Mozzarella, mascarpone, ricotta: Włoska lekcja

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 3/2010 (40)

Zastosowanie kulinarne

Ricotta jest popularnym składnikiem wielu tradycyjnych typowo włoskich potraw, tj. lasagnia, ravioli, manicott lub naleśniki. W domach włoskich ricotta podawana jest dzieciom z dodatkiem cukru, cynamonu lub czekolady. Gładka w konsystencji i łagodna w smaku jest wykorzystywana zarówno do potraw słodkich jak i pikantnych. Ricottę stosuje się powszechnie w tradycyjnej włoskiej potrawie – Cannelloni, gdzie do nadzienia rurek używa się serka riccotta i szpinaku. Również włoskie kopytka Gnocchi nie mogą obyć się bez dodatku ricotty. Ser ten nadał również nazwę słynnemu sernikowi – Torta di ricotta (czyli sernik z ricotty). Smakowicie przedstawiają się także Malfatti (czyli kluski kładzione z ricotty z orzechami włoskimi) oraz omlety z masą z aromatycznego pesto i delikatnego serka ricotta. Suszona ricotta typu cecca jest twardą i zwartą odmianą, którą można trzeć na tarce i stosować jako dodatek smakowy.

Femi Timu

Junior Brand Manager w Lactalis Polska

Firma Lactalis Polska posiada w swojej ofercie szeroką gamę włoskich serów marki Galbani. Należą do niej sery świeże, twarde oraz sery z przerostem niebieskiej i zielonej pleśni.

Największą część kategorii serów świeżych stanowi mozzarella biała w zalewie. Jest to jeden z najbardziej popularnych serów we Włoszech; znany na całym świecie ze swego delikatnego i charakterystycznego smaku oraz z bogactwa zastosowań w kuchni. Mozzarella Santa Lucia Galbani to produkt wysokiej jakości o pysznym włoskim smaku, wyprodukowany w tradycyjny sposób. Charakteryzuje się zastosowaniem naturalnych składników niezawierających konserwantów. Produkt ma białą barwę, miękką i elastyczną konsystencję oraz charakterystyczną dla włoskiej mozzarelli włóknistą strukturę. Jedna kulka Mozzarelli Galbani (125 g) powstaje z 1 litra mleka. Mozzarella Santa Lucia polecana jest do sałatek (np. Caprese), makaronu, pizzy i wielu dań na zimno lub ciepło, przygotowanych według własnych upodobań i fantazji. Lactalis oferuje konsumentom szeroką gamę produktów: Mozzarella w kulce (125 g), Mozzarella Light (125 g) dla osób dbających o linię, Mozzarella Maxi (200 g) w kształcie wałka pozwalającym na pokrojenie na idealne okrągłe plasterki o jednakowej średnicy, Mozzarella Mini (150 g) w kształcie maleńkich kulek idealnych do sałatek, szaszłyków lub koreczków (nie wymagają krojenia) oraz Tris (3 kulki po 125 g).

Nowością Galbani na polskim rynku jest „żółta” Mozzarella do pizzy i zapiekanek w formie wiórków (200 g) lub porcji (300 g). Charakteryzuje się świetną topliwością dając przy tym pożądane „ciągnięcie”. Polecana jest do przygotowania pizzy, zapiekanek oraz lasagne.

Dodatkowo w kategorii serów świeżych typu włoskiego marka Galbani oferuje Ricottę i Mascarpone. Ricotta odznacza się łagodnym i delikatnym smakiem, jest szczególnie ceniony za swą lekkość i aksamitny smak. Stanowi znakomity składnik wielu potraw – deserów i ciast w szczególności (Panna Cotta), jak również farszów i dań pikantnych. Mascarpone to ser kremowy o bardzo miękkiej, lecz zwartej konsystencji, ma delikatny smak, co pozwala na wykorzystanie go zarówno na słodko jak i na słono. Jest niezbędny do przygotowania najbardziej znanego i zmysłowego włoskiego deseru – Tiramisu.

Ofertę serów włoskich Galbani doskonale uzupełniają sery twarde (Grana Padano, Grangusto Pastissimo) oraz sery z przerostem niebieskiej i zielonej pleśni (Gorgonzola Intenso & Cremoso).

Strona 6 z 7