Mozzarella, mascarpone, ricotta: Włoska lekcja

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 3/2010 (40)

Mozzarella to świeży, tłusty, podpuszczkowy biały ser niedojrzewający. Sprzedawany i przechowywany jest on w postaci niewielkich kawałków (kęsów) o obłym kształcie, zanurzonych w serwatce. Bywa okrągły, podłużny lub tarty (nieraz wędzony). Jest to ser miękki, wilgotny o łagodnym, śmietankowym smaku, dający się pokroić w plastry. Jest bardzo nietrwały. Do produkcji wymagana jest najwyższa jakość mleka. W dawnych czasach mozzarella była wytwarzana z mleka bawolic, ale obecnie robi się ją na całym świecie z mleka krowiego lub mleka koziego albo połączenia obu z nich.

Nazwa sera pochodzi od wyrażenia „mozzare” co oznacza „cięty ręcznie”. Mozzarella jest gładka, błyszcząca i elastyczna. Ma barwę śnieżnobiałą. Dobrze jest znana ze swojej rozciągliwości po roztopieniu. Mozzarella powstaje pod wpływem działania enzymu podpuszczki. Powstały skrzep wygniata się i rozciąga, aż do wyciągnięcia masy serowej w nitki. Plastyczna masa jest formowana w kule różnej wielkości lub wyplatana; w wilgotny, giętki, błyszczący, śnieżnobiały rożek. Paczkuje się go w torebki ze słynnym roztworem wodnym. Zbliżone do mozzarelli gatunki to: fior di latte, manteca i scamorza.

Ser zazwyczaj ma okrągłą formę, choć spotyka się go także w formie plecionego warkocza (treccia), małych kulek (bocconcini, cigliegine, perline). Mozzarella znajduje się na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia (PDO).

Tadeusz Proczek

Prezes Zarządu w Grodzisk Mazowiecki (OSM)

Grodzisk Mazowiecki (OSM) od wielu lat specjalizuje się w produkcji serów mozzarella. W swojej ofercie posiadamy szeroką gamę tych serów. Aktualnie jako pierwsi w kraju rozpoczeliśmy produkcję mozzarelli z dodatkiem kwasów Omega 3.

Według opinii naukowców kwasy tłuszczowe Omega 3 są bardzo ważnym składnikiem diety. Organizm tego rodzaju kwasów sam nie wytworzy, w związku z czym należy je dostarczyć z pożywieniem. Kwasy Omega 3 wspomagają prawidłowy rozwój, procesy myślenia i uczenia się dzieci. Pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, zwiększają ilośc „dobrego” cholesterolu HDL oraz pozwalają utrzymać dobrą formę umysłową ludzi starszych.

Z naszym produktem chcemy dotrzeć do coraz większej liczby klientów poszukujących żywności prozdrowotnej.

Smakosze sera mozzarella dostali możliwośc wzbogacenia swojej diety nie tylko w łatwo przyswajalne składniki jak wapń, witaminy i mikroelementy, ale także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Od kilku lat obserwuję, że wśród gamy serów włoskich obecnych na polskim rynku mozzarella cieszy się największym uznaniem klientów. W przyszłości planujemy poszerzać linię prozdrowotną wśród produkowanych przez naszą spółdzielnię mozzarelli.

Zastosowanie kulinarne

Mozzarella stanowi bez wątpienia podstawowy element włoskiej pizzy Margherita (czyli pizzy z pomidorami), właśnie z serem mozzarella i bazylią, oraz alla Romana z pomidorami, mozzarellą, oregano i sardelami, pizzy alla napolitana (neapolitańska) lub Papardelle z czterema serami (con quattro formaggi). Z kolei popularna mozzarella pokrojona w kostkę jest wyśmienitym dodatkiem do sałat, podawana w plasterkach, przekładana pomidorami wchodzi w skład słynnej włoskiej sałatki caprese. Mozzarellę można stosować do nadziewania i zapiekania dań jednogarnkowych oraz jako bazę do gęstych sosów. Mozzarella wyśmienicie łączy się ze smakiem słodkiego melona, szpinaku oraz popularnych „Arancini”, czyli sycylijskich kulek z risotto.

Piotr Borkowski

Dyrektor Handlowy w Eurial Polska

Sery włoskie podbijają polski rynek od lat. Produktem dominującym jest mozzarella, która objęła w posiadanie dużą część półek sklepowych oraz zagościła na stałe w wielu restauracyjnych menu jako składnik sałatek. Wydaje się, że ilu producentów tych serów tylu i klientów. Coraz to pojawiają się nowe marki, nowe sposoby prezentowania tych produktów, w zalewie, bez zalewy, w worku, w pojemniku. Czas wakacyjny sprzyja tego typu produktom.

Moim zdaniem największą przyszłość, jak wykazują trendy, ma przed sobą mozzarella. Jej popularność, zarówno wśród klientów indywidualnych, jak i z rynku HoReCa, sprzyja szybkiemu rozwojowi.

Sery włoskie, a przede wszystkim mozzarella, zostały dostrzeżone przez sektor gastronomiczny, i nie mówimy tu o pizzeriach, ale również restauracjach prezentujących różne kuchnie. Mozzarella, ricotta są idealne na sezon wiosenno-letni i można się spodziewać, że tego typu sery będą w co drugim koszyku zakupowym klienta.

Eurial Polska oferuje ser mozzarella w postaci bloku, sera tartego oraz cylindra. Jest to produkt wysokiej jakości, przede wszystkim do zastosowania na pizzy czy zapiekance, ale również (w przypadku cylindra) na kanapki bądź do sałatek.

Mozzarella stanowi nieodzowny składnik różnych dań podawanych na ciepło, tj. zapiekanki z bakłażanem lub lazanii z mielonym mięsem i sosem pomidorowym. Można ją podawać w zestawie z szynką parmeńską, pomidorami, oliwą, bazylią, ostrymi przyprawami, rukolą oraz z szynką prosciutto i opiekaną w piecu, w daniu zwanym Mozzarella al Forno. Możemy nią delektować się również w formie kuleczek faszerowanych mozzarellą, smażonych na głębokim oleju, zwanych suppli al forno. Mozzarellę stosuje się często jako dodatek do letnich przekąsek, jest doskonała do sałatek, świeżych pomidorów oraz mozzarelli podawanej w formie kulek z pokrojonymi oliwkami.

Strona 4 z 7