Sery austriackie i niemieckie - Alpy, zamki i sery
Allgäuer Bergkäse
Pochodzenie: Niemcy; pogórze alpejskie; ser twardy podpuszczkowy
Rodzaj surowca: surowe mleko krowie
Smak: w smaku zbliżony do Ementalera, ale nie ma posmaku orzechów; wraz z upływem czasu nabiera mocnego posmaku korzennego
Miąższ: miąższ zwarty; żółty ser nie ma dużych oczek
Dojrzewanie: min. 4 miesiące
Przeznaczenie kulinarne: stosowany do kanapek, zup, sosów i zapiekanek
Allgäuer Emmental
Pochodzenie: Niemcy
Rodzaj surowca: mleko krowie
Smak: zbliżony w smaku do tradycyjnego szwajcarskiego Ementalera; aromat bogaty, owocowy i lekko słodki
Miąższ: z dużymi oczkami równomiernie rozłożonymi w twardym żółtym miąższu
Przeznaczenie kulinarne: używany jako snack, a także do kanapek; nadaje się również do opiekania, topienia i na przekąski
Jego walory smakowe, wygląd i aromat powodują, że trudno go odróżnić od szwajcarskiego Emmentalera
Dostawcy: Euroser/Bayernland
Bavaria Bergkäse
Pochodzenie: Niemcy; Bawaria; przypomina Allgauer Emmentaler
Rodzaj surowca: mleko niepasteryzowane krowie
Smak: głęboki, mocny aromat o wyraźnym posmaku owocowym
Miąższ: tradycyjny, kremowy ser o miękkiej konsystencji
Dojrzewanie: wytwarzany tylko latem, dojrzewa przez 3-9 miesięcy
Przeznaczenie kulinarne: doskonały do pieczywa, przekąsek oraz dań ciepłych i zimnych
Dostawca: Jansen
Klosterkäse
Pochodzenie: Niemcy; tzw. ser klasztorny; produkowany na wzór sera wytwarzanego w klasztorze St Mang 200 lat temu; zawiera 50% tłuszczu w suchej masie
Rodzaj surowca: mleko krowie
Smak: pikantny
Miąższ: żółty miąższ z mytą skórką o bardzo intensywnym aromacie
Przeznaczenie kulinarne: stosowany do opiekania
Dostawca: Jansen
Bawarski ementaler
Pochodzenie: Niemcy; wytwarzany w płd. części Bawarii
Rodzaj surowca: mleko krowie
Smak: typowy słodko-owocowy
Miąższ: konsystencja zwarta; kolor żółty
Przeznaczenie kulinarne: stosowany do opiekania; na przekąski na pieczywo
Dostawcy: Jansen/Goldsteig