Sery austriackie i niemieckie - Alpy, zamki i sery
Butterkäse
Pochodzenie: Niemcy; ser półtwardy; zawartość tłuszczu: 50%
Rodzaj surowca: mleko krowie
Smak: kremowy, maślany
Miąższ: żółtawy miąższ ma skórkę złotą do czerwonej; oczka rozłożone nieregularnie
Dojrzewanie: 1 miesiąc
Przeznaczenie kulinarne: wyjątkowy smak sprawia, że chętnie jest spożywany zarówno w Niemczech jak i w Austrii. Podawany jest często do piwa
Dostawca: Euroser
Bavaria Blu
Pochodzenie: Niemcy; Bawaria; niebieski, kremowy, pełnotłusty ser, pleśniowy; zawiera 70% tłuszczu oraz wiele cennych składników odżywczych, m.in. magnez i potas
Rodzaj surowca: mleko krowie
Smak: kremowy i jednocześnie lekko pikantny, charakterystyczny dla niebieskiej pleśni; wonny aromat
Miąższ: pełnotłusty, miękki ser o konsystencji kremowej o białej, jadalnej skórce i delikatnym miąższu przetykanym żyłkami szlachetnej pleśni
Przeznaczenie kulinarne: smakuje rewelacyjnie jako przekąska; serwowany z winogronami i orzechami, podkreśla aromat lekkich win różowych i białych. Można podawać go także jako klasyczne antipasti lub wykorzystywać jako składnik potraw mięsnych
Może być serwowany z winami czerwonymi oraz różowymi
Dostawca: Euroser
Montagnolo
Pochodzenie: Niemcy, Bawaria ser miękki z przerostem niebieskiej pleśni; zawiera 70% tł. w s.m.
Rodzaj surowca: mleko krowie
Smak: aromatyczny zapach i mocno pikantny smak, przypomina kremowy Camembert i bogaty w smaku i teksturze Roquefort
Miąższ: pokryty jest szarą skórką, lekko marmurkową, miąższ ma kremowobiały, aż po złotożółty z żyłkami niebieskiej pleśni z pojedynczymi dziurami. Wyróżnia go elastyczna konsystencja
Przeznaczenie kulinarne: doskonały jako przekąska oraz na deskę serową; stosowany do podkreślenia smaku
Dostawcy: Temar (PPH)/Jansen
Champignon de luxe
Pochodzenie: Niemcy; ser miękki z porostem szlachetnej białej pleśni; zawiera 65% tł. w s.m. występuje z dodatkiem pieprzu i czosnku
Rodzaj surowca: mleko krowie pasteryzowane
Smak: wyrazisty, śmietankowy smak i pełny aromat, w zależności od wersji z nutą pieprzu lub czosnku
Miąższ: cechuje się kremową, elastyczną, konsystencją, w zależności od wersji może być przetykany pieprzem
Przeznaczenie kulinarne: podaje się głównie na desce serowej; jest doskonałym składnikiem sałatek, wyśmienicie smakuje z kanapkami. Rekomendowany do win półwytrawnych
Dostawca: Temar (PPH)