Sery austriackie i niemieckie - Alpy, zamki i sery
Limburger
Pochodzenie: doskonały niemiecki ser maziowy, inaczej zwany serem z mytą lub czerwoną skórką; zawiera 20% tł. w s.m.; uważany za najbardziej popularny ser w Niemczech; swoje korzenie ma w Belgii, gdzie od dawien dawna w Liege produkowali go mnisi
Rodzaj surowca: mleko krowie pasteryzowane
Smak: bardzo wyrazisty, ostry zapach i smak
Miąższ: konsystencja jest niezwykle elastyczna, sprężysta
Dojrzewanie: od 6 do 12 tygodni; do specyfiki tego sera należy to, że w miarę upływu czasu intensywniej pachnie korzennym aromatem, staje się bardziej elastyczny, a na jego powierzchni tworzą się małe pęcherzyki
Przeznaczenie kulinarne: wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem, krakersami jako przekąska. Dobrze się topi. Idealnie komponuje się z warzywami, owocami i rybami. Ze względu na intensywny zapach należy go przechowywać pod kloszem bądź w osobnych pojemniku
Dostawcy: Temar (PPH)
Bonifaz
Pochodzenie: Niemcy; pochodzi z bawarskiej części Alp; może być produkowany z dodatkami, np. grzybów, czosnku, ziół i zielonego pieprzu
Rodzaj surowca: mleko krowie
Smak: śmietankowo-mleczny wyważony smak
Miąższ: jednolity, o jasnej barwie; pokryty białą delikatną skórką pleśni
Przeznaczenie kulinarne: można serwować jako przekąskę, używać jako cenny składnik sosów i gorących potraw
Dostawca: Euroser
Blu Star
Pochodzenie: Niemcy; Bawaria oryginalny, miękki ser z dużymi grudkami szlachetnej, niebieskiej pleśni
Smak: delikatny, z pikantną nutką posmaku pleśni
Miąższ: jasnokremowa, wilgotna konsystencja; biała, jadalna skórka skrywa pierwszą, pomarańczową warstwę o bardziej wyrazistym aromacie oraz właściwy miąższ o jasnożółtej barwie
Przeznaczenie kulinarne: stosowany jako przekąska, składnik desek serowych potraw na ciepło i na zimno
Dostawca: Euroser
St Mang
Pochodzenie: Niemcy; wywodzący się z Belgii; od XIX w. produkowany w Niemczech
Rodzaj surowca: tradycyjny ser z mleka krowiego
Smak: mocny aromat, słodko-kwaśny smak
Miąższ: żółty miąższ pokryty kleistą skórką
Przeznaczenie kulinarne: do opiekania i topienia na ziemniakach.
Dostawcy: Temar (PPH); Jansen