![]() Największy serwis internetowy o branży i handlu nabiałem |
Polish Dairy Catalogue Wikipedia about us aplikacja na Google Play |
Raporty z kraju (wszystkich: 705, strona 2 z 24)![]() © FM dr. inż. Marlena Piekut Kefiry i maślanki: Dieta z kefiru i maślanki Dodano: 2019-05-31 Mleczne napoje fermentowane oferują wiele korzyści zdrowotnych. Zalety mleka fermentowanego wiążą się z jego wartością odżywczą i fizjologiczną, a także właściwościami profilaktycznymi i terapeutycznymi. ![]() © FM Oliwia Sokołowska Masło: Kostka złotego masła Dodano: 2019-05-31 Chyba każdy z klientów stojąc przed półką sklepową zastanawiał się co wybrać: masło czy margarynę? Trendy dotyczące wyboru tłuszczu do smarowania zmieniają się co jakiś czas, to na co się zdecydujemy zależy nie tylko od wiedzy konsumenta na temat danego produktu, ale także od jego upodobań smakowych czy też od stanu zdrowia. ![]() © FM Oliwia Sokołowska Produkty bezlaktozowe: Pozbawianie laktozy Dodano: 2019-05-24 Produkty bezlaktozowe są skierowane do stosunkowo sporej grupy konsumentów, u których zdiagnozowano nietolerancję laktozy, aby nie musiały rezygnować z ulubionych produktów mlecznych, a zwłaszcza z mleka. ![]() © FM Joanna Górska Dobrostan zwierząt: Obowiązek dobrostanu zwierząt Dodano: 2019-05-24 Zagadnienia dobrostanu zwierząt coraz są częściej zauważane i komentowane w Europie. Jest to coraz bardziej istotna sprawa dla konsumentów, którzy chcą wiedzieć jak produkuje się wyroby, które nabywają. Dlatego producenci i handel już teraz muszą brać to pod uwagę. ![]() © FM dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno Laktoferyna: Laktoferyna mleka krowiego jako dodatek do żywności Dodano: 2019-05-17 W 2012 roku w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano Decyzję Wykonawczą Komisji z 22 listopada 2012 r. zezwalającą na wprowadzenie do obrotu laktoferyny bydlęcej, jako nowego składnika żywności, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady. ![]() © FM Joanna Górska Opakowania: Najciekawsze trendy minionego roku Dodano: 2019-05-10 Globalny rynek spożywczy przechodzi trudny okres, głównie związany z problemami natury politycznej i eksportowej. Zmniejszenie wolumenów, w związku z wysyceniem rynków krajowych oraz międzynarodowych (azjatyckich) w znacznym stopniu utrudnia dynamiczniejszy rozwój branży. ![]() © FM dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno Produkty bezlaktozowe Dodano: 2019-05-10 Laktoza jest węglowodorem występującym w mleku różnych ssaków. Wrażliwość na laktozę zależy od jej ilości w diecie. Dla większości osób cierpiących na alaktazję odpowiednią alternatywą są produkty o zredukowanej zawartości laktozy. ![]() © FM Oliwia Sokołowska Sery typu holenderskiego: Sery znane z łagodności i rotacji Dodano: 2019-04-29 Sery typu holenderskiego są nadal najpopularniejsze w naszym kraju, stanowiąc przy tym sporą część sprzedaży. Jest to produkt chętnie wybierany przez konsumentów, ponieważ stanowi świetny dodatek do kanapek, zapiekanek albo sałatek. ![]() © FM Oliwia Sokołowska Chłodzenie w gospodarstwie i w przetwórstwie Dodano: 2019-04-29 Chłodnictwo w przemyśle mleczarskim to temat bardzo ważny, nie sposób go pominąć. Ze względu na specyfikę surowca konieczne jest zapewnienie odpowiednich warunków udoju, higieny pozyskania mleka, warunków przechowywania lub przewozu do zakładu przetwórczego. ![]() © FM dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno Dodatki do żywności:  Mleczne produkty dla seniorów – znaczenie dodatków do żywności Dodano: 2019-04-19 Ponieważ wraz z postępem cywilizacyjnym ludzkości obserwuje się niekorzystne zjawisko starzenia się społeczeństw, warto rozważyć produkcję mleka i przetworów mleczarskich przeznaczonych dla seniorów, a także znaczenie dodatków do żywności w takich wyrobach. ![]() © FM dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno Stabilizacja produktów: Stabilizacja produktów fermentowanych Dodano: 2019-04-13 W branży mleczarskiej produkcja wyrobów fermentowanych kojarzy się z napojami mlecznymi takimi jak jogurty, kefiry lub zsiadłe mleko. To proste skojarzenie znajduje uzasadnienie w popularności mlecznych napojów fermentowanych. ![]() © FM dr inż. Marlena Piekut Tłuszcze kulinarne: Kurs w stronę gastronomii Dodano: 2019-04-13 Tłuszcze są źródłem energii, odgrywają istotną rolę we wzroście komórek, stanowią ochronę narządów oraz pełnią funkcję w regulacji hormonów i witamin w organizmie. Tłuszcze są substancjami organicznymi i stanowią istotną część diety. ![]() © FM dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno Bio: Mleczne wyroby organiczne Dodano: 2019-04-04 Terminy „bio-”, „eko-”, „biologiczny”, „organiczny” czy „ekologiczny” są kojarzone przez wielu konsumentów z wyrobami mającymi ponadprzeciętne walory żywieniowe i zdrowotne. Wszystkie one są sobie równoważne i dotyczą żywności ekologicznej powstałej w procesie produkcji ekologicznej i spełniającej odpowiednie wymogi prawne. ![]() © FM dr inż. Marlena Piekut Czysta etykieta: „Czysta etykieta” przyszłością rynku Dodano: 2019-04-04 Rosnąca świadomość społeczeństwa, w aspekcie wpływu żywności na organizm człowieka i chęć prowadzenia zdrowego trybu życia powodują wzrost zainteresowania produktami żywnościowymi posiadającymi tradycyjne receptury i unikanie syntetycznych dodatków chemicznych. ![]() © FM dr inż. Katarzyna Godlewska Systemy jakości: Ochrona przeciwszkodnikowa w zakładzie Dodano: 2019-03-31 Jednym z elementów zabezpieczenia terenu produkcji jest szkodniko-szczelność – tj. zabezpieczenie zakładu przed wnikaniem na teren szkodników. Tematyka ta, ze względu na swoją ważność, znalazła również miejsce w standardach BRC i IFS. ![]() © FM Joanna Górska Desery mleczne: Błyskotliwa kariera deseru Dodano: 2019-03-31 Desery mleczne to kategoria, która przeszła interesującą koncepcyjną zmianę. Z kategorii klasycznych deserów przekształcała się w urzekające smakiem i niekiedy pożywne mleczne przekąski, które z wdziękiem wpisały się w nasze codzienne menu. ![]() © FM Joanna Górska Jogurty naturalne: Natura wyznacza trend Dodano: 2019-03-22 Rynek produktów mleczarskich w Polsce jest już dojrzały. Po latach dynamicznego wzrostu wolumeny sprzedażowe ustabilizowały się. ![]() © FM dr inż. Katarzyna Godlewska Posadzki: Posadzki, jako element bezpieczeństwa żywności w zakładach mleczarskich Dodano: 2019-03-07 Produkcja i magazynowanie żywności odbywają się w pomieszczeniach zamkniętych. Higiena produktów i ich bezpieczeństwo jest pochodną higieny surowców, pracowników, maszyn, ale też otoczenia produkcyjnego. ![]() © FM Oliwia Sokołowska Aparatura kontrolno-pomiarowa: Sprzęt i aparatura kontrolno-pomiarowa Dodano: 2019-03-03 Przemysł mleczarski, jak każdy inny wymaga wyposażenia linii technologicznej w odpowiednią aparaturę dostosowaną do pomiarów właściwych dla danej technologii i zgodnych z wymogami produkcji. ![]() © FM dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba Dodatki serowarskie: Nowości w dodatkach serowarskich Dodano: 2019-02-22 Można byłoby sądzić, że skoro umiejętności serowarskie ludzkości są dokumentowane już od III tysiąclecia przed naszą erą, to w obecnych czasach nic nowego nie jesteśmy już w stanie wymyślić w tej dziedzinie przemysłu mleczarskiego. ![]() © FM dr inż. Marlena Piekut Jogurt – liczy się konkurencyjny produkt Dodano: 2019-02-22 Jogurt to fermentowany napój mleczarski konsumowany na całym świecie. Jest to jeden z popularnych i najstarszych produktów spożywczych w Europie, Ameryce, Azji i Afryce. Jogurty są lubiane przez wielu ludzi ze względu na ich wartość terapeutyczną i odżywczą. ![]() © FM dr inż. Katarzyna Godlewska Dobra Praktyka Higieniczna: Odpady, śmieci, ścieki Dodano: 2019-02-15 Jednym z zagadnień wpływających na zapewnienie bezpieczeństwa żywności i higienę zakładu jest postępowanie z innymi „produktami” niż wyroby zasadnicze takimi jak odpady i ścieki. To ciekawa materia w zakładzie mleczarskim, ze względu na dualizm prawa w tym zakresie. ![]() © FM Janusz Górski Sery smażone: Dziedzictwo z Polski Dodano: 2019-02-15 Sery smażone stanowią istotną część polskiej tradycji serowarskiej opartej na produkcji twarogu, jego dalszemu gliwieniu, a w końcu smażeniu. Te niepozorne do niedawna produkty mają się coraz lepiej dzięki ochronie unijnej i rosnącemu zainteresowaniu konsumentów, migracji tych ostatnich między regionami kraju oraz środkom masowego przekazu. ![]() © FM dr inż. Katarzyna Godlewska Dystrybutorzy: Standardy dla dystrybutorów Dodano: 2019-02-08 Producent wyrobów mlecznych rzadko kiedy odpowiada za dystrybucję i sprzedaż swoich wyrobów. Czasami ma swoje sklepy firmowe i może obsługiwać je własnym transportem z mleczarni, w większości jednak przypadków korzysta z własnych lub obcych hurtowni i platform dystrybucyjnych. ![]() © FM dr inż. Marlena Piekut Produkty dla seniorów: Perspektywiczna grupa konsumentów Dodano: 2019-02-08 Postępujący proces starzenia się społeczeństw wpływa na pojawienie się coraz liczniejszej grupy osób starszych na rynku towarów i usług konsumpcyjnych, w tym produktów mleczarskich. Coraz lepsze warunki życia przekładają się na wyższą jakość życia, a tym samym dłuższe przeciętne trwanie życia i zwiększenie udziału osób starszych w populacji. ![]() © FM dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba Dodatki słodzące: Dodatki i mieszanki słodzące Dodano: 2019-02-01 Produkty mleczarskie, podobnie jak i inne artykuły spożywcze, są oceniane przez nabywców zmysłem smaku. Jednym z parametrów odbieranych przez zmysł smaku jest słodkość, która w przypadku wielu produktów decyduje o ich jakości. ![]() © FM Joanna Górska Produkty bezlaktozowe: W koszyku nietolerujących Dodano: 2019-02-01 Produkty bezlaktozowe to wyroby wychodzące naprzeciw potrzebom zdrowotnym osób mających problem z nietolerancją cukru mlecznego – laktozy. Problem jest złożony i może być związany ze zbyt małą aktywnością enzymu trawiennego jakim jest laktaza, niedoborem laktazy lub hipolaktazją. ![]() © FM Oliwia Sokołowska Membrany: Membrany dla mleczarni Dodano: 2019-01-25 Zastosowanie membran w przemyśle spożywczym jest powszechnie znane. Ze względu na użyteczność procesu filtracji membranowej w przemyśle mleczarskim temat ten wciąż powraca. ![]() © FM Oliwia Sokołowska Sery z górnej półki: Duma Producentów Dodano: 2019-01-25 Wśród produktów mleczarskich, które goszczą na polskich stołach od wielu lat są sery. Wydawałoby się, że ser jest nam już tak bliskim produktem spożywczym jak chleb lub mleko. Sery znane są klientom pod wieloma postaciami. ![]() © FM Oliwia Sokołowska Wyparki: Wyparki w przemyśle mleczarskim Dodano: 2019-01-18 Przemysł mleczarski obfituje w produkty, których smaki niejednokrotnie przechodzą z pokolenia na pokolenie. Jednym z tradycyjnych smaków, które zapisały się w pamięci niejednej osoby jest smak mleka zagęszczonego, zazwyczaj słodkiego. |
||
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6 tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25 |