Mleko: Od kopciuszka do księżniczki

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 4/200/ (35)

Mleko wolne od laktozy

Kolejną kategorią produktów jest mleko dla osób z nietolerancją laktozy. Jedną z bardziej ciekawych propozycji rynkowych przedstawiła fińska mleczarnia Valio, która produkuje mleko niskolaktozowe. Podobną drogą podąża firma Arla Foods (z mlekiem UHT i pasteryzowanym z linii Lactofree) oraz firma Puleva Food, która oferuje wyroby marki Mimosa Bem Especial 0% Lactose, z dodatkiem wit. D. Ciekawym wyrobem jest także brazylijski produkt marki Elegia: mleko UHT o obniżonej zawartości tłuszczu, wzbogacone w wapń (160 mg Ca/100 ml), witaminę D oraz o obniżonej zawartości laktozy. Produkt zawiera również błonnik dietetyczny (1,5% inuliny); jest w opakowaniach: Tetra Brik Aseptic 1000 ml Square z zamknięciem ReCap.

W Polsce mleko bez laktozy proponują Gostyń (SM) i Garwolin (OSM) (wyroby marki Minila).

W ofercie firm zagranicznych można znaleźć także mleko zmniejszające ryzyko chorób krążenia. Mleko wydaje się być tu sprzymierzeńcem chorych, ze względu na zawartość cennych składników, m.in. kwasów omega-3. Przykładami mogą być mleko pasteryzowane marki Dawn Dairies z kwasami omega-3, wit. A, D, E i kwasem foliowym oraz Brownes Heart Plus (Fonterra Group) mleko pasteryzowane z wapniem i kwasami omega-3, wit. B6, E, C i kwasem foliowym. Mleko o podobnych właściwościach (dzięki zastosowanym dodatkom funkcjonalnym) proponują także firmy Mastellone Hnos, Parmalat, Puleva Food i Vindija. Unilever w większości krajów Europy Zachodniej oferuje mleko pasteryzowane Flora pro-active z fitosterolami. Z kolei Ljubljanskie Mlekarne produkuje mleko UHT Alpsko z koenzymem Q10. Puleva Food proponuje zaś mleko Mimosa Bem Especial Cardio skierowane do osób problemami kardiologicznymi, z dodatkiem omega 3, wit B6, B9, B12.

Segment mleka z prebiotykami i błonnikiem

Valio proponuje produkt pod mazwą ProFeel Milk, o obniżonej wartości energetycznej dzięki eliminacji tłuszczu, z dodatkiem błonnika (polidekstrozy). Z kolei meksykański producent Ganaderos Productores de leche Pura proponuje mleko UHT Alpura nie tylko w wersji bezlaktozowej, ale również z kwasami omega-3, prebiotykami i antyoksydantami (z wit. A, C, E, selenem, cynkiem, miedzią). W mlecznej Szwajcarii na półkach znajdziemy minimleko UHT Emmi smakowe z błonnikiem, wit. B1, B2, B6, E i składnikami mineralnymi. O mleku fortyfikowanym nie zapomina gigant spożywczy, firma Nestlé, która proponuje mleko UHT Svelty Fibre wzbogacone w 13 witamin (antyoksydanty, wit. C, E), jod, wapń, żelazo, błonnik i prebiotyki. Puleva Food proponuje zaś mleko Mimosa Bem Especial Digestčo Fácil (tylko 0,9% laktozy, z wit. D) oraz Mimosa Bem Especial Efeito Bífidus z efektem probiotycznym bakterii Bifidus i błonnika.

Pawel Matecki

Key Account Manager w Candia Polska

Candia, jako jeden z największych producentów mleka spożywczego w Europie, o długoletniej tradycji (rok zał. 1971), stawia na innowacyjność. Nasza firma dysponuje wieloma unikalnymi produktami, a niektóre z nich są wprowadzane na polski rynek. Sukcesywnie z rozwojem rynku w Polsce, a więc też wraz z jego rozszerzaniem się i różnicowaniem, firma Candia proponuje nowości produktowe często nieoferowane przez lokalnych producentów. W wielu rozwijających się kategoriach Candia jest liderem.

Do takich propozycji należy zaliczyć mleko Candia BIO. Jest to najwyższej jakości mleko pochodzące z francuskich farm ekologicznych. Mleko BIO to smak i jakość bliższe natury, w połączeniu z trwałością produktu (UHT). Logo AB na opakowaniu jest poświadczeniem, że mleko BIO ma certyfikat organicznego pochodzenia. Podczas produkcji mleka Candia BIO respektowane są wszelkie reguły odnoszące się do modelu produkcji organicznej. Dla optymalnej ochrony mleka BIO Candia wybrała wyjątkowy, całkowicie biodegradowalny karton 0,75 l.

Candia Polska specjalizuje się m.in. w mleku wzbogaconym. Jako pierwsza na polskim rynku zaproponowała klientom zaawansowane technologicznie mleko dla najmłodszych dzieci – mleko modyfikowane Mamo, rosnę! Jest to w przeciwieństwie do popularnego w Polsce mleka modyfikowanego w proszku wygodne mleko płynne (UHT). Mamo, rosnę! jest przeznaczone dla dzieci powyżej 1. roku życia. Jego skład to zaawansowana receptura, stworzona przez francuskich specjalistów dietetyków oraz potwierdzona przez pediatrów z Centrum Zdrowia Dziecka.

Jako ciekawostkę można podać inne innowacyjne pomysły producentów mleka. Mleko ze składnikami antystresowymi znajduje się w ofercie Royal FrieslandCampina. Mleko UHT Friesche Verlag – Slaap Lekker zawiera magnez, proteiny i miód. Dreamerz Foods oferuje z kolei mleko UHT Dreamerz z melatoniną i proteinami ułatwiającymi zasypianie. Dutch Lady Milk Industries produkuje natomiast mleko UHT smakowe waniliowe wzbogacone w karoten, wit. E, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, mangan, wit. A, D, B1, B2, B6. Ganaderos Productores de leche Pura oferuje z kolei mleko UHT Alpura 40ytantos z wit. A, C, E, selenem, cynkiem, miedzią, a Ljubljanskie Mlekarne – mleko UHT Alpsko z koenzymem Q10 (mleko upiększające). Mastellone Hnos stworzyło projekt mleka UHT LaSerenisima Active – z wapniem, witaminami A, D oraz CLA (kwasem linolowym), sprzyjającym redukcji poziomu tłuszczu i budowie tkanki mięśniowej. Lauki Dulces SueĖos to z kolei projekt mleka UHT o obniżonej zawartości tłuszczu, wzbogacone w miód, wyciąg z kwiatu limetki i balsam cytrynowy.

Strona 6 z 9