Sery austriackie i niemieckie - Alpy, zamki i sery
Weinkäse
Pochodzenie: Austria; z alpejskiego regionu Vorarlberg; zawiera 50% tłuszczu
Rodzaj surowca: pasteryzowane mleko krowie
Smak: delikatnie śmietankowy
Miąższ: twarda jednolita konsystencja
Dojrzewanie: podczas 4-miesięcznego dojrzewania przemywany jest czerwonym winem; dzięki czemu uzyskuje charakterystyczny aromat, a naturalna skórka ciemnieje
Przeznaczenie kulinarne: ser doskonały na przekąskę, do chleba oraz do wzbogacania potraw ciepłych i zimnych
Dostawca: Jansen
Silbertaler
Pochodzenie: Austria; ser twardy; zawiera 45% tłuszczu
Rodzaj surowca: pasteryzowane mleko krowie
Smak: delikatnie pikantny
Miąższ: zwarty, twardy, jasnożółty
Dojrzewanie: 3 miesiące na deskach świerkowych; w czasie dojrzewania, naturalna skórka nacierana jest węglem drzewnym
Przeznaczenie kulinarne: ser doskonały na przekąskę, do chleba oraz do wzbogacania potraw ciepłych i zimnych
Dostawca: Jansen