Mozzarella, mascarpone, ricotta: Włoska lekcja

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 3/2010 (40)

Ser Mozzarella

Mozzarella występuje w postaci mokrej i suchej. Jak oceniają sami dostawcy rynek mozzarelli suchej 10-krotnie przekracza rozmiar rynku mozzarelli świeżej (mokrej). Większą jest także liczba dostawców. Oferują ją bowiem firmy: Mlekovita (GK), Temar (PPH), Grupa Polmlek, Arla Foods (marka Finello), Ceko, Eurial Polska, Kosów Lacki (OSM), Lactalis Polska, Grodzisk Mazowiecki (OSM) i Skierniewice (OSM).

Czarne bawolice dające mleko na mozzarellę mają rogi w kształcie półksiężyców. Od czasów średniowiecza żyją niedaleko Neapolu. Najbardziej cenioną odmianą mozzarelli jest mozzarella di bufala campana (popularna nazwa włoska to bufala mozzarella), ser produkowany wyłącznie w regionie Kampania, według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Mozzarella di bufala campana, jest bardziej delikatna i mocniej kremowa niż ta z mleka krowiego o lekko piżmowym zapachu naturalnych żywych kultur bakterii mleka bawolic. Mozzarellę di bufala można kupić w postaci większych, 200 g kulek lub małych kuleczek. Mozzarella di bufala ma kolor porcelany, pokryta jest cieniutkimi i błyszczącymi warstwami, które można zdejmować jedną po drugiej. Jest bardzo miękka i wilgotna, gąbczasta, przesiąknięta serwatką, niemalże rozpada się po pokrojeniu. Mleko bawole, w porównaniu z mlekiem krowim, ma wyższą zawartość tłuszczu mlecznego i białka, co wpływa bezpośrednio na lepszy smak, bardziej miękką konsystencję oraz większe wartości odżywcze. Wyższa zawartość tłuszczu mlecznego przyspiesza metabolizm; wartość energetyczna 100 g porcji wynosi 270 kcal. Ser zawiera 17% białka, 23% tłuszczu, 0,5% węglowodanów.


Mozzarella to słynny włoski ser twarogowy pochodzący z południowych Włoch, z regionu Kampania (miasto Aversa). Istnieją wzmianki o tym, że była ona wytwarzana w środkowych i południowych Włoszech już około 400 lat p. n. e. Ser wytwarzany był z mleka bawolic tylko na określonym terenie prowincji Caserta i Salerno oraz w niektórych gminach w prowincjach Benevento, Neapolu, Frosinone, Latiny i Rzymu. Mozzarella została po raz pierwszy wspomniana w 1570 r w książce kucharskiej szefa kuchni papieskiej – Scappiego.

Na rynku serów typu mozzarella pojawia się nowa marka latteo. Jest to marka mleczarni Grodzisk Mazowiecki (OSM). W najbliższych miesiącach można oczekiwać przeciągnięcia nowej marki na wszystkie produkty tej spółdzielni. Przez kilka miesięcy produkty będą posiadać logotypy marki latteo i producenta, mleczarni Grodzisk Mazowiecki (OSM). Później eksponowanym logo będzie tylko znak nowej marki.

Wprowadzenie nowej marki następuje jednocześnie z wprowadzeniem na rynek pierwszego funkcjonalnego produktu w grupie serów typu mozzarella. Nowa Mozzarella kulka biała marki latteo zawiera dodatek kwasów tłuszczowych Omega 3. Jest to nowatorski pomysł zasługujący na uwagę tym bardziej, że taki produkt wprowadza liczący się producent w tym segmencie, ale nie lider. Na rynku mozzarelli, który zaczyna hamować może to być impuls dynamizujacy całą kategorię i zmuszający liderów do lepszego zabiegania o handlowców i klientów.


Strona 3 z 7