Kazachstan: Analiza rynku mleka i produktów mlecznych w Kazachstanie

Robert Stawski
Forum Mleczarskie Biznes 3/2015 (22)

Według danych Służby Celnej MF RK zanotowano wzrost importu w następujących grupach produktów mlecznych: mleko płynne przetworzone i śmietana, masło, ser, twaróg i mleko skondensowane. Spadł jedynie import mleka w proszku o 2,2% ze względu na wzrost o 66% produkcji krajowej produktu, czyli z 1794 ton w 2012 r. do 2987 ton w 2014 r.

Udział importu w łącznej wartości rynku mleczarskiego Kazachstanu wyniósł dla poszczególnych grup produktów w 2014 r.:

  • Mleko i śmietana – 8,6% (dla porównania w roku 2009 – 17%);
  • Masło – 39,9% (w roku 2009 – 39%);
  • Sery i twarogi – 51,2% (w roku 2009 – 68%);
  • Mleko w proszku – 95,7% (w 2009 r. – 91%).

Powyższe produkty odnotowały stały trend wzrostu importu, co pokazano w tabeli. Spadek importu w 2014 roku w porównaniu do 2012 roku odnotowano jedynie dla mleka w proszku.

Głównym eksporterem przetworzonego mleka i śmietany oraz mleka w proszku do Kazachstanu jest tradycyjnie Rosja. Udział importu mleka i śmietany wytworzonej w Federacji Rosyjskiej w okresie styczeń-kwiecień br. wynosił 39%. Głównymi dostawcami mleka w proszku są natomiast Rosja i Białoruś, z których dostarczono odpowiednio 18% i 16% całkowitej ilości importu tego produktu. W okresie od stycznia do kwietnia br. wolumen wyniósł stosownie 2236,5 tony i 1948,4 tony. Ponadto jednym z największych importerów mleka w proszku do Kazachstanie jest Francja – 1042,1 ton. W przypadku sera i twarogu w br. głównym dostawcą jest Rosja – 20 195 ton, co stanowi 87,7%.

Analiza sytuacji cenowej

W całym 2014 roku zanotowano wzrost cen hurtowych i detalicznych mleka i produktów mleczarskich na regionalnych rynkach miast Astana i Ałmaty. Jedynie w sezonie letnim tempo wzrostu spowolniło, ze względu na przypadający w tym czasie szczyt produkcji mleka, a tym samym zwiększenie oferty produktowej. Od stycznia do maja br. prawie we wszystkich grupach produktowych nastąpił niewielki spadek poziomu cen – od 1 do 2%.

Do głównych problemów w branży mleczarskiej należą: brak wysokiej jakości mleka surowego i konkurencji wśród producentów mleka w proszku. Ponad 80% mleka wyprodukowanego w Kazachstanie pochodzi z gospodarstw indywidualnych, będących niestabilnym źródłem surowca dla mleczarni i kazachskich przedsiębiorstw przetwórczych, które wymagają dodatkowych regularnych kontroli jakości. Przewidywana jest także poprawa najważniejszych obszarów produkcji mleka w celu osiągnięcie lepszych wyników. Ministerstwo Rolnictwa RK opracowuje program restrukturyzacji farm mlecznych polegający na przebudowie istniejących przedsiębiorstw i reorganizacji sieci poboru mleka.

Strona 4 z 4