Perspektywy rozwoju polskiego rynku mleka po zniesieniu kwot mlecznych

prof. dr hab. Jadwiga Seremak-Bulge
Przegląd Mleczarski 4/2012

W 2010 r. wartość eksportu branży mleczarskiej wzrosła o 28% i przekroczyła 1,2 mld euro, przy wolumenie wywozu, wyrażonym w ekwiwalencie mleka surowego większym tylko o 3% (2,2 mld l). Ceny transakcyjne uzyskane w eksporcie były bowiem wyższe niż przed rokiem prawie o 25%. W pierwszych pięciu miesiącach 2011 r. w eksporcie przetworów mlecznych uzyskano ceny wyższe niż w analogicznym okresie przez rokiem o ponad 19%, ale wolumen wywozu w tym czasie był nieco mniejszy (o 1,1%). W rezultacie wartość eksportu sektora mleczarskiego wzrosła prawie o 18% do 545 mln euro. W porównaniu z cenami uzyskanymi w eksporcie w 2009 r. różnice były prawie 48% (tab. 3).

Tabela 3. Eksport i import sektora mleczarskiego

Rok Eksport Import Saldo Eksport Import Saldo
mln euro mln l ekwiwalentu mleka
1997-2006* 460 117 343 1400 179 1221
2007 1166 300 866 1934 472 1462
2008 1224 342 882 2354 567 1787
2009 937 307 630 2107 611 1496
2010 1200 408 792 2177 731 1445
2011** 1300 515 795 2280 1000 1280

* średnio w roku

** prognoza na podstawie wstępnych wyników 5 miesięcy 2011 r.

Źródło: obliczenia własne na podstawie danych CAAC

Jeszcze silniej wzrosła wartość importu, która w 2010 r. przekroczyła 408 mln euro pod wpływem dynamicznego wzrostu wolumenu przywozu (o prawie 20%) oraz wyższych cen (o 11,5%). Mimo tego dodatnie saldo handlu zagranicznego branży mleczarskiej w 2010 r. wzrosło o prawie 26% do ponad 792 mln euro. W pierwszej połowie 2011 r. dynamika przywozu wyrażonego ilościowo jeszcze wzrosła. W ciągu pierwszych 5 miesięcy wolumen przywozu przekroczył 419 mln l ekwiwalentu mleka surowego. Gdyby tak wysoka dynamika przywozu utrzymała się do końca roku, to wolumen przywozu w całym 2011 r. może przekroczyć 1 mld l ekwiwalentu mleka, a jego wartość 500 mln euro. Ilościowa nadwyżka eksportu nad importem w 2011 r. może spaść poniżej 1,3 mld l ekwiwalentu mleka surowego, ale wartość dodatniego salda handlu zagranicznego przetworami mlecznymi może utrzymać się na ubiegłorocznym poziomie, jeśli ceny w drugiej połowie roku nie będą znacząco niższe niż w pierwszym półroczu.

Tabela 4. Ceny uzyskiwane w eksporcie przetworów mlecznych (euro/t)

Rok Średnio* Masło OMP Sery
dojrzewające
Jogurty
i napoje
Serwatka
2006 454 1846 1957 1995 1025 727
2007 603 2738 2963 2072 1014 959
2008 520 2564 2114 2324 1184 465
2009 445 2318 1416 2754 965 474
2010 551 3173 2051 3156 996 700
2011** 574 3864 2374 3520 1021 827

* wartość eksportu przeliczona na 1 t ekwiwalentu mleka surowego

Źródło: obliczenia własne na podstawie danych CAAC

Ceny zbytu przetworów mlecznych Polsce, podobnie jak w innych krajach wspólnotowych nadal będą się utrzymywały powyżej cen światowych (tab. 4). Wspólna polityka handlowa dotych-czas skutecznie chroni rynek wewnętrzny przed tanim importem z krajów trzecich i utrzymuje ceny wewnątrz Unii Europejskiej na poziomie wyższym od cen światowych. Handel między krajami członkowskimi odbywa się jednak swobodnie. a polskie mleczarstwo nadal ponad 80% swego eksportu będzie lokowało na Jednolitym Rynku Europejskim. Ceny jednak spadną, zaostrzy się bowiem konkurencja na rynku wspólnotowym, wobec utrzymującej się nadwyżki podaży w Unii. AMI szacuje, że w latach 2007-2010 nadwyżka podaży nad spożyciem mleka wynosiła w UE-27 9% (AMI-Marktbilanz Milch 2011, daten, fakten, entwicklungen, Agrarmarkt informations-Gesellschaft mbH, Bonn ). W 2011 r. wobec obserwowanego wzrostu produkcji mleka nadwyżka ta może wzrosnąć do 10%. Zatem spodziewać się także należy spadku cen przetworów mlecznych w Unii Europejskiej. Obniżki cen nie powinny być jednak tak głębokie jak w 2009 r.

Strona 8 z 9