Sery austriackie i niemieckie - Alpy, zamki i sery

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Praktyka 1/2012 (06)
Limburger

Pochodzenie: doskonały niemiecki ser maziowy, inaczej zwany serem z mytą lub czerwoną skórką; zawiera 20% tł. w s.m.; uważany za najbardziej popularny ser w Niemczech; swoje korzenie ma w Belgii, gdzie od dawien dawna w Liege produkowali go mnisi

Rodzaj surowca: mleko krowie pasteryzowane

Smak: bardzo wyrazisty, ostry zapach i smak

Miąższ: konsystencja jest niezwykle elastyczna, sprężysta

Dojrzewanie: od 6 do 12 tygodni; do specyfiki tego sera należy to, że w miarę upływu czasu intensywniej pachnie korzennym aromatem, staje się bardziej elastyczny, a na jego powierzchni tworzą się małe pęcherzyki

Przeznaczenie kulinarne: wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem, krakersami jako przekąska. Dobrze się topi. Idealnie komponuje się z warzywami, owocami i rybami. Ze względu na intensywny zapach należy go przechowywać pod kloszem bądź w osobnych pojemniku

Dostawcy: Temar (PPH)

Bonifaz

Pochodzenie: Niemcy; pochodzi z bawarskiej części Alp; może być produkowany z dodatkami, np. grzybów, czosnku, ziół i zielonego pieprzu

Rodzaj surowca: mleko krowie

Smak: śmietankowo-mleczny wyważony smak

Miąższ: jednolity, o jasnej barwie; pokryty białą delikatną skórką pleśni

Przeznaczenie kulinarne: można serwować jako przekąskę, używać jako cenny składnik sosów i gorących potraw

Dostawca: Euroser

Blu Star

Pochodzenie: Niemcy; Bawaria oryginalny, miękki ser z dużymi grudkami szlachetnej, niebieskiej pleśni

Smak: delikatny, z pikantną nutką posmaku pleśni

Miąższ: jasnokremowa, wilgotna konsystencja; biała, jadalna skórka skrywa pierwszą, pomarańczową warstwę o bardziej wyrazistym aromacie oraz właściwy miąższ o jasnożółtej barwie

Przeznaczenie kulinarne: stosowany jako przekąska, składnik desek serowych potraw na ciepło i na zimno

Dostawca: Euroser

St Mang

Pochodzenie: Niemcy; wywodzący się z Belgii; od XIX w. produkowany w Niemczech

Rodzaj surowca: tradycyjny ser z mleka krowiego

Smak: mocny aromat, słodko-kwaśny smak

Miąższ: żółty miąższ pokryty kleistą skórką

Przeznaczenie kulinarne: do opiekania i topienia na ziemniakach.

Dostawcy: Temar (PPH); Jansen

Strona 9 z 10