Sery austriackie i niemieckie - Alpy, zamki i sery

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Praktyka 1/2012 (06)

Niemcy

Cambozola

Pochodzenie: Niemcy; wytwarzany jest w regionie Chiemgau w Bawarii. Cambozolę stworzono w latach 80. Stanowi połączenie serów Camembert i Gorgonzola; miękki ser z porostem białej i przerostem niebieskiej pleśni i porostem białej pleśni stąd jego nazwa. W krajach anglojęzycznych nazywany Blue Brie – niebieskim brie

Rodzaj surowca: pasteryzowane mleko krowie

Smak: delikatny, kwaśno-słony; naturalny smak łączy się z pikantnym właściwym dla niebieskiej pleśni

Miąższ: mocno jednolita kremowa konsystencja

Przeznaczenie kulinarne: idealny składnik dań na zimno i na gorąco; wyśmienicie smakuje z kanapkami, sałatkami; stosowany do deski serowej; składnik sosów, dodatek do mięs, makaronów; rekomendowany do win białych

Dostawcy: Temar (PPH); Jansen

Edelpilz

Pochodzenie: Niemcy; region Bawaria; od 1927 roku; wyprodukowany przez przez Bergadera Edelpilza; ser podpuszczkowy dojrzewający, z przerostem niebieskiej pleśni

Rodzaj surowca: mleko krowie

Smak: pikantny

Miąższ: biała, kremowa konsystencja, poprzecinana niebieską pleśnią

Przeznaczenie kulinarne: polecany do dań z wieprzowiny, ziemniaków, kurczaka, kebabów i makaronów

Dostawca: Euroser

Dorblu

Pochodzenie: Niemcy; ser półtwardy z niebieską pleśnią

Rodzaj surowca: mleko krowie

Smak: łagodny, wyraźny kremowy smak z nutą niebieskiej szlachetnej pleśni; wyjątkowy i niepowtarzalny smak

Miąższ: gładki, miękki, kremowy

Przeznaczenie kulinarne: podaje się go na desce serowej, doskonały jako zakąska na pieczywie; tartinkach; dodatek do sałatek, farszów, sosów, zapiekanek, past; idealnie komponuje się ze smakiem owoców: winogron i suszonych moreli. Rekomendowany do win półwytrawnych, białych i czerwonych oraz piwa

Dostawca: Temar (PPH)

Illertaler

Pochodzenie: Niemcy; ser twardy podpuszczkowy, niemiecka wersja Ementalera; pełnotłusty (45% tł. w s.m.)

Rodzaj surowca: mleko krowie pasteryzowane

Smak: łagodny, delikatny, który zbliża się do smaku szwajcarskiego Emmentalera

Miąższ: żółty, zwarty, jednolity, z dużymi dziurami

Przeznaczenie kulinarne: polecany jest na deskę serową, do kanapek lub jako dodatek do sałatek

Dostawca: Temar (PPH)

Strona 5 z 10