Sery austriackie i niemieckie - Alpy, zamki i sery

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Praktyka 1/2012 (06)
Butterkäse

Pochodzenie: Niemcy; ser półtwardy; zawartość tłuszczu: 50%

Rodzaj surowca: mleko krowie

Smak: kremowy, maślany

Miąższ: żółtawy miąższ ma skórkę złotą do czerwonej; oczka rozłożone nieregularnie

Dojrzewanie: 1 miesiąc

Przeznaczenie kulinarne: wyjątkowy smak sprawia, że chętnie jest spożywany zarówno w Niemczech jak i w Austrii. Podawany jest często do piwa

Dostawca: Euroser

Bavaria Blu

Pochodzenie: Niemcy; Bawaria; niebieski, kremowy, pełnotłusty ser, pleśniowy; zawiera 70% tłuszczu oraz wiele cennych składników odżywczych, m.in. magnez i potas

Rodzaj surowca: mleko krowie

Smak: kremowy i jednocześnie lekko pikantny, charakterystyczny dla niebieskiej pleśni; wonny aromat

Miąższ: pełnotłusty, miękki ser o konsystencji kremowej o białej, jadalnej skórce i delikatnym miąższu przetykanym żyłkami szlachetnej pleśni

Przeznaczenie kulinarne: smakuje rewelacyjnie jako przekąska; serwowany z winogronami i orzechami, podkreśla aromat lekkich win różowych i białych. Można podawać go także jako klasyczne antipasti lub wykorzystywać jako składnik potraw mięsnych

Może być serwowany z winami czerwonymi oraz różowymi

Dostawca: Euroser

Montagnolo

Pochodzenie: Niemcy, Bawaria ser miękki z przerostem niebieskiej pleśni; zawiera 70% tł. w s.m.

Rodzaj surowca: mleko krowie

Smak: aromatyczny zapach i mocno pikantny smak, przypomina kremowy Camembert i bogaty w smaku i teksturze Roquefort

Miąższ: pokryty jest szarą skórką, lekko marmurkową, miąższ ma kremowobiały, aż po złotożółty z żyłkami niebieskiej pleśni z pojedynczymi dziurami. Wyróżnia go elastyczna konsystencja

Przeznaczenie kulinarne: doskonały jako przekąska oraz na deskę serową; stosowany do podkreślenia smaku

Dostawcy: Temar (PPH)/Jansen

Champignon de luxe

Pochodzenie: Niemcy; ser miękki z porostem szlachetnej białej pleśni; zawiera 65% tł. w s.m. występuje z dodatkiem pieprzu i czosnku

Rodzaj surowca: mleko krowie pasteryzowane

Smak: wyrazisty, śmietankowy smak i pełny aromat, w zależności od wersji z nutą pieprzu lub czosnku

Miąższ: cechuje się kremową, elastyczną, konsystencją, w zależności od wersji może być przetykany pieprzem

Przeznaczenie kulinarne: podaje się głównie na desce serowej; jest doskonałym składnikiem sałatek, wyśmienicie smakuje z kanapkami. Rekomendowany do win półwytrawnych

Dostawca: Temar (PPH)

Strona 7 z 10