Sery austriackie i niemieckie - Alpy, zamki i sery

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Praktyka 1/2012 (06)

Od kilku lat rynek serów austrackich i niemieckich powoli rozwija się, a polski klient przyzwyczaja się do obecności „niemieckojęzycznych produktów” na naszych półkach. Należy jednak pamiętać, że główną przeszkodą w rozwoju tego segmentu jest niekorzystna struktura cenowa i warunki ekonomiczne w kraju – bowiem sery z tego regionu Europy należą do produktów z wyższej półki cenowej. Niewątpliwie największe zainteresowanie przejawiają konsumenci w największych miastach Polski oraz w zachodniej i południowej części kraju, gdzie niejako przyzwyczajeni są do produktow z tego regionu.

Sery z Austrii i Niemiec najlepiej sprzedają się w wielkopowierzchniowych placówkach i specjalistycznych stoiskach otwartych w delikatesach – czyli miejscach nastawionych na zasobniejszego klienta, który będzie w stanie zakupić choć kilkanaście gramów wybranego specjału. Należy żywić nadzieję, że wraz z rosnącą siłą nabywczą dobrze wykształconej i usytuowanej klasy średniej, o wyższych dochodach i szerszych horyzontach kulinarnych – nastąpi stopniowy wzrost sprzedaży tych produktów, a tym samym poszerzenie rynku o nowe interesujące smakowo i jakościowo produkty. Jak widać z powyższego opracowania jest w czym wybierać.

Charakterystyka wybranych gatunków sera

Austria

Moosbacher

Pochodzenie: Austria, produkowany w Voitsbergu, region Styria klasyczny austriacki ser dojrzewający

Rodzaj surowca: pasteryzowane mleko krowie

Smak: łagodny, pełny, lekko pikantny, ze słodkim posmakiem

Miąższ: soczysta konsystencja, z okrągłymi, dużymi dziurami

Dojrzewanie: 2 miesiące

Przeznaczenie kulinarne: można go stosować jako składnik deski serowej, jako koreczki przekąskowe, dodatek do zup serowych, sosów i do zapiekania

Dostawca: Euroser

Chorherrenkäse (ser zakonników)

Pochodzenie: Austria; Voitsberg w regionie Styria – Górna Austria; półtwardy ser produkowany wg starych zakonnych receptur

Rodzaj surowca: pasteryzowane mleko krowie

Smak: delikatny, łagodny smak z lekko pikantnym posmakiem

Miąższ: kremowy, maślany, delikatny miąższ z dużą liczbą maleńkich oczek, pokryty charakterystyczną białą skórką

Przeznaczenie kulinarne: polecany jako składnik przystawek i dań typu finger food, szaszłyków i sałatek; rekomendowany do piwa i młodego wina

Dostawca: Jansen

Braukäse

Pochodzenie: Austria, region Vorarlberg; ser półtwardy podpuszczkowy

Rodzaj surowca: pasteryzowane mleko krowie

Smak: łagodny, lekko słodki, o mocnym aromacie

Miąższ: żółty, o jednolitej konsystencji; 35% tłuszczu w s.m., pokryty ciemną naturalną skórką

Dojrzewanie: 3 miesiące; przemywany ekstraktem piwnym

Przeznaczenie kulinarne: do piwa, dań przystawkowych i przekąskowych

Dostawca: Jansen

Strona 2 z 10