Sery austriackie i niemieckie - Alpy, zamki i sery
Cremieur
Pochodzenie: Niemcy; oryginalny niemiecki ser z porostem białej szlachetnej pleśni; zawiera 70% tł. w s.m.
Rodzaj surowca: mleko krowie pasteryzowane
Smak: łagodny, delikatny, kremowy
Miąższ: bardzo kremowa, aksamitna konsystencja
Przeznaczenie kulinarne: doskonały składnik deski serowej, wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem
Mirabo z orzechami
Pochodzenie: Niemcy, ser miękki z porostem szlachetnej białej pleśni zawiera 68% tł. w s.m.
Rodzaj surowca: mleko krowie pasteryzowane
Smak: świeży, łagodny, o orzechowym smaku
Miąższ: mocno kremowa śmietankowa konsystencja
Przeznaczenie kulinarne: podaje się na desce serowej, można dodawać do sałatek, farszów (pierogi, strudle), sosów, zapiekanek, past serowych lub jako deser z owocami
Dostawcy: Temar (PPH)/Jansen
Rougette
Pochodzenie: Niemcy; ser miękki z porostem szlachetnej różowej pleśni, którą zawdzięcza ekstraktowi z papryki; zawiera 65% tł. w s.m.
Rodzaj surowca: mleko krowie pasteryzowane
Smak: aromatyczny zapach i delikatny, ale wyrazisty smak
Miąższ: kremowobiały aż po złotożółty, z pojedynczymi dziurami, elastyczna, kremowa konsystencja
Przeznaczenie kulinarne: doskonały jako deser z owocami, składnik sałatek, idealny do przyrządzania dań na gorąco (np. zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami). Wyśmienity na deskę serową. Najlepsze do niego są wina delikatne półwytrawne białe
Dostawca: Temar (PPH)
Ser harceński
Pochodzenie: wyrabia się go w regionie Harzu; w regionie rozciągającym się pomiędzy Brunszwikiem, Getyngą a Hanowerem; oryginalny niemiecki ser dojrzewający, półmiękki
Rodzaj surowca: mleko krowie pasteryzowane odtłuszczone
Smak: charakteryzuje się bardzo wyrazistym smakiem i zapachem określanym jako lekko pikantny, kwaskowaty
Miąższ: ser twarogowy dojrzewający; zawiera tylko ok. 1,5% tł.
Przeznaczenie kulinarne: doskonały jako przekąska
Dostawca: Temar (PPH)