Sery austriackie i niemieckie - Alpy, zamki i sery
Bergkäse
Pochodzenie: Austria; ser alpejski podpuszczkowy twardy; 45% tłuszczu w s.m.
Rodzaj surowca: surowe mleko krowie
Smak: mocny aromat z nutą orzechową
Miąższ: jasnożółty miąższ z nielicznymi dziurami lub pęknięciami
Dojrzewanie: min. 3 miesiące
Przeznaczenie kulinarne: tradycyjny ser do chleba, na przekąskę oraz dodatek do dań ciepłych i zimnych
Dostawca: Jansen; marka Landle
Holunder
Pochodzenie: Austria; wyprodukowany w austriackiej części Bawarii na górskich łąkach pełnych kwiatów i ziół; zawiera 45% tł.
Rodzaj surowca: mleko krowie niepasteryzowane
Smak: łagodny pełny kremowy smak, o trwałym mocnym zapachu
Miąższ: jednolita konsystencja i ciemna skórka
Przeznaczenie kulinarne: tradycyjny ser do chleba na przekąskę oraz dodatek do dań ciepłych i zimnych
Dostawca: Jansen
Mostkäse
Pochodzenie: Austria; 50% tłuszczu
Rodzaj surowca: alpejskie pasteryzowane mleko krowie
Smak: bardzo mocny ostry zapach
Miąższ: zwarta konsystencja, z pojedynczymi niewielkimi dziurami
Dojrzewanie: 3 miesiące, przemywany wyciągiem z jabłek i gruszek
Przeznaczenie kulinarne: ser doskonały na przekąskę, do chleba oraz do wzbogacania potraw ciepłych i zimnych
Dostawca: Jansen; marka Landle
Pfeffertaler
Pochodzenie: Austria
Rodzaj surowca: krowie pasteryzowane mleko alpejskie; zawiera 45% tłuszczu
Smak: półtwardy z ziarnami szlachetnego pieprzu, który nadaje mu zdecydowany ostry smak
Miąższ: jasnobrązowa naturalna sucha skórka, elastyczny miąższ i małe pojedyncze dziurki
Dojrzewanie: min. 3 miesiące
Przeznaczenie kulinarne: ser doskonały na przekąskę, do chleba oraz do wzbogacania potraw ciepłych i zimnych
Dostawca: Jansen