Mozzarella, mascarpone, ricotta: Włoska lekcja

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 3/2010 (40)

Kuchnia włoska uznawana jest za jedną z najbardziej znanych na całym świecie. Większości kojarzy się z osławioną już pizzą, spaghetti lub cappuccino. Dlatego też niezależnie od tego, w jakiej części Włoch się znajdziemy, nie możemy zapominać o tym, że jedzenie we Włoszech jest swoistym rytuałem i delektowaniem się wyśmienitymi specjałami, w tym znanymi na całym świecie serami.


Każdy region Włoch ma swoje specjały. Na północy kraju, w Wenecji, Lombardii, Veneto lub Piemoncie, zasmakujemy w prawdziwej pizzy bądź spaghetti. Potrawy te posypywane są innym specjałem, słynnym Parmezanem lub Mozzarellą. Oryginalny włoski Parmezan (parmigiano reggiano) pochodzi z centralnych Włoch z regionu Emilia-Romania. Produkowany jest w Parmie Reggio i okolicach.

Region Emilia-Romania specjalizuje się również w pierożkach tortellini nadziewanych szpinakiem i ricottą. Po obfitym obiedzie nie możemy zapomnieć o deserze. Z prawdziwych słodkich specjałów słyną głównie Siena i Sycylia. Warto spróbować m.in. cannolo siciliano – rurek nadziewanych serem ricotta z dodatkiem skórki pomarańczy, czekolady i pistacji.

Z kolei Lacjum – region centralnych Włoch, położony nad Morzem Tyrreńskim – znane jest z sera Pecorino. Rzym słynie również ze wspaniałych deserów, takich jak np. tiramisu, co dosłownie oznacza „podnieś mnie”. Deser ten powstał w latach 60. XIX w. na bazie kawy, serka mascarpone i alkoholu: brandy lub słodkiego wina Marsala. Najlepsze mascarpone wyrabia się w Lombardii, która słynie również z produkcji słynnej gorgonzoli.


Geografia serów włoskich

Do najbardziej popularnych włoskich serów należą Mascarpone, Mozzarella i Ricotta. Zaliczają się one do kategorii serów świeżych i stanowią podstawową gamę serów wykorzystywanych na codzień w śródziemnomorskiej kuchni Włoch.

Katarzyna Grabowska

Pełnomocnik Zarządu ds. Handlu i Marketingu w Polmlek Olsztyn

Sery typu mozzarella, to stosunkowo nowy rynek, który rozwija się bardzo dynamicznie. Długo pracowaliśmy nad jakością tego produktu i już w lipcu wprowadzamy na rynek mozzarellę w nowym metalizowanym opakowaniu i nowej jakości.

Grupa Polmlek posiada w swojej ofercie ser Mozzarella oraz Capresi typu włoskiego, zatem stawiamy właśnie na te produkty, ze względu na ich szerokie możliwości zastosowania. Sałatki, zapiekanki, tarty, to tylko część dań, do przygotowania których można zastosować nasze produkty.

Ser mascarpone dobrze sprzedaje się cały rok. Co ciekawe, produkt do niedawna dostępny na wyższej półce, obecnie dobrze sprzedaje się także pod marką własną. Największymi dostawcami mascarpone na rynek są Piątnica (OSM), Temar (PPH) oraz importerzy w tym EuroSer.
Strona 1 z 7