Mleko: Czy to przełamanie trendu?

Janusz Górski
Forum Mleczarskie Handel 4/2010 (41)

Folia nie chce umrzeć

Mogłoby się wydawać, że folia jako opakowanie do mleka szybko zniknie z polskiego rynku. Zniknęła przecież szybko z marketów należących do największych sieci dystrybucji. Tymczasem mleko w folii wciąż dobrze się trzyma w małych miasteczkach i małych sklepach. Co więcej zwiększyło swój wolumen sprzedaży w 2009 roku. Choć nie był to wzrost znaczący, to zasługuje na uwagę. Umocnienie opakowania, zaaplikowanie dzbanków z uchwytami oraz co najważniejsze utrzymanie przewagi cenowej w wysokości około 30 groszy (różnica w cenie opakowania) pozwoliły mleku w folii na osiągnięcie stabilnej pozycji w mateczniku tej kategorii, tj. wśród konsumentów gorzej sytuowanych. Pozycja folii to jednak tylko cień tego, z czym mieliśmy do czynienia jeszcze 20 lat temu. Co więcej funkcjonuje ona wyłącznie w kategorii mleka pasteryzowanego i napojów fermentowanych.

Segment UHT bezapelacyjnie opanowały kartony, ale w obszarze mleka pasteryzowanego trwa rywalizacja między butelkami PET i kartonami. Butelka została spopularyzowana na tyle, że firmy starają się mieć obie wersje opakowania, dla konsumentów o różnych preferencjach. Firmą, która wylansowała segment butelek PET do mleka była Mlekovita (GK), która jest dziś niezaprzeczalnym królem tego segmentu. Co najciekawsze butelka PET pojawiła się wcześniej (np. mleko Koneckie mleczarni Końskie OSM), ale nikt nie zdecydował się, aby ten produkt rozreklamować.

Coraz mocniejszą pozycję w obszarze mleka w butelkach PET ma mleczarnia Łowicz (OSM), która jako pierwsza zaoferowała mleko świeże w w butelce PET 0,5 l, 2% i 3,2%. Jest to odpowiedź na potrzeby mniejszych gospodarstw domowych, które dotychczas musiały kupować mleko w opakowaniach 1l.

Minerały w mleku

Związki mineralne mleka i przetworów mlecznych charakteryzują się wysoką biodostępnością oraz optymalnymi proporcjami. Wapń, oprócz jego niekwestionowanej roli w zapobieganiu osteoporozie i próchnicy, wpływa na obniżenie skurczowego ciśnienia krwi, działa przeciwnowotworowo, stymuluje system odpornościowy, układ nerwowy oraz wydzielanie hormonów. Razem z fosforem stanowią podstawowy budulec tkanki kostnej i zębów.

Istotny w budowie i tworzeniu tkanki kostnej jest także magnez. Jego działanie jest powiązane z metabolizmem wapnia. Bierze udział w syntezie białka, jest też niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśniowego i krążenia, uaktywnia wiele enzymów.

Tomasz Barski

Wiceprezes Zarządu ds. Handlu w ZPM Mlecz w Wolsztynie (Grupa Lacpol)

Zakład Przetwórstwa MlekaMlecz z Wolsztyna (Grupa LACPOL) to jedna z największych mleczarni w zachodniej Polsce, dlatego zrozumiałym jest, że w naszym asortymencie kluczową rolę odgrywa mleko, zwłaszcza to marki Hula Krasula, które od stycznia tego roku wytwarzane jest w technologii ESL. Dzięki tej metodzie produkcji chcemy zwiększyć wolumen sprzedaży, zwłaszcza do tej grupy konsumentów, która nie akceptuje mleka UHT. Nasze nowe mleko zachowuje świeżość przez 21 dni od dnia produkcji, przy jednoczesnym utrzymaniu walorów odżywczych mleka świeżego. Te cechy w połączeniu z nowoczesnym designem opakowania, powodują, że nasze mleko jest atrakcyjne zwłaszcza dla młodej klienteli. W naszej ofercie posiadamy mleko z 2% i 3,2% zawartością tłuszczu, a wychodząc naprzeciw oczekiwaniom handlowców produkujemy je zarówno w ergonomicznych kartonikach z aplikatorem, jak i w wygodnych butelkach PET, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród konsumentów. Produkujemy również mleko w folii, chociaż z roku na rok obserwujemy spadek zainteresowania tym produktem. Mamy jednak świadomość, że nadal część klientów ze względu na niską cenę wybiera właśnie ten typ opakowania, dlatego nadal utrzymujemy produkcję. W badaniach konsumenckich nasza marka Hula Krasula zyskuje coraz wyższe noty, potwierdzając tym samym zwiększone zainteresowanie respondentów naszymi produktami.

Zawartość witamin w mleku

Witaminy (μg/100 ml)
Witamina A 30
Witamina D 0,06
Witamina E 88
Tiamina 37
Ryboflawina 180
Niacyna 93
Witamina B6 46
Witamina B12 0,42
Kwas foliowy 6
Witamina C 1,7

Źródło: dr hab. Hanny Czeczot Akademia Medyczna w Warszawie, prof. dr hab. Grażyny Cichosz Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie


Strona 6 z 8