Sery typu feta: Sukces wart fety

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 4/2016 (77)

Joanna Kołodyńska

Kierownik Działu Marketingu w firmie Mlekoma Dairy

Mlekoma Dairy oprócz sprzedaży produktów najwyższej jakości pod marką Mlekoma, zajmuje się również dystrybucją serów marki Bergader. Naszą ofertę uzupełniliśmy o wyśmienite, długodojrzewające sery pleśniowe i sery typu śródziemnomorskiego, wyprodukowane z najwyższej jakości alpejskiego mleka. W sezonie letnim i wczesnojesiennym, kiedy pod dostatkiem mamy świeżych warzyw, ogromnym powodzeniem cieszy się ser sałatkowy typu feta. Oryginalna bałkańska feta produkowana jest z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i koziego. Nazwa feta jest chroniona unijnym prawem i zastrzeżona wyłącznie dla serów produkowanych w Grecji.

Na naszym rynku można znaleźć wiele serów, które są produkowane z krowiego mleka, ale dzięki odpowiedniej technologii produkcji wspaniale smakują i doskonale nadają się do dań kuchni śródziemnomorskiej i nie tylko.

Petida to pyszny, dojrzewający, miękki ser, o zawartości 55% tłuszczu w suchej masie. Jest to ser typu śródziemnomorskiego, zakonserwowany w solance, aby zachował swój świeży, łagodny, mleczny smak. Ser ma zwartą, sprężystą konsystencję, doskonale kroi się na plastry i kostki, które zachowują apetyczny kształt w sałatkach. Jest to produkt bardzo uniwersalny o szerokim zakresie zastosowań. Można dodawać go do sałat, do dań na ciepło, do farszów i sosów. Doskonale komponuje się zarówno z grillowanymi warzywami jak i daniami mięsnymi. Oryginalne opakowanie – puszka aluminiowa – zapewnia świeżość, doskonały smak i czysty aromat. Ułatwia przechowywanie i sprawia, że niewykorzystany ser można spokojnie wykorzystać po kilku dniach i nie straci on swoich właściwości. Petida nie zawiera glutenu i laktozy.

Dostępna jest w opakowaniach o gramaturach 250 g i 800 g.

Producenci serów solankowych

Spośród producentów serów solankowych należy wskazać zwłaszcza Grupę Mlekovita, dalej mleczarnię Arla Foods i Mleczarnię Turek. Na rynku znajdujemy także produkty Łowicz (OSM) oraz Agro-Danmis Gramowscy. Grupa Mlekovita ma w swoim portfolio, z tej kategorii: Favita – ser sałatkowo – kanapkowy o zawartości 12, 16 i 18% tłuszczu oraz Salatos ser sałatkowy typu greckiego.

Mocnym graczem nr 3 na rynku jest ser sałatkowy NaTurek Islos (Mleczarnia Turek). Ten delikatny, kremowy ser sałatkowy zrobiony jest na bazie składników najwyższej jakości bez konserwantów ani substancji zagęszczających. Praktyczną zaletą sera NaTurek Islos jest możliwość pokrojenia go jeszcze w opakowaniu, dzięki czemu nie kruszy się ani nie łamie. Idealna gramatura 180g w sam raz wystarcza na przygotowanie dania tj. smaczna sałatka. Dostępne są dwa smaki: ser sałatkowy Islos NaTuralny, Islos Ziołowy.

W portfolio Jana (ŚSM) znajdują się ser solankowy wędzony, ser solankowy klasyczny, ser solankowy w posypce z pieprzu i w posypce z papryki. Firma Agro-Danmis Gramowscy proponuje ser sałatkowy Festkoz z mleka koziego oraz Festina z mleka krowiego w dużym, udanym opakowaniu.

Struktura asortymentu

Patrząc na ofertę produktową sery solankowe podzielić można na kilka kategorii. Najstarszą formą są sery typu feta w bloku lub bloczkach. Tego typu produkty są w ofercie m.in. Grupy Mlekovita (Favita 12,16 i 18% tłuszczu) czy Arla Foods (Apetina w bloczkach naturalna i z ziołami prowansalskimi). Łowicz (OSM) oferuje tego typu produkty pod marką Fellada (30 i 45% tłuszczu), a Hochland pod marką Piato, do sałatek naturalny i z ziołami). Nową propozycją na rynku jest ser Salatos Grupy Mlekovita – ser sałatkowy typu greckiego dostępny w porcji 120 g i 1,6 kg.

W ofercie produktów do smarowania liderem jest Grupa Mlekovita. W ofercie znajdziemy serki do smarowania kanapkowe Favita (w 150 g opakowaniach) z czosnkiem niedźwiedzim, pomidorami i bazylią, szczypiorkiem i cebulką oraz w wersji klasycznej. W podkategorii serów do smarowania w ofercie Arla Foods znajdziemy zaś m.in. Apetinę grillowaną papryka i oliwki, musztarda i miód, czosnek i zioła, pomidory i bazylia, pesto i rukola oraz papaja i curry.

W ofercie przekąsek/snacków również ten asortyment poszerza się. W ofercie Arla Foods oferuje m.in. Apetina Snack z chili, suszonymi pomidorami oraz zielonymi oliwkami oraz kubeczkach z pokrywką – kostki w 200 g opakowaniach (m.in. classic, light z bazylią. z czerwoną papryką i chili, z czosnkiem i pietruszką oraz w wersji soft i bez laktozy). Z kolei Hochland Polska proponuje Piato z pomidorami i bazylią oraz z ziołami śródziemnomorskimi w kostkach.

Opakowanie, funkcjonalność użytkowa i smak – kluczem do sukcesu

Sery feta i typu feta to bardzo ciekawa oferta dla polskiego konsumenta. Sery są oferowane nie tylko w różnych opakowaniach, ale i o ciekawych czasami bardzo oryginalnych smakach. Zawsze świeże, lekko słone podkręcają apetyt. Opakowania i forma podania sprawiają, że produkt wpisuje się bez problemu na listę tzw. produktów wygodnych (convenient food). Serki w kostkach są doskonałą propozycją do podania podczas szybkich przyjęć towarzyskich (finger food), jako przekąski przez daniem głównym, do piwa lub jako składnik warzywnej sałaty. Kostki sera można też zapiekać w całości, jako element farszu w pasztetach lub pieczeniach.

W przypadku serków kremowych produkt łatwo rozprowadza sie po kanapce, sprawiając że nawet dziecko szybko może przygotować sobie ciekawą przekąskę. Serek ten może być stosowany jako składnik wykwintnej kanapki koktajlowej lub użyty do zapiekania na pizzy, podpłomyka, grzance czy toście.

Obecnie sery typu feta są dostępne w różnych formatach opakowań. Oferta nadąża za trendami światowymi i bez problemu możemy znaleźć podobne produkty. Najbardziej popularny jest ser typu feta w bloczku (Grupa Mlekovita) lub w pudełku z koszyczkiem w kostkach z przyprawami (Arla Foods, Hochland Polska, Łowicz OSM) oraz w postaci serków do smarowania pieczywa (Hochland Polska, Grupa Mlekovita, Arla Foods). Sery solankowe występują także w plastrach (Arla Foods, Temar PPH/Sirtakis i Sirene) oraz w kubełkach (Temar PPH).

Takie produkty czyni atrakcyjnymi nie tylko forma podania (wygodne od razu do zastosowania), ale i smak dzięki zaaplikowanym dodatkom. Przykładowo, na rynku znajdziemy sery solankowe w kostkach z pomidorami i bazylią, ziołami śródziemnomorskimi, czosnkiem i pietruszką, z bazylią i oregano, oraz serki kremowe do smarowania z chilli, z czarnymi oliwkami, z suszonymi pomidorami, oraz w bloczkach: z ziołami prowansalskimi. Innymi słowy moda na fetę i jej odpowiedniki trwa.

Strona 5 z 5