Sery austriackie i niemieckie - Alpy, zamki i sery

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Praktyka 1/2012 (06)
Cremieur

Pochodzenie: Niemcy; oryginalny niemiecki ser z porostem białej szlachetnej pleśni; zawiera 70% tł. w s.m.

Rodzaj surowca: mleko krowie pasteryzowane

Smak: łagodny, delikatny, kremowy

Miąższ: bardzo kremowa, aksamitna konsystencja

Przeznaczenie kulinarne: doskonały składnik deski serowej, wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem

Mirabo z orzechami

Pochodzenie: Niemcy, ser miękki z porostem szlachetnej białej pleśni zawiera 68% tł. w s.m.

Rodzaj surowca: mleko krowie pasteryzowane

Smak: świeży, łagodny, o orzechowym smaku

Miąższ: mocno kremowa śmietankowa konsystencja

Przeznaczenie kulinarne: podaje się na desce serowej, można dodawać do sałatek, farszów (pierogi, strudle), sosów, zapiekanek, past serowych lub jako deser z owocami

Dostawcy: Temar (PPH)/Jansen

Rougette

Pochodzenie: Niemcy; ser miękki z porostem szlachetnej różowej pleśni, którą zawdzięcza ekstraktowi z papryki; zawiera 65% tł. w s.m.

Rodzaj surowca: mleko krowie pasteryzowane

Smak: aromatyczny zapach i delikatny, ale wyrazisty smak

Miąższ: kremowobiały aż po złotożółty, z pojedynczymi dziurami, elastyczna, kremowa konsystencja

Przeznaczenie kulinarne: doskonały jako deser z owocami, składnik sałatek, idealny do przyrządzania dań na gorąco (np. zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami). Wyśmienity na deskę serową. Najlepsze do niego są wina delikatne półwytrawne białe

Dostawca: Temar (PPH)

Ser harceński

Pochodzenie: wyrabia się go w regionie Harzu; w regionie rozciągającym się pomiędzy Brunszwikiem, Getyngą a Hanowerem; oryginalny niemiecki ser dojrzewający, półmiękki

Rodzaj surowca: mleko krowie pasteryzowane odtłuszczone

Smak: charakteryzuje się bardzo wyrazistym smakiem i zapachem określanym jako lekko pikantny, kwaskowaty

Miąższ: ser twarogowy dojrzewający; zawiera tylko ok. 1,5% tł.

Przeznaczenie kulinarne: doskonały jako przekąska

Dostawca: Temar (PPH)

Strona 8 z 10