Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: kraj (wszystkich: 2051, strona 4 z 137)

© fm

Grupa Mlekovita podpisuje list intencyjny z PGNiG

Źródło: Grupa Mlekovita, PGNiG   Dodano: 2018-12-04 22:44:04

List intencyjny podpisany między firmami obejmuje kwestie dostaw skroplonego gazu m.in. z Terminalu LNG w Świnoujściu do zakładu produkcyjnego w Zakopanem gdzie zostanie poddany ogrzaniu do postaci lotnej – takiej, w jakiej pobiera się gaz z sieci gazociągowej. List dotyczy również doradztwa inwestycyjnego oraz technologicznego w zakresie rozwiązań opartych na technologii LNG. Dodatkowo firmy podpisały umowę na dostawy gazu ziemnego z sieci gazociągowej na 2019 rok o łącznej mocy 322 GWh.

Przedstawiciele obu firm podpisali list intencyjny w siedzibie Grupy Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem. Okazja była wyjątkowa, bowiem znany i ceniony w Polsce producent przetworów mlecznych obchodził jubileusz 90-lecia działalności.

W imieniu Grupy Mlekovita podpis złożył prezes Dariusz Sapiński, a w imieniu spółki PGNiG Obrót Detaliczny: Henryk Mucha – Prezes Zarządu oraz Marcin Szczudło – Wiceprezes Zarządu.

– Współpraca nad kolejnymi projektami z tak uznaną marką jak Mlekovita szczególnie nas motywuje i potwierdza, że sprzedaż gazu w oparciu o technologię LNG szybko się rozwija i ma świetlaną przyszłość. Oznacza ona też wymierne korzyści biznesowe dla obu stron, m.in. spore konkretne oszczędności, ale także jest wyrazem dbałości o ochronę środowiska – podkreślił Maciej Woźniak, wiceprezes Zarządu PGNiG.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Największą grupą produktów bezlaktozowych są sery podpuszczkowe

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-12-02 20:50:55

– Liczba osób cierpiących na nietolerancję laktozy rośnie, stąd rynek wyrobów bezlaktozowych rozwija się – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – Handel, podobnie jak producenci, jest zainteresowany tym, żeby oferowane produkty były zgodne z oczekiwaniami konsumentów. Grupą produktów bezlaktozowych, które zostały dobrze przyjęte przez rynek są zdecydowanie sery żółte, które stanowią ważny element w naszej diecie. Oprócz tego, cenimy je za smak i szerokie zastosowania kulinarne. Sery żółte oferowane przez Hochland są doskonałe dla wszystkich, którzy poszukują naturalności i zwracają dużą uwagę na skład produktu.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Ceny skupu w październiku 2018 rosną

Źródło: KZSM Zw. Rew za GUS   Dodano: 2018-11-26 10:27:12

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w październiku 2018 r. wyniosła 137,15 zł/1 hl i była niższa o 7,6% niż w październiku 2017 r. i o 3,3% wyższa od ceny wypłaconej we wrześniu 2018 r.

czytaj więcej »

Łowicz (OSM): A jednak samodzielność

Źródło: lowiczanin.info, lowicz24.eu   Dodano: 2018-11-25 23:14:01

Jak donoszą serwisy lowiczanin.info oraz lowicz24.eu delegaci zebrani na walnym zgromadzieniu członków spółdzielni w Łowiczu podjęli decyzję o samodzielności.

czytaj więcej »

Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy będzie produkowała twarogi z użyciem transglutaminazy

Źródło: Pierzchnica (GM)   Dodano: 2018-11-23 08:40:53

Informujemy, że Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy Sp. z o.o. zawarła umowę licencyjną dotyczącą sposobu wytwarzania sera twarogowego z dodatkiem transglutaminazy (PL 228081, EP 2645867) z właścicielami tego wynalazku, to jest Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i firmą PMT Trading Sp. z o.o.

Zawarcie umowy licencyjnej unormowało stan prawny i zapewniło prawidłowe, wzajemne relacje pomiędzy producentem twarogów a właścicielami patentu.

czytaj więcej »

Misja gospodarcza przedstawicieli polskiej branży mleczarskiej do Chin

Źródło: PIM   Dodano: 2018-11-22 08:25:21

W ramach realizowanego programu Mleczne Skarby – udział w misjach, sfinansowanego ze środków Funduszu Promocji Mleka, trwa obecnie misja gospodarcza przedstawicieli polskich producentów mleka i wyrobów mlecznych do Chin.
Polskie produkty mleczne obecne są na chińskim rynku od dłuższego czasu, niemniej potencjał Chin jest w tym zakresie ogromny i wciąż jeszcze nie do końca wykorzystany. Polska Izba Mleka od wielu lat prowadzi działania promocyjne mające za zadanie wzmocnienie wizerunku mleka i wyrobów mlecznych z Polski wśród chińskich konsumentów. Misja jest kolejnym krokiem i wyjątkową okazją na bezpośrednie zaprezentowanie oferty polskich producentów, a także na nawiązanie bezpośredniego kontaktu i nowych, owocnych relacji biznesowych.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Rozdrobnienie upodobań kulinarnych to duże wyzwanie dla masowych marek

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-11-17 18:26:50

– W perspektywie czasu rynek serów pleśniowych rozwija się – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – Upodobania Polaków zmieniają dynamicznie. Odkrywanie nowych smaków i przygody kulinarne są bardzo modne, a programy kulinarne biją rekordy oglądalności. Polacy preferują sprawdzone produkty na półce, chętnie dają też szansę nowym produktom. Właśnie te zachowania konsumenckie, a także realia handlowe w największym stopniu decydują o obecnym kształcie rynku.

czytaj więcej »

Polska: Produkcja w 2018 r. sięgnie 14 mln ton

Źródło: USDA   Dodano: 2018-11-12 19:41:42

USDA prognozuje, że produkcja mleka w Polsce zwiększy się w 2018 r. do ponad 14 mln ton. Będzie to o 2% więcej w stosunku do 2017 r. 85% mleka zostanie dostarczone do przetwórców produktów mlecznych, a pozostałe 15% - skonsumowane w gospodarstwach rolnych.

Dla porównania w 2015 r. produkcja mleka sięgnęła 13,23 mln ton, a w 2016 r. 13,24 mln ton, w 2017 r. 13,72 mln ton. Przetworzono w 2015 r. 10,87 mln ton, w 2016 r. 11,13 mln ton, w 2017 r. 11,65 mln ton.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Spada cena surowca dla mleczarni: ceny skupu za wrzesień 2018 r.

Źródło: GUS, KZSM Zw. Rew.   Dodano: 2018-11-12 19:02:42

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka we wrześniu 2018 r. wyniosła 132,77 zł/1 hl i była niższa o 8,4% niż we wrześniu  2017 r. i o 2,3% wyższa od ceny wypłaconej w sierpniu 2018 r.

czytaj więcej »

© žemaitijos pienas
© žemaitijos pienas

Žemaitijos pienas: Ekskluzywne sery Džiugas na polskim rynku

Źródło: Žemaitijos pienas   Dodano: 2018-11-07 08:53:10

Firma Žemaitijos pienas posiada w swoim portfolio znaną już przez polskiego konsumenta markę serów Džiugas. Na polskim rynku dostępne do tej pory były sery Džiugas o 4 różnych okresach dojrzewania: 12, 18, 24 i 36 miesięcy.

Od listopada dostępna jest w Polsce ekskluzywna i limitowana linia litewskich serów Džiugas: Twardy ser Džiugas Exclusive dojrzewający 60 miesięcy (5 lat), Twardy ser Džiugas Very Old VO dojrzewający 100 miesięcy (3300 dni) oraz Twardy ser Džiugas Extra Old XO dojrzewający 120 miesięcy (10 lat).

Te imponujące liczby świadczą o tym, że granice czasowe dojrzewania twardych serów są nieograniczone.

czytaj więcej »

Nowe inwestycje w spółdzielni Piaski (OSM)

Źródło: RoMedia   Dodano: 2018-10-31 13:58:25

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach podpisała umowę na dofinansowanie inwestycji w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój", objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
W ramach inwestycji zostanie wykonana rozbudowa hali produkcyjnej wraz z klimatyzacją, pomieszczenia magazynowe, komora termostatowa, najnowocześniejsza linia do produkcji napojów fermentowanych oraz instalacja fotowoltaiczna.

czytaj więcej »

© alfa laval

Alfa Laval: Możemy dobrać jeden płytowy pasteryzator do różnych temperatur i różnych produktów

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2018-10-26 14:41:32

– Firma Alfa Laval zaangażowana jest w rozwój przemysłu mleczarskiego od wczesnych lat XX w., kiedy to wprowadziła na rynek wirówkę do mleka pracującą w sposób ciągły oraz przepływowy pasteryzator – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Wit Sitkiewicz z firmy Alfa Laval Polska. Obecnie szeroka gama innowacyjnych urządzeń higienicznych Alfa Laval stanowi kluczowy element w procesach mleczarskich, takich jak odbiór mleka i przechowywanie, pasteryzacja, fermentacja, oddzielanie i zatężanie oraz mycie w systemie CIP.Procesy pasteryzacji są wymagające pod względem zachowania poziomu bezpieczeństwa, higieny i jakości sterowania. Ważne jest przestrzeganie odpowiednich przepisów i norm, zaś niezawodność i jakość komponentów biorących udział w produkcji odgrywają ważną rolę.

czytaj więcej »

© sertop

Sertop rozwija sektor HoReCa

Źródło: Sertop / PR Club   Dodano: 2018-10-22 10:05:18

Tyski producent serków topionych zamierza poszerzyć współpracę z gastronomią w zakresie regionalnych produktów. – Dotychczas skupialiśmy się przede wszystkim na sprzedaży detalicznej, jednak w odpowiedzi na potrzeby rynku, chcemy zintensyfikować nasze działania także na rynku HoReCa – mówi Aneta Będkowska Marketing Manager w Sertop.

czytaj więcej »

© tetra pak

Tetra Pak: Wpływ opakowań na środowisko coraz ważniejsze dla konsumentów

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2018-10-22 09:10:47

– Właściwe opakowanie produktu jest bardzo ważne, szczególnie w przypadku wyrobów mleczarskich. Na rynku mamy do czynienia z coraz bardziej świadomym konsumentem, dla którego poza wyglądem opakowania, liczy się także jego wpływ na produkt oraz na środowisko – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Małgorzata Gromek, Communications Manager w Tetra Pak.

czytaj więcej »

© sertop

Sertop: Konsumenci zwracają coraz większą uwagę na opakowania familijne serów topionych

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-10-19 09:44:39

– Serki topione mają ogromny potencjał w wydaniu konsumenckim ze względu na bardzo szerokie możliwości kulinarne. Produkty te nadają się nie tylko na kanapkę, ale także do przygotowania różnego rodzaju ciekawych potraw, takich jak zupy w postaci kremów, sosy serowe lub zapiekanki – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Aneta Będkowska, Marketing Manager w Sertop. – To wszechstronne wykorzystanie sprawia, że konsumenci często wkładają sery topione do koszyka zakupowego także w wersji familijnej, w postaci np. 280 g krążków śmietankowych, wystarczających na przygotowanie posiłku nawet dla dużej rodziny.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25