się, że ser jest nam już tak bliskim produktem spożywczym jak chleb lub mleko. Sery znane są klientom pod wieloma postaciami.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2018 (34)
Oliwia Sokołowska
Wyparki: Wyparki w przemyśle mleczarskim
Dodano: 2019-01-18

Przemysł mleczarski obfituje w produkty, których smaki niejednokrotnie przechodzą z pokolenia na pokolenie. Jednym z tradycyjnych smaków, które zapisały się w pamięci niejednej osoby jest smak mleka zagęszczonego, zazwyczaj słodkiego.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)
Joanna Górska
Twarogi tradycyjne: Tradycja w twarogach
Dodano: 2019-01-18

Twarogi to podstawowe produkty wytwarzane z mleka. To jedne z najprostszych składowo produktów spożywczych. Są popularne, tanie oraz ogólnie dostępnie.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2018 (91)
dr inż. Dorota Zaręba, mgr inż. Katarzyna Chojnowska, dr hab. Małgorzata Ziarno
Fakty i mity: Znaczenie białka w diecie
Dodano: 2019-01-11

Białko (proteina) jest składnikiem odżywczym zbudowanym z aminokwasów. Naturalnie występuje dwadzieścia aminokwasów, a ich kolejność i proporcje stanowią o właściwościach biochemicznych białka.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2018 (33)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki do żywności: Białka nie tylko dla sportowców
Dodano: 2019-01-04

Białka są kluczowymi makroskładnikami diety i podstawowymi, zważywszy na ich złożone przemiany metaboliczne w organizmie człowieka. Metabolizm białek jest ściśle związany z gospodarką energetyczną, a także potrzebami funkcjonalnymi i strukturalnymi każdej żywej komórki organizmu.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2018 (33)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Witaminy do nabiału: Suplementacja witamin w produktach mleczarskich
Dodano: 2018-12-30

Obecne trendy i mody nastawione na podejście do żywności i diety fit sprawiają, że wartość żywieniową produktów spożywczych ocenia się przede wszystkim pod względem wartości kalorycznej.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2018 (33)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Systemy jakości: Standardy dla producentów opakowań
Dodano: 2018-12-21

Opakowanie jest fundamentalną częścią każdego produktu i każdej marki. Określa ono integralność produktu oraz jego bezpieczeństwo. Konsumenci poszukują i wybierają silne i rozpoznawalne marki produktowe, które muszą być spójne pod względem wielkości, koloru i kształtu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2018 (90)
Joanna Górska
Sery topione
Dodano: 2018-12-21

Sery topione to jedna z najstarszych kategorii serowych obecnych na masowym rynku polskim. W dawno minionych czasach PRL, gdy jakość sera twardego była wątpliwa, z lubością produkowano sery topione.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2018 (33)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Dodatki do żywności: Dodatki smakowe i barwiące
Dodano: 2018-12-14

Dodatki do żywności budzą wiele obaw u konsumentów, jednak niewielu z nich zdaje sobie sprawę, że istnieją ścisłe regulacje prawne systematyzujące stosowanie tych substancji w produkcji spożywczej.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2018 (33)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Higiena: Zaopatrzenie w wodę
Dodano: 2018-12-07

Woda jest jednym z podstawowych mediów do każdej produkcji spożywczej, w tym też do mleczarskiej. W niniejszym artykule zostaną omówione zagadnienia związane z zaopatrzeniem zakładu mleczarskiego w wodę.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2018 (33)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Stabilizatory: Systemy stabilizujące do serów podpuszczkowych niedojrzewających
Dodano: 2018-11-30

Sery podpuszczkowe niedojrzewające są otrzymywane z mleka serowarskiego poprzez jego fermentację serowarskimi kulturami starterowymi kwaszących bakterii mlekowych wspomaganymi działaniem enzymu koagulującego.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2018 (33)
Oliwia Sokołowska
Technika: Pasteryzacja w przemyśle mleczarskim
Dodano: 2018-11-23

Wiele czynników złożyło się na funkcjonowanie przemysłu mleczarskiego w formie jaką znamy obecnie. Wiele godzin poświęcono na analizowanie procesów produkcji i udoskonalanie ich. Wiele celów nie zostałoby osiągniętych gdyby nie ludzka praca, zaangażowanie i pomysłowość.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2018 (33)
Oliwia Sokołowska
Technika: Instalacje suszarnicze
Dodano: 2018-11-16

Suszenie to proces znany od zarania dziejów. Z biegiem lat udoskonalano proces suszenia osiągając formę znaną obecnie. Opracowano podstawy teoretyczne, budowę odpowiednich urządzeń i praktyczną realizację procesu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2018 (90)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Zdrowie: Probiotyki
Dodano: 2018-11-16

Termin „probiotyk” jest obecnie stosowany do określania mikroorganizmów wykazujących korzystny wpływ na organizm człowieka lub zwierząt. Pierwsze obserwacje korzystnej roli wybranych mikroorganizmów wykonał laureat Nagrody Nobla Ilja Miecznikow, urodzony w Rosji, ale pracujący w Instytucie Pasteura na początku XX wieku.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25