Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: kraj (wszystkich: 2051, strona 2 z 137)

© lacpol

Tomasz Barski Wiceprezes ds. Handlu odchodzi z Lacpolu

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-02-15 09:19:17

Jak dowiedzieliśmy się oficjalnie z Zakładu Przetwórstwa Mleka Mlecz Sp. z o.o. w Wolsztynie (Grupa Lacpol) Tomasz Barski odchodzi z firmy z przyczyn prywatnych po 10 latach pracy. Obowiązki przejmie Dyrektor ds. Handlu Pan Paweł Staszyk.

Pan Staszyk z Lacpolem związany jest od 4 lat. W tym czasie odpowiadał za koordynowanie bieżącej współpracy z najważniejszymi klientami firmy na rynku B2C w kraju i za granicą.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Cena skupu mleka nie zmieniła się w grudniu wobec listopada 2018 r.

Źródło: KZSM Zw. Rew za GUS   Dodano: 2019-02-05 18:45:09

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w grudniu 2018 r. wyniosła 140,10 zł/1 hl i była niższa o 8,1% niż w grudniu 2017 r. Cena skupu mleka w odniesieniu do listopada 2018 r. pozostała na tym samym poziomie.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie
© forum mleczarskie

Kosów Lacki (OSM) otwiera nową inwestycję

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-02-01 15:39:12

Andrzej Minarczuk, Prezes Zarządu mleczarni Kosów Lacki (OSM) w dniu 31 stycznia podpisał Akt Erekcyjny nowego budynku magazynowo-produkcyjnego. Inwestycji dokonano w ramach poddziałania 4.2. „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój”. Inwestycja trwała niecałe dwa lata.

 – Obiekt ma prawie 16 tys. m3 kubatury, 2 200 m2 powierzchni całkowitej i wysokość 9 m. Dotychczas powierzchnię magazynową mieliśmy podzieloną na 13 magazynów. Utrudniało to przygotowania towaru do dystrybucji. Obecnie stare powierzchnie magazynowe zostały wyłączone – powiedział Andrzej Minarczuk podczas uroczystej ceremonii otwarcia.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

KZSM ZR: Dochodzimy do skupu surowca z 1989 r.

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-02-01 15:06:04

– Polskie mleczarstwo w 2018 r. skupiło 11,59 mld litrów mleka, co oznacza, że dochodzimy do skupu z 1989 r. Wtedy jednak było ponad 1000 spółdzielni mleczarskich, dziś mamy ich tylko 95. Dziś Polska jest – co mało kto wie – 6. producentem serów na świecie – powiedział Waldemar Broś, Prezes Zarządu Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew.

czytaj więcej »

© sertop

Serki topione – karnawałowym „must have”

Źródło: Sertop / PR Club   Dodano: 2019-01-30 10:41:10

– Serki topione dają nieograniczone możliwości kulinarne i doskonale sprawdzają się w karnawałowych potrawach, ponieważ po ich dodaniu do zwykłej zupy lub jednogarnkowego dania, potrawy zyskują niesamowity smak i delikatność – mówi Aneta Będkowska Marketing Manager w Sertop.

czytaj więcej »

© džiugas poland

Otwarcie nowego biura Džiugas Poland

Źródło: Džiugas Poland   Dodano: 2019-01-28 15:08:41

Dnia 24 stycznia 2019 r. Džiugas Poland, filia litewskiej firmy Žemaitijos pienas uroczyście otworzyła biuro w Hali Koszyki. Firma jest liderem w branży mleczarskiej w krajach bałtyckich oraz eksportuje swoje produkty do 35 krajów na całym świecie. Najbardziej popularne w Polsce marki to sery długodojrzewające Džiugas, batoniki twarogowe Magija oraz paluszki serowe Pik-Nik.

czytaj więcej »

© spomlek (sm)

Spomlek (SM) zwiększa rentowność sprzedaży i zyskuje na oszczędności energii

Źródło: Spomlek (SM)   Dodano: 2019-01-28 09:32:10

2018 rok zapisze się w historii mleczarni Spomlek (SM) pod względem rekordowej ilości sprzedanych serów. Mleczarnia odnotowała znaczący, bo aż 20% wzrost sprzedaży serów premium. Poza tym jako pierwsza firma w Polsce wprowadziła do sprzedaży izolat białek serwatkowych WPI.

Rok 2018 Spomlek może zdecydowanie zaliczyć do udanych. Ten czas upłynął pod znakiem licznych inwestycji w zakresie produkcji, umacniania pozycji lidera w segmencie serów premium oraz rozwoju działań z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu.

czytaj więcej »

© carrefour
© carrefour

Carrefour Polska podsumowuje 2018 rok

Źródło: Carrefour Polska   Dodano: 2019-01-24 11:08:28

Carrefour poinformował, że w minionym roku otworzył ponad 100 nowych sklepów franczyzowych. Na utrzymanie wysokiego tempa rozwoju ostatnich lat wpłynęły m.in. dynamiczna ekspansja, dywersyfikacja modeli franczyzowych, a także wdrożenie innowacyjnej oferty oraz usług okołozakupowych.

Carrefour od 2007 roku dynamicznie inwestuje w rozwój swojej oferty franczyzowej w Polsce. Na koniec ubiegłego roku, w ramach 3 oferowanych przez Carrefour konceptów sklepów osiedlowych: Carrefour Express Convenience, Carrefour Express Minimarket oraz Globi, działało ok. 600 placówek handlowych, prowadzonych przez niezależnych polskich przedsiębiorców, którzy są franczyzobiorcami sieci. W 2018 roku Carrefour utrzymał wysokie tempo rozwoju franczyzy, otwierając łącznie 101 nowych sklepów w tym formacie.

czytaj więcej »

Alfa Laval: Mikrofiltracja membranowa stała się ekonomicznym sposobem na oczyszczanie ścieków w mleczarstwie

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2019-01-23 13:26:17

– Jednym ze sposobów oczyszczania odpadów i ścieków jest technologia membranowa MBR – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Damian Kozioł, Inżynier ds Sprzedaży w Alfa Laval Polska. – Jeszcze dekadę temu mikrofiltracja ścieków była uważana za rozwiązanie drogie zarówno na etapie inwestycji jak i późniejszej eksploatacji. Obecnie jest to jeden z najbardziej ekonomicznych sposobów oczyszczania ścieków, który gwarantuje najwyższy stopień oczyszczenia z możliwością ponownego wykorzystania ścieku oczyszczonego. Tym samym jest to rozwiązanie, które ogranicza zużycie wody przez zakład produkcyjny.

czytaj więcej »

© sertop

Sertop – czym warto zapełnić sklepowe półki?

Dodano: 2019-01-21 08:25:16

Zimowa aura ma decydujący wpływ na potrzeby konsumentów, stąd niektóre produkty lepiej sprzedają się latem, a inne zimą. Dotyczy to także serków topionych, które jako takie nie są stricte produktami sezonowymi, ale ich poszczególne smaki – już tak. Na co więc postawić zimą, aby wygenerować jak największy zysk?

czytaj więcej »

© bychawa (osm)

Nowa Prezes Zarządu mleczarni Bychawa (OSM)

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-01-18 08:42:01

Ewa Bartnik zastąpiła na stanowisku wieloletnią Prezes Zarządu Zofię Popławską.Ewa Bartnik jest absolwentką Akademii Rolniczej w Lublinie, ukończyła również studia z zakresu zarządzania w Wyższej Szkole Ekonomii i Innowacji w Lublinie. Jej dotychczasowa droga zawodowa związana była z pracą w sektorze rolnym. W czasie studiów założyła innowacyjną fermę hodowli owiec rasy mlecznej, następnie wskutek zmian gospodarczych w latach 90. przekształconą w kierunek mięsny.

czytaj więcej »

© frąckowiak (zpsih)

Frąckowiak (ZPSiH): Ser smażony musi smakować tak, jak kiedyś

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2019-01-18 08:38:10

– Sery smażone Frąckowiak z Granowa to już od wielu lat prawdziwy wzorzec niezapomnianego smaku dzieciństwa, szczególnie mieszkańców Wielkopolski – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Grzegorz Marciniak, Dyrektor ds. Marketingu i Sprzedaży w firmie Frąckowiak (ZPSiH). – Moda i trend na produkty z prostym i krótkim składem tylko pomagają kategorii serów smażonych, generując rosnący popyt tylko pod jednym warunkiem.

czytaj więcej »

© sertop

Sertop z nowymi planami na 2019 r.

Źródło: Sertop / PR Club   Dodano: 2019-01-18 08:21:50

Tyski producent serków topionych ambitnie wkracza w Nowy Rok. – W pierwszym kwartale br. na rynku pojawią się nasze nowe produkty, dostosowane do bieżących trendów branży mleczarskiej – mówi Aneta Będkowska, Marketing Manager w Sertop. 

czytaj więcej »

© grupa mlekovita

Grupa Mlekovita z rekordem skupu w Polsce: 2,1 mld litrów. 100 tys. ton proszków mlecznych na światowych rynkach.

Źródło: Grupa Mlekovita   Dodano: 2019-01-14 10:57:30

Ponad 2,1 mld litrów mleka skupiła Grupa Mlekovita w 2018 roku – to już kolejny rekordowy wynik w ponad 90-letniej historii firmy. Tym samym Mlekovita wzmocniła pozycję lidera branży. Dzięki temu oraz poczynionym inwestycjom znaczący wzrost zanotowała kategoria proszków mlecznych, osiągając poziom 100 tys. ton, dostarczonych na rynki całego świata. Mlekovita nieustannie ewoluuje i stale podnosząc poprzeczkę, stawia sobie najwyższe, ambitne cele. To nieuniknione, by utrzymać i wzmocnić już i tak silną pozycję marki – w dzisiejszym rozwijającym się w niesamowitym tempie świecie także technologie mleczarstwa muszą przystawać do coraz bardziej innowacyjnych i zaawansowanych realiów. Jednym z istotnych kroków poczynionych przez Mlekovitę w kierunku wzmocnienia pozycji lidera branży kreującego nowoczesny model biznesu mleczarskiego jest największa w historii firmy inwestycja: Fabryka Proszków Mlecznych. Objęła ona budowę całego zakładu produkcyjnego na 4,5-hektarowej działce znajdującej się ok. 200 m od istniejącego zakładu w Wysokiem Mazowieckiem. W Fabryce zostało zatrudnionych ponad 100 osób, w ciągu doby można przetwarzać 2 mln litrów mleka lub serwatki, a jej koszt wyniósł ok. 320 mln zł.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Tesco zwalnia pracowników. 1300 osób może stracić pracę

Źródło: Maciej Lis, money.pl, Grupa WP   Dodano: 2019-01-11 09:37:03

Tesco w oficjalnym komunikacie poinformowało o zamknięciu kolejnych sklepów w Polsce. To, o czym się nie zająknęło, to – jak dowiaduje się money.pl – plan zwolnienia 1300 osób w związku z tą decyzją. Oznacza to, że zatrudnienie spadnie o około 6,5%. Oficjalna informacja, która znajduje się na stronie internetowej Tesco Polska, dotyczy planu zamknięcia 32 nierentownych sklepów. W ten sposób firma chce zmniejszyć koszty operacyjne prowadzenia biznesu w Polsce.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25