Sery z przerostem pleśni: W górę wbrew wszystkiemu

Janusz Górski
Forum Mleczarskie Handel 2/2009 (33)

Ważne produkty na półce Twojego marketu



Ciekawy produkt:
Fourme d’Ambert Sancy

Jest to krowi ser pleśniowy pochodzący z Owernii. Ma bardzo długą tradycję, ale dopiero niedawno uzyskał pieczęć AOC. Dojrzewa 1-2 mies. Pleśń rozwija się w nim w postaci pęcherzyków, a nie nitek. Fourme d’Ambert Sancy ma charakterystyczny kształt walca i waży ok. 2 kg. Cięcie następuje w poprzek by uzyskać okrągłe plastry. W smaku Fourme d’Ambert Sancy jest maślany, mniej słony i ostry od innych serów „niebieskich”.

Najlepsze wino do tego sera: lekkie wino słodkie (Coteaux du Layon, Loupiac, Monbazillac, Riesling Auslese).

Importer: Candia Polska.

Ciekawy produkt:
Castello Danish Blue 100 g firmy Arla Foods.

Od września 2008 roku sery z niebieską pleśnią Arla DanaBlu zostały objęte międzynarodową, ekskluzywną marką Castello i noszą nazwę Castello Danish Blue. Rodzina serów Castello to szlachetna kompozycja duńskich serów z przerostem niebieskiej pleśni, produkowanych według unikatowej, starannie dobranej receptury wypracowanej przez ponad 70 lat tradycji.

Sery Castello Danish Blue charakteryzują się mocnym smakiem oraz specyficznym aromatem. Dostępne są w dwóch wariantach smakowych: Castello tradycyjny (50% tłuszczu w suchej masie) i o mocniejszym aromacie oraz Castello kremowy – łagodniejszy, o zawartości tłuszczu 60% w s.m.

Fourme d’Ambert to tradycyjny francuski ser z niebieską pleśnią wytwarzany z mleka krowiego na obszarze Owernii. Ma ona formę grudek, a nie żyłek typowych dla rodziny tych serów. Ser z Ambert w porównaniu z większością serów z przerostem pleśniowym jest bardziej miękki i ma bardziej zwartą konsystencję. Pokryty jest białą lub czerwoną pleśnią. Ma wyraźny smak grzybów oraz orzechów. Dojrzewa 2 miesiące. Ma kształt walca o średnicy 13 cm i wysokości 19 cm; masa 2 kg.

Bleu d’Auvergne dowodzi sławy Owernii, jako regionu słynącego z doskonałych serów. Bleu d’Auvergne charakteryzuje się lekko ostrym zapachem i pikantnym smakiem. Jego miąższ jest lepki i kruchy. Występuje w postaci walca o średnicy 20 cm i wadze 2-3 kg.

Roquefort jest najsławniejszym serem pochodzącym z Francji, choć ze względów cenowych na polskich półkach pełni bardziej rolę prestiżową niż lidera rotacji. Oryginalny roquefort powstaje z mleka owczego, od czasów antycznych na obszarze departamentu Midi Pyrenées. Jest serem twardym, ma kruchą konsystencję oraz kremowobiałą barwę. W smaku jest pikantny, ma posmak karmelowej słodyczy i ostry, metaliczny akcent niebieskiej pleśni.

Bresse Bleu wytwarzany w regionie Rodan Alpy, jest serem pleśniowym niebieskim wytwarzanym z mleka krowiego. Ma wyrazisty, kremowy, maślany smak. Jego kolor oscyluje między białym a miodowym, a aromat określić można jako lekko pieczarkowy. Dojrzewa przez 2-4 tygodnie.

Strona 5 z 5