Kazachstan: Analiza rynku mleka i produktów mlecznych w Kazachstanie

Robert Stawski
Forum Mleczarskie Biznes 3/2015 (22)

Według danych Komitetu Statystyki Ministerstwa Gospodarki Narodowej Republiki Kazachstanu w 2014 r. przetworzono 466 302 tony mleka i śmietany. W porównaniu do 2012 r. zanotowano wzrost przetwórstwa w wymiarze liczbowym o 93 802 tony, czyli o 25%. Należy zauważyć, że w ostatnich latach obserwuje się wzrost liczby małych zakładów przetwórstwa mleka metodami przemysłowymi, a także liczne inwestycje i modernizacje w dużych zakładach przetwórczych.


Podobnie jak przetwórstwo mleka i śmietany, tak i inne produkty mleczne w tym m.in. mleko w proszku, ser i twaróg, czy masło odnotowały wzrost produkcji w 2014 r. Stała tendencja wzrostowa produkcji produktów mlecznych w Kazachstanie obserwowana jest na przestrzeni trzech ostatnich lat. Dla przykładu, produkcja mleka w proszku w 2014 r. w porównaniu z 2012 r. wzrosła o 1193 tony, czyli o 66%, masła o 28% z 12 245 ton do 15 702 ton (3457 ton więcej), a sera i twarogu o 2722 tony – 14%.

Strona 3 z 4