100 wydanie Forum Mleczarskie Handel
Aktualności kraj Aktualności świat Komunikaty prasowe
Raporty Wywiady Galerie
więcej...
Kampanie Firmy Produkty
Podręcznik serowy ABC Nabiału Kontakt

Aktualności: kraj - handel (strona 12 z 16)

Debiut polskich produktów nabiałowych na międzynarodowej giełdzie Global Dairy Trade

Źródło: Polish Dairy   Dodano: 2017-11-20 15:12:05

Począwszy od 21 listopada 2017 roku polskie produkty mleczarskie będą oferowane, po raz pierwszy w historii, na światowej giełdzie nabiału Global Dairy Trade (GDT Events) w Nowej Zelandii. Polskie towary sprzedawane będą za pośrednictwem Polish Dairy - pierwszego polskiego integratora obrotu. Dzięki temu rozwiązaniu, każda mleczarnia w Polsce uzyska łatwy i efektywny kosztowo dostęp do międzynarodowego rynku importerów obejmującego 520 hurtowych nabywców. W obrocie uczestniczyć będą mogły te polskie mleczarnie, które podpiszą umowę o współpracy z Polish Dairy.
W pierwszym okresie realizowany będzie obrót czterema wystandaryzowanymi produktami: odtłuszczonym mlekiem w proszku, pełnym mlekiem w proszku, masłem oraz laktozą. W kolejnym etapie przewidywane jest rozszerzenie tej listy o inne produkty.

czytaj więcej »

© prudnik (osm)

Prudnik (OSM): To był dobry rok dla cen mleka, konsumpcji i dla eksportu nabiału

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2017-11-11 15:18:45

– Rok 2017 był dobrym rokiem dla polskiego, a także światowego mleczarstwa. Znacząco wzrosły ceny skupu mleka, jak i ceny surowca na wolnym rynku – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Ryszard Kochel, Dyrektor ds. Sprzedaży w Prudnik (OSM). – Sukcesywnie wzrastała konsumpcja produktów mleczarskich w kraju i na świecie. Szczególny wzrost odnotowały Chiny, znacząco wzrosła konsumpcja masła w USA. Rosnący eksport do tych krajów miał znaczący wpływ na kształtowanie się rynku w Polsce i UE. Polskie mleczarnie ugruntowały swoją pozycję w kraju, w Europie, a największe także na świecie. Produkty polskiego mleczarstwa nieustannie zdobywają nowe rynki i uznanie konsumentów na całym świecie. Oferta dla polskiego konsumenta obfitowała w wiele nowości. Polskie spółdzielnie mleczarskie dotrzymują kroku europejskim i światowym liderom, często nawet ich wyprzedzają pod kątem innowacyjności i jakości produktów.

czytaj więcej »

© lowicz (osm)

Łowicz (OSM): Proponujemy odważne połączenia smakowe jogurtów

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-11-11 15:05:33

– Jogurt, to według zaleceń dietetyków produkt, który należy spożywać codziennie. Pomaga w regeneracji flory bakteryjnej jelit, a tym samym zwiększa odporność na infekcje – mówi Joanna Kołodyńska, Kierownik Działu Marketingu w mleczarni Łowicz (OSM). – Łowicz (OSM) wprowadza na rynek nowość wśród produktów fermentowanych do picia – są to trzy smaki jogurtu z dodatkiem warzyw, owoców i zbóż. Nowe jogurty możemy zaliczyć do kategorii produktów śniadaniowych. Są zdrowym źródłem energii, a dzięki zawartości orkiszu i otrębów żytnich dostarczają błonnika, niezbędnego do prawidłowego przebiegu procesu trawienia.

czytaj więcej »

© kosów lacki (osm)
© kosów lacki (osm)

90 lat Spółdzielni Kosów Lacki (OSM) – plany i inwestycje

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-11-10 08:07:57

Spółdzielnia Kosów Lacki (OSM) funkcjonuje na rynku od 1926 roku. Wieloletnie doświadczenie w produkcji, jak również świeże spojrzenie na potrzeby rynku pozwalają tworzyć produkty smaczne i zdrowe o najwyższej jakości w oparciu o tradycyjne metody produkcji. W 2016 roku spółdzielnia obchodziła 90-lecie swojej działalności, czas podsumowań, jak również nowych wyzwań. Wprowadzenie nowego produktu tj. Sera Fitness, o obniżonej zawartości tłuszczu do 5% i wysokiej zawartości białka i wapnia, było odpowiedzią na zapotrzebowanie rynku, a także kluczem do utworzenia linii produktów premium i prozdrowotnych.

czytaj więcej »

© euroser

Euroser Dairy Group: Konsumenci coraz bardziej otwarci na sery pleśniowe

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-11-06 15:25:24

– Obserwując sprzedaż serów pleśniowych możemy powiedzieć, że na stałe do jadłospisów polskich konsumentów wpisały się sery francuskie z porostem białej pleśni – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Magdalena Lewalska, Research & Development Manager w Euroser Dairy Group. – W naszym portfolio znajduje się również gama serów Frenchi, z której konsumenci mogą posmakować francuskiego brie i camembert. Zauważalny rozwój notuje też kategoria serów z przerostem niebieskiej pleśni, ale konsumenci nadal częściej wybierają sery o łagodniejszym smaku.

czytaj więcej »

© łowicz (osm)

Łowicz (OSM): Chcemy wykorzystać potencjał produktów i dać satysfakcję właścicielom spółdzielni

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-10-30 10:20:53

– Dzisiaj rynek branży spożywczej charakteryzuje się dużą dynamiką. Musimy działać szybko, trafnie oceniać sytuację i reagować na potrzeby konsumenta – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Tomasz Walerjańczyk, Dyrektor Handlowy mleczarni Łowicz (OSM). – Łowicz (OSM) to spółdzielnia z ponad 100-letnią historią, polskim kapitałem oraz bardzo dużym potencjałem. Wyróżnia nas wieloletnie doświadczenie, zaawansowane technologie, zaplecze i mnóstwo energii do pracy.
Dzisiaj jesteśmy na początku drogi, aby działalność spółdzielni dostosować do wymogów rynku i uwarunkowań ekonomicznych. Mleczarnia zmieniła się na wielu płaszczyznach jednocześnie. Wszystko się dzieje bardzo dynamicznie, ale jesteśmy na to przygotowani. Celem nadrzędnym jest cena skupu mleka satysfakcjonująca właścicieli spółdzielni – podkreśla Tomasz Walerjańczyk.

czytaj więcej »

© hochland polska

Niejedzenie produktów z laktozą stało się modne

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-10-30 10:09:37

– Dynamika wzrostu kategorii produktów bezlaktozowych rośnie, bowiem coraz więcej osób choruje i cierpi z powodu nietolerancji laktozy, a to jest główna przyczyna unikania tych elementów w diecie. Laktoza może być silnym alergenem – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager Hochland Polska. – Konkretne zalecenia dietetyczne dla osób chorych i ewentualnie poszukujących nabiału bez laktozy zależą od postaci nietolerancji laktozy, nasilenia objawów i wieku chorego. Dieta przy nietolerancji laktozy jest formą leczenia objawowego i jest przeznaczona dla wszystkich cierpiących lub chorych, których organizm nie trawi cukru mlecznego.

czytaj więcej »

© piaski (osm)

Piaski (OSM): Coraz więcej konsumentów chce śmietany bez dodatków

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-10-25 10:50:59

– Śmietana na stałe zagościła w naszych kuchniach jako ważny składnik zup, sosów lub innych potraw. Nie dziwi więc fakt, że na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej propozycji od różnych producentów. Mając do wyboru całą gamę tego typu produktów, konsumenci mają często problemy z wyborem najbardziej wartościowego z nich – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Andrzej Grochoła, Kierownik Marketingu w Piaski (OSM).

czytaj więcej »

© hortimex

Hortimex Plus: Trend „Free from” impulsem do rozwoju nowych produktów

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-10-20 20:45:08

– Od ponad 50 lat obserwujemy na świecie sukcesywny wzrost występowania alergii pokarmowych. Problem ten dotyczy zarówno dzieci, jak i dorosłych – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Karolina Kurzawa, Menedżer Rozwoju Produktu w firmie Hortimex Plus. – Osoby dotknięte schorzeniami na podłożu alergicznym szukają produktów, które spełnią ich potrzeby żywieniowe. Wolne od laktozy lub glutenu, to hasła, które coraz częściej spotykamy na etykietach produktów spożywczych, w tym na produktach nabiałowych. Żywność tego typu znajduje się w kręgu zainteresowania osób prowadzących zdrowy i aktywny tryb życia. Rezygnują one świadomie ze spożywania alergenów, podążając za modą na diety typu „free from”. Producenci wychodząc naprzeciw tym wymaganiom, projektują produkty wolne od alergenów.

czytaj więcej »

© fm

KZSM Zw. Rew i KSM interweniują w MRiRW ws zapasów OMP

Źródło: KZSM Zw. Rew.   Dodano: 2017-10-20 20:32:40

Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. (KZSM Zw. Rew.) i Krajowe Stowarzyszanie Mleczarzy wystosowały pismo do Krzysztofa Jurgiela, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie złej sytuacji na rynku odtłuszczonego mleka w proszku. Organizacje reprezentujące branżę mleczarską uważają, że najpilniejszą obecnie sprawą jest doprowadzenie do redukcji zapasów mleka w proszku – zwłaszcza tego najstarszego. Ponadto KZSM Zw. Rew. i KSM proponują również inne szczegółowe działania w tej sprawie m.in. skierowanie na pasze lub dopłaty w celu przetworzenia na kazeinę i twaróg, ewentualnie dopuszczenie do przetargu na upłynnienie zapasów poza krajami UE.

czytaj więcej »

© jmp

Biedronka otworzyła najbardziej nowoczesne centrum dystrybucyjne w Gorzowie Wielkopolskim

Źródło: JMP   Dodano: 2017-10-20 20:11:07

Inteligentny system oświetlenia, kompletacja głosowa czy superbezpieczna wielowarstwowa podłoga – to tylko niektóre z innowacji zastosowanych w otwartym właśnie centrum dystrybucyjnym sieci Biedronka w Gorzowie Wielkopolskim. To zlokalizowane przy ul. Metalowców 6 jest 16. najnowocześniejszym i największym centrum dystrybucyjnym sieci Biedronka w Polsce. Docelowo będzie obsługiwać łącznie 200 sklepów na terenie województwa lubuskiego, zachodniopomorskiego i wielkopolskiego oraz zatrudni 320 osób. Koszt inwestycji wyniósł 113 mln zł.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Producenci żywności mają szczególną rolę do spełnienia

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-10-13 09:22:28

– Twarogi tradycyjne kierowane są przede wszystkim do konsumenta masowego. Rynek ten rozwija się w ostatnim okresie głównie w kierunku produktów najwyższej jakości, praktycznie zapakowanych, jednym słowem coraz bardziej wygodnych dla potencjalnego konsumenta – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager Hochland Polska.

czytaj więcej »

© euroser

Euroser Dairy Group: Konsumenci chętnie eksperymentują

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-10-12 20:11:29

– Udział serów twardych z dodatkami sukcesywnie się zwiększa w kategorii, natomiast nie dorównuje cały czas sprzedaży serów bez dodatków – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Magdalena Lewalska, Research & Development Manager w Euroser Dairy Group. – Niemniej jednak na rynku jest bardzo dużo propozycji w szczególności serów Gouda z dodatkami smakowymi. Zainteresowaniem głównie cieszą się sery z ziołami i warzywami, a także takie o ciekawej kolorystyce.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: 25% konsumentów serów pleśniowych to osoby zamożne

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-09-24 17:19:39

– Największym zainteresowaniem kupców, wśród serów pleśniowych, cieszy się Camembert, który jest największym segmentem serów pleśniowych i w największym stopniu przyczynia się do ich wzrostu – mówi Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager Hochland Polska. – Zimą konsumenci jakby chętniej sięgają po sery pleśniowe, jednak najważniejsze jest dostosowanie oferty do potrzeb konsumentów. Tutaj pomocne jest zarządzanie półką, na które składają się dwa istotne elementy: techniki eksponowania i warunki przechowywania.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Sierpień 2017: Ceny mleka w górę

Dodano: 2017-09-22 15:39:21

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w sierpniu 2017 roku wyniosła 139,70 zł/1 hl i była wyższa o 33,2% niż w sierpniu 2016 r. i o 3,5% od ceny wypłaconej w lipcu 2017 r.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij