Perspektywy rozwoju polskiego rynku mleka po zniesieniu kwot mlecznych

prof. dr hab. Jadwiga Seremak-Bulge
Przegląd Mleczarski 4/2012

Rysunek 4. Ceny masła w Polsce



Rysunek 5. Ceny sera Edamskiego w Polsce



Polskie mleczarstwo, mimo dużego rynku wewnętrznego (pojemność polskiego rynku mleka w latach 2009-2011 szacowana była na około 8,5 mld l mleka surowego, przy globalnym spożyciu wynoszącym 10,3-10,4 mld l.) jest bowiem silnie uzależnione od eksportu. Wobec 13,5-15% nadwyżki produkcji nad krajowym zapotrzebowaniem około 20% wartości sprzedaży przemysłu mleczarskiego kierowane jest na eksport, a ceny uzyskiwane w eksporcie mają decydujący wpływ na poziom cen krajowych.

Rysunek 6. Ceny pełnego mleka w proszku w Polsce



Rysunek 7. Ceny odtłuszczonego mleka w proszku w Polsce



Strona 7 z 9