Mleko: Czy to przełamanie trendu?

Janusz Górski
Forum Mleczarskie Handel 4/2010 (41)

MEMRB raportuje rynek mleka na 1,5 mld zł, przy wolumenie 657 mln litrów. Jest to skok w górę, porównując te informacje do danych z 2008 roku, kiedy rynek osiągnął dno (poniżej 600 mln litrów). W okresie maj 2009-kwiecień 2010 vs maj 2008-kwiecień 2009 rynek mleka wzrósł ilościowo o 6%.

Wit. A, D i E

W opinii dr hab. Hanny Czeczot oraz prof. dr hab. Grażyny Cichosz, beta-karoten (prowitamina witaminy A) i witamina A (retinol i jego pochodne) jako antyoksydanty są ważnym czynnikiem diety zapobiegającym miażdżycy i powstawaniu nowotworów. Ponadto witamina A odgrywa istotną rolę w procesie widzenia. Niedobór karotenoidów i witaminy A w diecie zwiększa istotnie zagrożeniem zawałem serca, udarem mózgu i chorobą niedokrwienną.

Witamina E ma rozległą zdolność antyoksydacyjną oraz hamuje procesy starzenia się komórek. Niedobory tej witaminy w pożywieniu mogą przyspieszać procesy starzenia się organizmu, a także zwiększać ryzyko zachorowania np. na miażdżycę i nowotwory oraz choroby neurodegeneracyjne (chorobę Alzheimera, Parkinsona).

Zdaniem dr hab. Hanny Czeczot oraz prof. dr hab. Grażyny Cichosz, mimo że witaminy te występują w niewielkich ilościach skuteczność ich działania w ochronie struktur komórkowych jest ogromna. Jest to możliwe dzięki utworzeniu tzw. sieci antyoksydacyjnej, w której jest możliwa regeneracja jednych antyoksydantów kosztem innych.

Witamina D odpowiada w organizmie za prawidłową mineralizację kości i zębów. W jelicie cienkim wpływa na wchłanianie wapnia i fosforu, a dalej na utrzymaniu ich stałego poziomu w krwi.



Strona 5 z 8