Branża Mleczarska 100 Firm
Branża Mleczarska 100 Firm
PODRĘCZNIK SEROWYPolskie i Europejskie Specjalności
ABC NABIAŁUKompendium Wiedzy
Największy serwis internetowy o branży i handlu nabiałem |
Polish Dairy Catalogue Wikipedia about us aplikacja na Google Play |
Raporty z kraju (strona 2 z 6)![]() © FM Joanna Górska Produkty dla dzieci: Nabiał w diecie dzieci Dodano: 2020-05-04 Mleko to jeden z najważniejszych składników w diecie dziecka począwszy od urodzenia. Najpierw jest to mleko mamy, później mleko modyfikowane, a następnie nabiał. ![]() Joanna Górska Desery mleczne: Deserowe szaleństwo Dodano: 2020-04-24 W każdym (nawet zatwardziałym) dorosłym tkwi coś z małego, łakomego dziecka. Tę trudną do okiełznania słabość naszego charakteru z pełną świadomością wykorzystują producenci deserów mlecznych. ![]() © sertop Oliwia Zakrzewska Sery topione: Sery stopione Dodano: 2020-04-17 Delikatny, smaczny, smarowny.... taki jest właśnie ser topiony, uwielbiany przez małych i dużych smakoszy. Dzieci uwielbiają tego rodzaju produkty za różnorodność smaków, a dorośli za szybkość w wyczarowywaniu pysznych kanapek na śniadanie, przekąsek w ciągu dnia czy „czegoś na ząb” na kolację. ![]() © FM Joanna Górska Sery podpuszczkowe: Królewska kategoria Dodano: 2020-04-10 Sery podpuszczkowe to jedna z największych i najlepiej rozwiniętych kategorii produktowych sektora mleczarskiego. Polskie serowarstwo staje się coraz bardziej wyspecjalizowane, a jakością wiele produktów dorównuje najlepszym serom z Zachodniej Europy. ![]() © FM dr inż. Marlena Piekut Czysta etykieta: Wolne od... Dodano: 2020-04-10 Konsumenci są coraz bardziej zainteresowani aspektami zdrowotnymi i właściwą dietą. Oczekują żywności, która jest bardziej naturalna i ekologiczna, mniej przetworzona i „wolna od” składników, które są postrzegane jako negatywnie wpływające na zdrowie. ![]() © FM dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno Tłuszcz mleczny: Tłuszcz mlekowy a tłuszcz roślinny Dodano: 2020-04-03 Tłuszcze są to związki organiczne, które pozyskiwane są z komórek i tkanek, poprzez ekstrakcję rozpuszczalnikami niepolarnymi. Tłuszcze określane są alternatywnie jako lipidy ![]() © FM Oliwia Zakrzewska Produkty z nakładkami: Top Cup! Zawsze na topie Dodano: 2020-03-20 Prawdziwym szturmem weszły na rynek opakowania, które pozwoliły na całkowitą zmianę podejścia i myślenia o produktach mleczarskich z dodatkami. Pierwsze jogurty nie zawierały dodatków, a jeśli były dodawane do nich jakiekolwiek owoce to najczęściej ulegały one rozpadowi podczas przetłaczania przez pompy i wymieszaniu z masą jogurtu. ![]() © FM dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno Wyroby lokalne: Produkty lokalne – szansa i wyzwanie dla dodatków do żywności Dodano: 2020-03-20 Produkt lokalny (z ang. local product) jest definiowany jako wyrób produkowany z surowców lokalnie dostępnych, przy użyciu lokalnych metod wytwarzania na skalę nieprzemysłową (niemasową) i najczęściej przyjazną dla środowiska. ![]() © FM Joanna Górska Segmentacja: Produkty szyte na miarę Dodano: 2020-03-13 Współczesny świat pędzi. Ludzie stają przed coraz większymi wyzwaniami, mają coraz mniej czasu na wykonywanie rutynowych czynności. Szukają pomysłów jak ułatwić sobie życie i wygospodarować czas na własne przyjemności. ![]() © FM dr. Inż. Marlena Piekut Mleczne napoje fermentowane: Na poprawę samopoczucia Dodano: 2020-03-06 Legenda głosi, że niebieski ser został odkryty w Roquefort we Francji, gdy młody człowiek, podczas spożywania chleba i sera z mleka owczego, zobaczył w oddali piękną kobietę. Postanowił się do niej zbliżyć, zostawiając swój posiłek w stosunkowo chłodnej jaskini. ![]() © FM dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno Napoje fermentowane: Dobór kultur starterowych dla napojów fermentowanych Dodano: 2020-02-28 Mleka fermentowane są definiowane w dokumentach Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa/Światowej Organizacji Zdrowia (FAO/WHO) oraz Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej (IDF/FIL) jako produkty powstałe z mleka, mleka zagęszczonego lub mleka odtworzonego z mleka w proszku, które zostały poddane fermentacji przez specyficzne mikroorganizmy, które, fermentując laktozę, obniżają pH mleka i powodują jego koagulację. ![]() © FM Joanna Górska Produkty bezlaktozowe: Wyzwanie dla branży mleczarskiej Dodano: 2020-02-21 Nietolerancja laktozy to dość nieprzyjemny problem dla osób cierpiących na tę przypadłość. Nie tylko muszą unikać spożywania pewnych produktów, ale też śledzić wszelkie etykiety w poszukiwaniu składnika, jakim jest laktoza. ![]() © FM dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba, ZSSG Warszawa Tłuszcz mleczny: zalety czy wady? Dodano: 2020-02-14 Zanim odpowiemy na pytanie postawione w tytule artykułu, należy zapoznać się z podstawową charakterystyką chemiczną tłuszczu mlecznego, bo to w niej kryje się jego tajemnica. ![]() © FM Joanna Górska Sery typu szwajcarskiego: Wielkie oka typu szwajcarskiego Dodano: 2020-02-07 Większości z nas Szwajcaria kojarzy się z wielkimi finansami, zegarkami czekoladą i oczywiście z serami. Produkcja serów jest wynikiem wielowiekowej tradycji i bezsprzecznie narodowym przemysłem tego kraju. ![]() © FM dr. inż. Marlena Piekut Jogurty pitne: Wyzwania i szanse kategorii jogurtów Dodano: 2020-01-31 Choroba, stres, starzenie się, antybiotyki, zła dieta mogą wpływać na zdrowe bakterie w jelitach. Chociaż istnieją leki na problemy z brzuchem, są to jednak chemiczne preparaty. Więc co można zrobić, gdy wystąpią problemy z jelitami? ![]() © FM dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa Przekąski: Przekąski w produkcji mleczarskiej Dodano: 2020-01-31 Przekąski są to niewielkie (jednoporcjowe) produkty lub potrawy albo zastępujące śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolację, albo jedzone pomiędzy tymi posiłkami. Zazwyczaj są jedzone poza domem, ale bywa też, że są podjadane w domu, na przykład podczas spotkań, oglądania telewizji, czytania albo uczenia się. ![]() © FM Joanna Górska Sery topione: Gospodarność topiona w serze Dodano: 2020-01-24 Ser topiony to produkt pochodny sera podpuszczkowego, przy czym uznaje się, że w jego składzie musi być co najmniej 75% masy sera podstawowego, od którego czerpie nazwę. ![]() © FM Joanna Górska Opakowania: Opakowania produktów dla „juniorów” – strategiczne wyzwanie firm Dodano: 2020-01-10 Dzieci i młodzież to jedna z najbardziej interesujących grup docelowych rozważanych w strategiach wielu przedsiębiorstw. Już dzisiaj mówi się, że brak linii produktowych dla dzieci w portfolio danej firmy to początek jej końca. ![]() © FM dr inż. Marlena Piekut Tłuszcze kulinarne: Prawidłowo dobrane uszlachetnią jedzenie Dodano: 2019-12-30 Tłuszcze i oleje są zawarte w wielu produktach spożywczych i często używane w kuchni. Są nośnikami smaku i uszlachetniają jedzenie. Są niezbędne dla organizmu, a niewłaściwie dobrane i używane mogą być powodem kłopotów zdrowotnych. ![]() © FM Oliwia Zakrzewska Szwajcaria: Sery – symbol Szwajcarii Dodano: 2019-12-30 Szwajcaria położona jest w sercu Europy. Szwajcarzy nie lubią oglądać się na innych. To mały kraj bez dostępu do morza i jednocześnie jest niesamowicie niezależny. Mieszkańcy Szwajcarii są dumni, charakteryzuje ich przywiązanie do tradycji. ![]() © FM dr inż. Marlena Piekut Twarogi do pieczenia: Tradycja w wygodnej formie – twarogi do pieczenia Dodano: 2019-12-20 Ser to produkt symbolizujący harmonię między człowiekiem a zwierzęciem, symbol przyjaźni człowieka z przyrodą, symbol harmonii i zgody (Ołubiec-Opatowska, Czarniecka-Skubina, 2017). ![]() © FM dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno Produkty wysokoproteinowe – rola białka mlecznego Dodano: 2019-12-06 Białka mleka mają szeroki zakres aktywności odżywczych, funkcjonalnych i biologicznych, a coraz więcej uwagi poświęca się fizjologicznie aktywnym peptydom pochodzącym z białek mleka. ![]() © FM Joanna Górska Sery angielskie: Sery Jej Królewskiej Mości Dodano: 2019-11-01 Sery są wytwarzane na Wyspach Brytyjskich od tysiąca lat. Stanowią wielowiekową tradycję wynikającą z dogodnych warunków klimatycznych i hodowlanych panujących na tych ziemiach. ![]() © fm Oliwia Zakrzewska Mozzarella: Mozzarella do pizzy Dodano: 2019-10-25 Pełnia lata, popołudniowe słońce chylące się ku zachodowi i ten specyficzny słodki zapach beztroski w powietrzu… A gdy jeszcze do tego trzymamy w dłoni kawałek wspaniałej, aromatycznej pizzy ze świeżymi pomidorami, bazylią i Mozzarellą, wydawać by się mogło, że już nic więcej do szczęścia w zasadzie nie jest nam potrzebne. ![]() © FM dr inż. Marlena Piekut Jogurty: Jogurty owocowe znane i lubiane Dodano: 2019-10-18 Mleko i produkty mleczne stanowią ważne źródło niezbędnych składników odżywczych. Można je bez wątpienia uznać za produkty, które utrzymują zdrowie, zapobiegają niektórym chorobom, a także wspomagają ich leczenie. ![]() © FM Oliwia Zakrzewska Kuchnia Regionów: Duma serowarów Dodano: 2019-10-18 Polska może poszczycić się szeregiem serów, z których możemy być naprawdę dumni. Smak produktów tego typu wprawia w zachwyt niejednego zakochanego po dziurki w serze smakosza. ![]() © FM Joanna Górska Śniadania: Czy tylko poranny rytuał? Dodano: 2019-10-12 Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno być pożywne i urozmaicone. Idealne śniadanie powinno składać się z węglowodanów złożonych, porcji białka oraz świeżych owoców i warzyw, czyli codziennej dawki witamin i składników mineralnych. ![]() © FM dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba Produkty ekologiczne: Nabiał organiczny Dodano: 2019-10-04 Organiczne (ekologiczne) produkty żywnościowe znajdują coraz więcej zwolenników. W efekcie w Polsce od wielu lat systematycznie rozwija się organiczna produkcja rolnicza. ![]() © FM Joanna Górska Opakowania: Produkty dla seniorów wyzwaniem firm pakujących Dodano: 2019-09-06 Od kilkunastu lat wyraźnie zauważalny jest proces starzenia się społeczeństwa w Europie. Oznacza to, że w ogólnej populacji zwiększa się udział osób starszych. Spacerując ulicami miast, siedząc w pojazdach komunikacji miejskiej widzimy coraz więcej osób starszych. ![]() © FM Joanna Górska Śmietana i śmietanka Dodano: 2019-09-06 Śmietanka i śmietana to dwa tradycyjne produkty na rynku mleczarskim. Wiele pań domu oraz wybitnych kucharzy nie wyobraża sobie gotowania bez tych produktów, dlatego mimo oferowanych na rynku zamienników produkty te nadal cieszą się zainteresowaniem konsumentów. |
||
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6 tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25 |