Higiena: Higienicznie zaprojektowana linia - podstawa efektywnego czyszczenia

Krzysztof Żarczyński
Forum Mleczarskie Biznes 2/2010 (08)

Drenaż instancji

Rurociągi i urządzenia muszą być tak skonstruowane, aby następowało ich samoczynne opróżnianie z cieczy, ponieważ pozostałości wody mogą prowadzić do rozwoju mikroorganizmów, natomiast pozostałości roztworów myjących do skażenia produktu. Minimalne spadki rur powinny wynosić ok. 2%, tj. 2 cm na każdy 1 metr instalacji. Odpływ zbiorników musi znajdować się w ich najniższym punkcie.

Należy również zwrócić uwagę na budowę i sposób zainstalowania pomp i zaworów. W przypadku pomp, gdzie można alternatywnie zastosować poziome lub pionowe ułożenie wlotu i wylotu pompy (np. pompy krzywkowe), preferowane będzie to pionowe, gdyż w ten sposób umożliwimy jej skuteczne opróżnienie. Instalując zawory należy zwrócić uwagę, czy ich orientacja w przestrzeni nie spowoduje, że w obudowie będzie pozostawała woda.

Wybrane standardy 3-A

3A 01-08 Storage Tanks for Milk and Milk Products
3A 02-10 Centrifugal and Positive Rotary Pumps for Milk and Milk Products
3A 04-04 Homogenizers and Reciprocating Pumps
3A 11-08 Sanitary Standards for Plate-Type Heat Exchangers
3A 12-07 Sanitary Standards for Tubular Heat Exchangers
3A 23-04 Sanitary Standards for Equipment for Packaging Viscous Products
3A 28-04 Flow Meters for Milk and Milk Products
3A 31-05 Sanitary Standards for Scraped Surface Heat Exchangers
3A 33-02 Metal Tubing
3A 44-03 Sanitary Standards for Diaphragm Pumps
3A 51-01 Plug-Type Valves for Milk and Milk Products
3A 54-02 Diaphragm-Type Valves for Milk and Milk Products
3A 68-00 Ball-Type Valves for Milk and Milk Products
3A 74-02 Sanitary Standards for Sensors and Sensor Fittings and Connections Used on Milk and Milk Products Equipment
3A 85-00 Double-Seat Mixproof Valves

Zawory i pompy

Zawory i pompy muszą spełniać wszystkie przedstawione wcześniej podstawowe wymagania higieniczne (brak ostrych krawędzi, jak najmniejsza liczba martwych przestrzeni, właściwy drenaż, obecność rozwiązań zabezpieczających uszczelki przed ich nadmiernym ściśnięciem). Ponieważ urządzenia te zawierają elementy ruchome, które są szczególnie narażone na wnikanie mikroorganizmów, należy zwrócić uwagę na rodzaj i budowę zainstalowanych uszczelnień (konieczność stosowania podwójnych uszczelnień dla konstrukcji aseptycznych).

Gdzie szukać wymagań higienicznych dla urządzeń?

Jednym z podstawowych dokumentów odniesienia powinna być norma PN-EN 1672-2: 2005 „Maszyny dla przemysłu spożywczego – Pojęcia podstawowe – Część 2: Wymagania z zakresu higieny”. Wielu informacji dostarczą również opracowania i standardy 3-A SSI oraz European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG). Niestety opracowania tych dwóch ostatnich organizacji są dość kosztowne – każda z norm 3-A kosztuje 138 dolarów, natomiast EHEDG 119 euro. Normy 3-A SSI, jak i EHEDG, nie są dostępne w języku polskim.

Budując nową lub tylko modyfikując już istniejącà linię technologiczną, należy zawsze zastanowić się nad higienicznością danych rozwiązań. Kupno higienicznie zaprojektowanych urządzeń zwiększy szansę na szybkie oddanie linii do użytku, obniży koszty mycia, zmniejszy ryzyko dostarczenia na rynek produktu niewłaściwej jakości. Kluczem do sukcesu przy wyborze tej „najlepszej opcji”, wydaje się zaangażowanie w proces zakupowy szerszego grona osób oraz podjęcie merytorycznej dyskusji w zakresie higieny z dostawcą urządzenia. Wygranych tego dialogu będzie trzech: zakład produkcyjny, dostawca urządzenia oraz... klient.

Wybrani dostawcy urządzeń higienicznych oraz firmy uczestniczące w procesie projektowym:

  • Alfa Laval Polska
  • APV
  • GEA PE
  • GEA Tuchenhagen Polska
  • Endress+Hauser Polska
  • Negelap – Automatyka
  • Obram
  • ProMinent Dozotechnika Sp. z o.o.
  • Spomasz Zamość
  • Tetra Pak
  • Tewes-Bis

Strona 5 z 5