Sery austriackie i niemieckie - Alpy, zamki i sery

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Praktyka 1/2012 (06)
Weinkäse

Pochodzenie: Austria; z alpejskiego regionu Vorarlberg; zawiera 50% tłuszczu

Rodzaj surowca: pasteryzowane mleko krowie

Smak: delikatnie śmietankowy

Miąższ: twarda jednolita konsystencja

Dojrzewanie: podczas 4-miesięcznego dojrzewania przemywany jest czerwonym winem; dzięki czemu uzyskuje charakterystyczny aromat, a naturalna skórka ciemnieje

Przeznaczenie kulinarne: ser doskonały na przekąskę, do chleba oraz do wzbogacania potraw ciepłych i zimnych

Dostawca: Jansen

Silbertaler

Pochodzenie: Austria; ser twardy; zawiera 45% tłuszczu

Rodzaj surowca: pasteryzowane mleko krowie

Smak: delikatnie pikantny

Miąższ: zwarty, twardy, jasnożółty

Dojrzewanie: 3 miesiące na deskach świerkowych; w czasie dojrzewania, naturalna skórka nacierana jest węglem drzewnym

Przeznaczenie kulinarne: ser doskonały na przekąskę, do chleba oraz do wzbogacania potraw ciepłych i zimnych

Dostawca: Jansen



Strona 4 z 10