Mleko: Czy to przełamanie trendu?


Wit. A, D i E
W opinii dr hab. Hanny Czeczot oraz prof. dr hab. Grażyny Cichosz, beta-karoten (prowitamina witaminy A) i witamina A (retinol i jego pochodne) jako antyoksydanty są ważnym czynnikiem diety zapobiegającym miażdżycy i powstawaniu nowotworów. Ponadto witamina A odgrywa istotną rolę w procesie widzenia. Niedobór karotenoidów i witaminy A w diecie zwiększa istotnie zagrożeniem zawałem serca, udarem mózgu i chorobą niedokrwienną.
Witamina E ma rozległą zdolność antyoksydacyjną oraz hamuje procesy starzenia się komórek. Niedobory tej witaminy w pożywieniu mogą przyspieszać procesy starzenia się organizmu, a także zwiększać ryzyko zachorowania np. na miażdżycę i nowotwory oraz choroby neurodegeneracyjne (chorobę Alzheimera, Parkinsona).

Zdaniem dr hab. Hanny Czeczot oraz prof. dr hab. Grażyny Cichosz, mimo że witaminy te występują w niewielkich ilościach skuteczność ich działania w ochronie struktur komórkowych jest ogromna. Jest to możliwe dzięki utworzeniu tzw. sieci antyoksydacyjnej, w której jest możliwa regeneracja jednych antyoksydantów kosztem innych.
Witamina D odpowiada w organizmie za prawidłową mineralizację kości i zębów. W jelicie cienkim wpływa na wchłanianie wapnia i fosforu, a dalej na utrzymaniu ich stałego poziomu w krwi.


