Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Allgäuer Bergkäse

Pochodzenie: Niemcy; pogórze alpejskie; ser twardy podpuszczkowy

Rodzaj surowca: surowe mleko krowie

Smak: w smaku zbliżony do Ementalera, ale nie ma posmaku orzechów; wraz z upływem czasu nabiera mocnego posmaku korzennego

Miąższ: miąższ zwarty; żółty ser nie ma dużych oczek

Dojrzewanie: min. 4 miesiące

Przeznaczenie kulinarne: stosowany do kanapek, zup, sosów i zapiekanek

Allgäuer Emmental

Pochodzenie: Niemcy

Rodzaj surowca: mleko krowie

Smak: zbliżony w smaku do tradycyjnego szwajcarskiego Ementalera; aromat bogaty, owocowy i lekko słodki

Miąższ: z dużymi oczkami równomiernie rozłożonymi w twardym żółtym miąższu

Przeznaczenie kulinarne: używany jako snack, a także do kanapek; nadaje się również do opiekania, topienia i na przekąski

Jego walory smakowe, wygląd i aromat powodują, że trudno go odróżnić od szwajcarskiego Emmentalera

Dostawcy: Euroser/Bayernland

Bavaria Bergkäse

Pochodzenie: Niemcy; Bawaria; przypomina Allgauer Emmentaler

Rodzaj surowca: mleko niepasteryzowane krowie

Smak: głęboki, mocny aromat o wyraźnym posmaku owocowym

Miąższ: tradycyjny, kremowy ser o miękkiej konsystencji

Dojrzewanie: wytwarzany tylko latem, dojrzewa przez 3-9 miesięcy

Przeznaczenie kulinarne: doskonały do pieczywa, przekąsek oraz dań ciepłych i zimnych

Dostawca: Jansen

Klosterkäse

Pochodzenie: Niemcy; tzw. ser klasztorny; produkowany na wzór sera wytwarzanego w klasztorze St Mang 200 lat temu; zawiera 50% tłuszczu w suchej masie

Rodzaj surowca: mleko krowie

Smak: pikantny

Miąższ: żółty miąższ z mytą skórką o bardzo intensywnym aromacie

Przeznaczenie kulinarne: stosowany do opiekania

Dostawca: Jansen

Bawarski ementaler

Pochodzenie: Niemcy; wytwarzany w płd. części Bawarii

Rodzaj surowca: mleko krowie

Smak: typowy słodko-owocowy

Miąższ: konsystencja zwarta; kolor żółty

Przeznaczenie kulinarne: stosowany do opiekania; na przekąski na pieczywo

Dostawcy: Jansen/Goldsteig

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25