Twarogi sernikowe: Sernik? Teraz to proste!

Paulina Filipowicz
Forum Mleczarskie Handel 6/2012 (55)

Sernikowe szaleństwo

Niektóre z twarogów będą widoczne w telewizyjnych spotach reklamowych, na billboardach, reklamach prasowych lub w specjalnie przygotowanych, sponsorowanych sekcjach kulinarnych, ale jak na tak bogatą ofertę, pokazują się nieliczne. Nie wszystkie dotrą do szerokiej klienteli, dystrybucja do supermarketów czy sklepów osiedlowych w wielkich miastach to nadal wyzwanie nie dla wszystkich producentów.

Sernik puszysty, sernik czekoladowy, na kruchym spodzie, z rodzynkami, lub z bakaliami. Sernik z zieloną herbatą, Amaretto, z owocami, szafranowy, waniliowy, a nawet z masą makową. Sernik pomarańczowy, cytrynowy i toffi. Sernik z polewą czekoladową, z likierem, nowojorski, lub z dynią. A może małe serniczki, lub ciemny kawowy. Albo ten niezawodny, tradycyjny. Każdy ma swój przepis na idealny sernik. Niektórzy eksperymentują w poszukiwaniu nowego smaku, inni za nic nie odstąpią od domowego przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Niezależnie od tego, na który sernik zdecydujemy się w te święta, zmielony twaróg do wypieków, bardzo ułatwi nam jego przygotowanie.

Na osłodę przedświątecznej gorączki, przepis na babeczki sernikowo-makowe, idealne na rozgrzewkę przed wielkimi świątecznymi wypiekami.

Składniki na 12 sztuk:

Masa makowa:

  • 1,5 szklanki słodzonej masy makowej
  • 1/2 szklanki zmielonych płatków migdałów lub migdałów bez skórek
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 jajo
  • 50 g ciemnej czekolady

Masa serowa:

  • 500 g twarogu do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 białko
  • 1 łyżka rumu

Lukier cytrynowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • skórka starta z cytryny

Masa makowa: piekarnik nagrzewamy do temp. 175°C. Masę makową przekładamy do miski, dodajemy zmielone płatki migdałów, wiórki kokosowe, orzechy włoskie, jajo i rum, wszystko mieszamy. Następnie dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy. Masę wykładamy do papilotek, delikatnie równamy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Masa serowa: twaróg do wypieków mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy mleko skondensowane i białko, mieszamy na gładką masę. Wylewamy na masę makową do papilotek i wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, najpierw przez 15 minut w formie, potem wyjmujemy z niej babeczki i czekamy aż zupełnie wystygną.

Lukier cytrynowy: do miski wsypujemy odmierzony cukier puder, dodajemy łyżkę soku z cytryny i skórkę z cytryny, energicznie mieszamy. W razie potrzeby lukier zagęszczamy cukrem pudrem, lub, gdyby był za gęsty, dodajemy więcej soku z cytryny. Polewamy babeczki, lukier zastyga po około 2 godzinach



Strona 4 z 4