Sery austriackie i niemieckie - Alpy, zamki i sery
Bergader Blu
Pochodzenie: Niemcy; bawarski ser pleśniowy
Rodzaj surowca: mleko krowie
Smak: zewnętrzna warstwa białej pleśni wzbogaca smak sera i czyni jego aromat wyjątkowo głębokim
Miąższ: miąższ przeplatają błękitne nitki szlachetnej, w pełni naturalnej pleśni o wyrazistym posmaku grzybów; śmietankowy, lekko puszysty miąższ
Przeznaczenie kulinarne: dodatek do ryb, mięs, kiełbasek, dressingów i warzyw. stosowany do desek serowych, dodatek do makaronów; tarty, wykorzytywany jako składnik nadzienia. popularny do tworzenia przekąsek – kulek serowych obtaczanych zielonym lub czerwonym pieprzem, curry, orzechami, sezamem, kruszonymi pistacjami; rekomendowany do mocnych czerwonych win
Dostawca: Euroser
Goldschmidt (Ser na liściach winogron)
Pochodzenie: Niemcy; świeży ser w liściach winogron
Rodzaj surowca: mleko krowie
Smak: charakterystyczny intensywny bukiet zapachu czosnku i oliwek
Miąższ: o delikatnym smaku i kremowej konsystencji
Przeznaczenie kulinarne: serwuje się go ze świeżym pieczywem, jako przystawkę oraz dodatek nadający wyrazistości ciepłym potrawom
Dostawca: Euroser
Land Frischkäse
Pochodzenie: Niemcy; ser świeży kremowy
Rodzaj surowca: pasteryzowane mleko krowie
Smak: śmietankowy smak i delikatny aromat
Miąższ: aksamitna konsystencja
Przeznaczenie kulinarne: smakuje znakomicie z dodatkiem ziół, szczypiorku, drobno krojonych warzyw, czosnku lub oliwek. Znakomicie rozsmarowuje się na świeżym pieczywie, używa się go także do sałatek
Dostawcy: Euroser
Alpen Blu
Pochodzenie: Niemcy; ser stołowy
Rodzaj surowca: mleko krowie
Smak: kwintesencja łagodnego smaku; lekko słonawy posmak
Miąższ: o kremowej konsystencji, którą wzbogacają niewielkie grudki szlachetnej pleśni
Dojrzewanie: od 2 do 3 miesięcy
Przeznaczenie kulinarne: doskonale komponuje się z zimnymi sałatkami i gorącą cielęciną; rekomendowany do lekkiego białego wina
Dostawca: Euroser
Nieheimer
Pochodzenie: Niemcy; ser pochodzący z regionu Północnej Nadrenii-Westfalii z rejonu gminy Nieheim. Jest twardym serem twarogowym dojrzewającym. Tradycje jego wyrobu sięgają kilkuset lat
Rodzaj surowca: produkowany jest wyłącznie mleka i z twarogu pozyskiwanego z chudego mleka uzyskiwanego w gminie Nieheim oraz soli
Smak: dosyć ostry w smaku; może być wzbogacony o kminek
Miąższ: twardy ser twarogowy
Dojrzewanie: proces dojrzewania oparty jest na kulturach drożdżowych kwaśnego skrzepu oraz kulturach bakteryjnych
Przeznaczenie kulinarne: serwuje się go ze świeżym pieczywem, jako przystawkę oraz dodatek nadający wyrazistości ciepłym potrawom