
Piaski (OSM) rozbudowują produkcję twarogów i napojów

– Realizowane są poważne plany inwestycyjne, które pozwolą umocnić na rynku pozycję Spółdzielni, a tym samym zapewnić dalszą egzystencję i rozwój. Zakończona budowa nowej stacji CIP oraz budowa linii do produkcji napojów fermentowanych pozwoli na uzyskanie dodatkowej powierzchni na zautomatyzowanej linii produkującej twarogi – podał zarząd mleczarni w Piaskach. W toku realizacji pozostają m.in.:
- tanki serwatkowe – magazyn serwatki
- zewnętrzna instalacja przesyłowa, rurociąg
- modernizacja CIP dla działu Galanteria
- zautomatyzowana stacja mycia chemicznego CIP
- stacja uzdatniania wody studziennej.
Jak przyznał zarząd spółdzielni – To co zostało wypracowane tzn. czysta etykieta, produkty bez zbędnych dodatków – Zarząd Spółdzielni zamierza utrzymać, nie będzie wdrażać drogich opakowań, chce utrzymać posiadany asortyment i rozwijać opłacalność w oparciu o niego. Myślimy o nowych produktach, ale mając już doskonałe produkty, chcemy je rozwijać: kefir, ayran, maślankę, zsiadłe mleko, jogurty i oczywiście twarogi.
– Rozszerzamy współpracę z nowymi sieciami, ponieważ rynek tradycyjny się kurczy – wskazał Mirosław Domański, prezes zarządu mleczarni Piaski (OSM).