Sery twarogowe: Klasyka polskiego nabiału

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 1/2025 (127)

Producenci z certyfikatem „Jakość Tradycja”

Produkty z certyfikatem „Jakość Tradycja” znajdują się w portfolio spółdzielni takich jak Bochnia (OSM), Bychawa (OSM) (obecnie Spomlek SM), Jasienica Rosielna (OSM), Koło (OSM), Kosów Lacki (OSM), Łowicz (OSM), Nowy Dwór Gdański (OSM), Michowianka (SM), Olecko (OSM), Piaski (OSM) oraz Grupa Polmlek.

Bochnia (OSM)

Bochnia (OSM) to ponad stuletnia tradycja produkcji wyrobów mleczarskich szczycących się najwyższą jakością. Produkty spółdzielni charakteryzują się świeżym, naturalnym smakiem i brakiem konserwantów. Mleko pozyskiwane jest od krów wypasanych w dorzeczu Wisły oraz na Pogórzu Wiśnickim. W ofercie spółdzielni produktem oznaczonym znakiem „Jakość Tradycja” jest twaróg tłusty pakowany w klinek. 

Garwolin (OSM) 

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Garwolinie, z siedzibą w Woli Rębkowskiej, to spółdzielnia z ponad stuletnią tradycją. Od lat jest cenionym i uznanym producentem twarogów o wysokiej, powtarzalnej i cenionej przez konsumentów jakości. Spółdzielnia opiera swoją działalność na mleku z niemal tysiąca gospodarstw położonych w zielonych płucach województwa mazowieckiego i lubelskiego. 

Spośród bogatej oferty szczególnie znanymi i najbardziej poszukiwanymi są twaróg tradycyjny tłusty, półtłusty i chudy zapakowany w pergamin. Ręczny sposób pakowania tego twarogu od lat pozostaje niezmienny. Mleczarnia oferuje także tradycyjny twaróg zamknięty w folii, dzięki czemu dłużej cieszy się świeżością, oraz twaróg śmietankowy, cechujący się delikatnym smakiem. 

Jasienica Rosielna (OSM)

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Jasienica Rosielna wykorzystuje do produkcji mleko pozyskane na terenie województwa podkarpackiego i małopolskiego. Firma powstała w 1927 r. Wyroby Spółdzielni do dziś cieszą się dużym uznaniem konsumentów. W ofercie spółdzielni znajduje się m.in. twaróg wiejski chudy i półtłusty w wersji krajanka i kostka. 

Koło (OSM)

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole powstała w 1930 r. Obecnie należy do największych zakładów mleczarskich w kraju oraz czołowych eksporterów. W ofercie spółdzielni znajdziemy szeroką gamę twarogów: chude, półtłuste, tłuste i śmietankowe w różnych formach: kostka, klinek, krążek, krajanka, wiaderko. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje twaróg grodkowski pełnotłusty klinek. Specyficzna metoda obróbki skrzepu poprzez ręczne formowanie w płóciennych woreczkach i samoociekanie gęstwy twarogowej powodują, że produkt posiada charakterystyczną strukturę i wyrazisty smak. 

Nowością jest twaróg wędzony produkowany jedynie z mleka i kultur fermentacji mlekowej z niewielkim dodatkiem soli. Swój wyjątkowy smak, aromat i złoty kolor zawdzięcza procesowi wędzenia dymem z drewna olchowego i bukowego.

twarogi koło

Kosów Lacki (OSM)

Sery twarogowe produkowane przez mleczarnię Kosów Lacki (OSM) w województwie mazowieckim (dokładniej: w powiecie sokołowskim) wyróżniają się znakomitą jakością i doskonałym smakiem. Spółdzielnia w Kosowie Lackim wytwarza twarogi, masła i sery twarde. Oznakowanie certyfikowanym znakiem „Jakość Tradycja” podkreśla walory produktów posiadających udokumentowaną produkcję i niezmienioną recepturę. Są to wyroby dla konsumentów, którzy poszukują produktów z tradycjami, pochodzących od doświadczonego, regionalnego wytwórcy.

Twarogi oferowane w formie krajanki posiadają certyfikat „Jakość Tradycja”. W tej grupie produktowej dominują produkty stałowagowe. 

Joanna ZawiszaJoanna Zawisza

dyrektor produkcji / główny technolog Kosów Lacki (OSM)

Twarogi, które produkujemy, powstają w zgodzie z tradycyjną technologią i mają niezmienną recepturę, która pozwoliła nam uzyskać certyfikat „Jakość Tradycja”. Twarogi w naszej spółdzielni produkowane są ręcznie, co wyróżnia je spośród wszystkich dostępnych na rynku. Doświadczeni twarożkarze, którym wiedza przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, wkładają ogromny wysiłek, by gotowy wyrób cieszył podniebienia naszych konsumentów. Otwarte wanny i wylewanie gęstwy grawitacyjnie na przygotowane wcześniej stoły wyłożone lnianymi chustami dają produkt o niepowtarzalnym smaku. Delikatny, kremowy, aksamitny, tak samo dobry dla każdej grupy wiekowej, by dostarczyć do organizmu składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Pełnowartościowe białko wspiera budowę i regenerację mięśni, wapń jest kluczowym minerałem dla mocnych kości i zębów. 

Największym zainteresowaniem cieszą się twarogi półtłuste. Zwarta, delikatna konsystencja pozwala na wykorzystanie ich w gastronomii i przeznaczenie do bezpośredniego spożycia z dodatkiem sezonowym. Na wiosnę – wytrawnie, na słono, z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku, latem – z sezonowymi owocami na słodko, natomiast zimą jako farsz np. do naleśników czy pierogów. Świadomość konsumentów z roku na rok jest coraz większa. Zawartość tłuszczu ma znaczenie w szczególności dla osób, które dbają o pełnowartościowe białko i minimalną zawartość tłuszczu w swojej diecie – one wybierają twaróg chudy. Doskonałym produktem jest ser sałatkowy Sorento z cennych białek serwatkowych, które zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy wymagane w diecie człowieka. Są bardzo łatwo trawione i całkowicie przyswajalne. 

W Polsce twaróg jest jednym z najpopularniejszych produktów mleczarskich wybieranych przez konsumentów. Preferencje mogą różnić się w grupach wiekowych, regionach i różnych porach roku. Najbardziej popularne są jednak twarogi naturalne bez dodatku konserwantów, które można wykorzystać na wiele sposobów. 

Popyt na twarogi, tak jak i inne produkty, uzależniony jest od sezonowości. Tendencję wzrostową zauważamy w sezonie świątecznym – w handlu detalicznym na twaróg mielony w osłonce, a w kanale HoReCa na opakowania po 5 kg twarogu mielonego i twaróg w tafli. 

Na przestrzeni lat możemy obserwować zmiany opakowania – od tradycyjnych, takich jak pergamin, po nowoczesne, które odpowiadają potrzebom konsumentów. 

Najpopularniejszą formą pakowania jest jednak pakowanie próżniowe w folię barierową, która wydłuża świeżość i trwałość gotowego wyrobu. Dużym wyzwaniem dla producentów opakowań jest zmiana w kierunku biotechnologii i zmniejszenia śladu węglowego.

twaróg łowiczŁowicz (OSM) 

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu to firma z województwa łódzkiego, której tradycje sięgają 1906 r. Misją firmy jest dostarczanie najlepszej jakości produktów na polski i zagraniczny rynek przy gwarantowaniu godnej ceny dla dostawców mleka. Duch spółdzielczości, połączenie najnowszych technologii i uznanych polskich tradycji wytwarzania sprawiają, że firma zdobyła mocną pozycję rynkową. W kategorii produktów certyfikowanych znakiem „Jakość Tradycja” znajdują się: twaróg łowicki tłusty, półtłusty w kostkach, kiełbaskach oraz klinkach oraz twarogi mielone w kostkach. 

Nowy Dwór Gdański (OSM)

Spółdzielnia z Żuław wchodzi w skład makroregionu Pobrzeże Gdańskie. Mleczarnia szczyci się mlekiem od szczęśliwych krów, które stanowią bezcenny kapitał surowcowy i wyjątkową wartość dla przetwórstwa. Krowy wypasane w tym regionie korzystają z mikroklimatu i urodzajności paszy. Blisko 90% gospodarstw stosuje swobodne wypasanie krów na rozległych, nasłonecznionych łąkach obfitujących w naturalną paszę. To przekłada się na wyjątkowe cechy mleka. Zimą podstawą żywienia krów mlecznych w gospodarstwach są własne pasze z upraw roślinnych. 

Produkty mleczne marki Maluta są postrzegane jako regionalne, smaczne, naturalnie świeże i zdrowe. Znakiem „Jakość Tradycja” oznaczone są m.in. twaróg półtłusty w wersji klasycznej i bez laktozy oraz twarogi półtłuste mielone w kostkach i wiaderkach. 

Michowianka (SM)

Spółdzielnia od początku swojego istnienia stara się zaspokoić rosnące oczekiwania oraz potrzeby zdrowych produktów o wysokiej, powtarzalnej jakości. Tradycyjny, naturalny smak zawdzięczają mleku z czystych regionów Lubelszczyzny. 

Znakiem wyróżniającym firmę są dbanie o detale, tradycja, wiedza oraz wieloletnie doświadczenie. Spółdzielnia rozwija się, realizując inwestycje pozwalające na uzyskanie jak najlepszych produktów wytwarzanych w zgodzie z polityką zrównoważonego rozwoju. Produkty firmy cechuje bardzo wysoka jakość i ścisła kontrola na każdym etapie ich powstawania. Dzięki temu sposobowi działania spółdzielnia uzyskała certyfikat „Jakość Tradycja” m.in. na Twarożek Babuni tłusty i półtłusty z Michowa.

Olecko (OSM)

Zakład mleczarski w Olecku zbudowano w 1927 roku z inicjatywy okolicznych właścicieli majątków ziemskich. Największym osiągnięciem spółdzielni jest kontynuacja idei założycieli zakładu, która zobowiązuje do wytwarzania żywności wysokiej jakości i o smaku zbliżonym do produktów znanych nam z dzieciństwa, wytworzonych według przepisów naszych dziadków. Wyroby oferowane przez mleczarnię opierają się na tradycyjnej recepturze. Producent nie stosuje żadnych „ulepszaczy” smaku, konsystencji czy koloru – produkty zawierają wyłącznie naturalne składniki. Serami oznaczonymi certyfikatem „Jakość Tradycja” są m.in. sery twarogowe naturalne z Warmii, Mazur i Powiśla.

Piaski (OSM)

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach jest jednym z najszybciej rozwijających się producentów mleczarskich w regionie lubelskim. Na pierwszym miejscu spółdzielnia stawia zdrowie oraz zadowolenie konsumentów. Misją firmy jest dbałość o to, aby na stołach znalazły się wyłącznie produkty tradycyjnie i naturalnie wytwarzane, które „smakują jak dawniej”. Wyroby z mleczarni Piaski (OSM) to gwarancja najwyższej jakości, znakomitego smaku oraz cennych właściwości prozdrowotnych. Spółdzielnia specjalizuje się w produkcji twarogów, które stanowią aż 60% całego asortymentu. Oferta spółdzielni obejmuje najwyższej jakości produkty bez dodatku mleka w proszku, konserwantów i ulepszaczy.

W ofercie spółdzielni znajdują się produkty z certyfikatem „Jakość Tradycja”: twaróg chudy i półtłusty oraz twaróg śmietankowy.

Grupa Polmlek

To największa w Polsce prywatna firma mleczarska ze stuprocentowo polskim kapitałem. Od 30 lat z powodzeniem realizuje założoną strategię i zdobywa coraz większy udział w rynku. Posiada 15 zakładów produkcyjnych, wykorzystuje nowoczesne technologie i zatrudnia wykwalifikowaną kadrę. Grupa współpracuje z niemal 9 800 gospodarstw zajmujących się hodowlą krów mlecznych. 

Polmlek przywiązuje bardzo dużą wagę do jakości oraz parametrów organoleptycznych oferowanych produktów. Właściciele firmy cenią jakość oraz tradycyjny smak, dlatego w ofercie znalazły się propozycje spełniające wymagania certyfikatu „Jakość Tradycja”. Należą do nich m.in.: twaróg chudy, półtłusty i tłusty w klinku, twaróg śmietankowy w kostce oraz twaróg półtłusty i chudy w kostce. 

polmlek serek śmietankowy

Literatura dostępna w redakcji.

Strona 4 z 4