100 wydanie Forum Mleczarskie Handel

Raporty z kraju (wszystkich: 769, strona 2 z 26)

Szukaj:

© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1-2/2020 (39)
Oliwia Zakrzewska
Pompy: Pompy – serce instalacji
Dodano: 2020-05-01

Przemysł mleczarski funkcjonujący bez pomp to rzecz nie do pomyślenia. Pompy są tak ważne dla przemysłu, jak serce pompujące krew jest ważne dla człowieka.


Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
Joanna Górska
Desery mleczne: Deserowe szaleństwo
Dodano: 2020-04-24

W każdym (nawet zatwardziałym) dorosłym tkwi coś z małego, łakomego dziecka. Tę trudną do okiełznania słabość naszego charakteru z pełną świadomością wykorzystują producenci deserów mlecznych.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1-2/2020 (39)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Produkcja twarogów: Produkcja twarogów – nowe możliwości i stare zagrożenia
Dodano: 2020-04-24

Sery twarogowe zaliczane są do najstarszych biotechnologicznych produktów żywnościowych, ale stale udoskonalanej grupy przetworów mleczarskich. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów tego typu produktów, różniących się parametrami i etapami procesu technologicznego, obecnością dodatków i finalną zawartością tłuszczu.


© sertop

Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
Oliwia Zakrzewska
Sery topione: Sery stopione
Dodano: 2020-04-17

Delikatny, smaczny, smarowny.... taki jest właśnie ser topiony, uwielbiany przez małych i dużych smakoszy. Dzieci uwielbiają tego rodzaju produkty za różnorodność smaków, a dorośli za szybkość w wyczarowywaniu pysznych kanapek na śniadanie, przekąsek w ciągu dnia czy „czegoś na ząb” na kolację.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
Joanna Górska
Sery podpuszczkowe: Królewska kategoria
Dodano: 2020-04-10

Sery podpuszczkowe to jedna z największych i najlepiej rozwiniętych kategorii produktowych sektora mleczarskiego. Polskie serowarstwo staje się coraz bardziej wyspecjalizowane, a jakością wiele produktów dorównuje najlepszym serom z Zachodniej Europy.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
dr inż. Marlena Piekut
Czysta etykieta: Wolne od...
Dodano: 2020-04-10

Konsumenci są coraz bardziej zainteresowani aspektami zdrowotnymi i właściwą dietą. Oczekują żywności, która jest bardziej naturalna i ekologiczna, mniej przetworzona i „wolna od” składników, które są postrzegane jako negatywnie wpływające na zdrowie.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Tłuszcz mleczny: Tłuszcz mlekowy a tłuszcz roślinny
Dodano: 2020-04-03

Tłuszcze są to związki organiczne, które pozyskiwane są z komórek i tkanek, poprzez ekstrakcję rozpuszczalnikami niepolarnymi. Tłuszcze określane są alternatywnie jako lipidy


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Produkty niskosodowe: Wyroby niskosodowe w produkcji mleczarskiej
Dodano: 2020-04-03

Sód w organizmie człowieka odgrywa ważną rolę fizjologiczną, a jego głównym źródłem w diecie jest sól kuchenna, czyli chlorek sodu (sól kuchenna zawiera 39% sodu, z czego wynika, że 1 łyżeczka soli zawiera ok. 2000 mg sodu).


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Dodatki węglowodanowe: Dodatki węglowodanowe do produktów mleczarskich
Dodano: 2020-03-27

Jeszcze do niedawna zastosowanie węglowodanów w produkcji mleczarskiej ograniczało się do wykorzystania sacharozy, najczęściej w postaci cukru buraczanego; celem zwiększenia słodkości produktu końcowego.


© daf

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
dr. inż. Katarzyna Godlewska
Transport – wymagania względem usługobiorców, część 2
Dodano: 2020-03-27

Producent wyrobów mlecznych rzadko kiedy odpowiada za dystrybucję i sprzedaż swoich wyrobów. Własna platforma i własny transport dają przewagę w nadzorze nad towarem, a właściwie nad warunkami przechowywania, magazynowaniu i transportu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
Oliwia Zakrzewska
Produkty z nakładkami: Top Cup! Zawsze na topie
Dodano: 2020-03-20

Prawdziwym szturmem weszły na rynek opakowania, które pozwoliły na całkowitą zmianę podejścia i myślenia o produktach mleczarskich z dodatkami. Pierwsze jogurty nie zawierały dodatków, a jeśli były dodawane do nich jakiekolwiek owoce to najczęściej ulegały one rozpadowi podczas przetłaczania przez pompy i wymieszaniu z masą jogurtu.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Wyroby lokalne: Produkty lokalne – szansa i wyzwanie dla dodatków do żywności
Dodano: 2020-03-20

Produkt lokalny (z ang. local product) jest definiowany jako wyrób produkowany z surowców lokalnie dostępnych, przy użyciu lokalnych metod wytwarzania na skalę nieprzemysłową (niemasową) i najczęściej przyjazną dla środowiska.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
Joanna Górska
Segmentacja: Produkty szyte na miarę
Dodano: 2020-03-13

Współczesny świat pędzi. Ludzie stają przed coraz większymi wyzwaniami, mają coraz mniej czasu na wykonywanie rutynowych czynności. Szukają pomysłów jak ułatwić sobie życie i wygospodarować czas na własne przyjemności.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
Joanna Górska
Sery kozie: Charakterne kozie specjały
Dodano: 2020-03-13

Produkty z mleka koziego z roku na rok stają się coraz bardziej popularne. Konsumenci doceniają ich wysublimowany smak, delikatną konsystencję oraz wartości odżywcze.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Opakowania: Zanieczyszczenia opakowań
Dodano: 2020-03-06

Producent wyrobów mleczarskich swoje wyroby musi zapakować, by zapewnić ich higieniczne dotarcie (za pośrednictwem placówek handlowych lub gastronomicznych) do konsumenta.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
dr. Inż. Marlena Piekut
Mleczne napoje fermentowane: Na poprawę samopoczucia
Dodano: 2020-03-06

Legenda głosi, że niebieski ser został odkryty w Roquefort we Francji, gdy młody człowiek, podczas spożywania chleba i sera z mleka owczego, zobaczył w oddali piękną kobietę. Postanowił się do niej zbliżyć, zostawiając swój posiłek w stosunkowo chłodnej jaskini.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Napoje fermentowane: Dobór kultur starterowych dla napojów fermentowanych
Dodano: 2020-02-28

Mleka fermentowane są definiowane w dokumentach Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa/Światowej Organizacji Zdrowia (FAO/WHO) oraz Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej (IDF/FIL) jako produkty powstałe z mleka, mleka zagęszczonego lub mleka odtworzonego z mleka w proszku, które zostały poddane fermentacji przez specyficzne mikroorganizmy, które, fermentując laktozę, obniżają pH mleka i powodują jego koagulację.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
Oliwia Zakrzewska
Instalacje rurowe: Świnka w tunelu
Dodano: 2020-02-28

Produkowanie żywności wiąże się z pewnymi stratami. Straty te dotyczą resztek produktów pozostawionych w rurociągu już po zakończeniu procesu produkcyjnego. Ilość produktu była na tyle znacząca, że zaczęto zastanawiać się jak wydobyć te pozostałości, czy pozyskany produkt nadaje się do tego aby ponownie go wykorzystać.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
Oliwia Zakrzewska
Serwatka: Serwatka – nowe oblicze
Dodano: 2020-02-21

Serwatka przez wiele lat kojarzona była z uciążliwym produktem ubocznym przemysłu spożywczego. Jedną z głównych przyczyn takiego stanu rzeczy były i są nadal ogromne ilości serwatki, które powstają wraz z produkcją sera w zakładach przemysłu mleczarskiego.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
Joanna Górska
Produkty bezlaktozowe: Wyzwanie dla branży mleczarskiej
Dodano: 2020-02-21

Nietolerancja laktozy to dość nieprzyjemny problem dla osób cierpiących na tę przypadłość. Nie tylko muszą unikać spożywania pewnych produktów, ale też śledzić wszelkie etykiety w poszukiwaniu składnika, jakim jest laktoza.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba, ZSSG Warszawa
Tłuszcz mleczny: zalety czy wady?
Dodano: 2020-02-14

Zanim odpowiemy na pytanie postawione w tytule artykułu, należy zapoznać się z podstawową charakterystyką chemiczną tłuszczu mlecznego, bo to w niej kryje się jego tajemnica.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
Joanna Górska
Sery typu szwajcarskiego: Wielkie oka typu szwajcarskiego
Dodano: 2020-02-07

Większości z nas Szwajcaria kojarzy się z wielkimi finansami, zegarkami czekoladą i oczywiście z serami. Produkcja serów jest wynikiem wielowiekowej tradycji i bezsprzecznie narodowym przemysłem tego kraju.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
dr. inż. Marlena Piekut
Jogurty pitne: Wyzwania i szanse kategorii jogurtów
Dodano: 2020-01-31

Choroba, stres, starzenie się, antybiotyki, zła dieta mogą wpływać na zdrowe bakterie w jelitach. Chociaż istnieją leki na problemy z brzuchem, są to jednak chemiczne preparaty. Więc co można zrobić, gdy wystąpią problemy z jelitami?


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba, ZSG Warszawa
Przekąski: Przekąski w produkcji mleczarskiej
Dodano: 2020-01-31

Przekąski są to niewielkie (jednoporcjowe) produkty lub potrawy albo zastępujące śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolację, albo jedzone pomiędzy tymi posiłkami. Zazwyczaj są jedzone poza domem, ale bywa też, że są podjadane w domu, na przykład podczas spotkań, oglądania telewizji, czytania albo uczenia się.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
Joanna Górska
Sery topione: Gospodarność topiona w serze
Dodano: 2020-01-24

Ser topiony to produkt pochodny sera podpuszczkowego, przy czym uznaje się, że w jego składzie musi być co najmniej 75% masy sera podstawowego, od którego czerpie nazwę.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
Joanna Górska
Sery smażone: Tradycja wynikająca z gospodarności
Dodano: 2020-01-17

Ser smażony (zwany też serem zgliwiałym) to popularny produkt w kuchniach niemieckiej, austriackiej, czeskiej. W Polsce, najbardziej popularny jest na Śląsku, w Wielkopolsce i na Pomorzu.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Logistyka: Transport – wymagania względem usługobiorców, część 1
Dodano: 2020-01-17

Producent wyrobów mlecznych rzadko kiedy odpowiada za dystrybucję i sprzedaż swoich wyrobów. Własna platforma i własny transport dają przewagę w nadzorze nad towarem, a właściwie nad warunkami przechowywania, magazynowania i transportu.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
Joanna Górska
Opakowania: Opakowania produktów dla „juniorów” – strategiczne wyzwanie firm
Dodano: 2020-01-10

Dzieci i młodzież to jedna z najbardziej interesujących grup docelowych rozważanych w strategiach wielu przedsiębiorstw. Już dzisiaj mówi się, że brak linii produktowych dla dzieci w portfolio danej firmy to początek jej końca.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2019 (37)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki do żywności: Dodatki do serów topionych
Dodano: 2020-01-03

Zgodnie z definicją opracowaną przez ekspertów FAO/WHO (General Standard No. A-8) ser topiony jest otrzymywany poprzez zmielenie, zmieszanie, stopienie i zemulgowanie jednego lub więcej rodzajów sera, z lub bez składników mleka, z lub bez dodatku innych surowców spożywczych, za pomocą dodatków emulgujących.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2019 (96)
dr inż. Marlena Piekut
Tłuszcze kulinarne: Prawidłowo dobrane uszlachetnią jedzenie
Dodano: 2019-12-30

Tłuszcze i oleje są zawarte w wielu produktach spożywczych i często używane w kuchni. Są nośnikami smaku i uszlachetniają jedzenie. Są niezbędne dla organizmu, a niewłaściwie dobrane i używane mogą być powodem kłopotów zdrowotnych.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij