Twarogi sernikowe: Sernik? Teraz to proste!
Sernikowe szaleństwo
Niektóre z twarogów będą widoczne w telewizyjnych spotach reklamowych, na billboardach, reklamach prasowych lub w specjalnie przygotowanych, sponsorowanych sekcjach kulinarnych, ale jak na tak bogatą ofertę, pokazują się nieliczne. Nie wszystkie dotrą do szerokiej klienteli, dystrybucja do supermarketów czy sklepów osiedlowych w wielkich miastach to nadal wyzwanie nie dla wszystkich producentów.
Sernik puszysty, sernik czekoladowy, na kruchym spodzie, z rodzynkami, lub z bakaliami. Sernik z zieloną herbatą, Amaretto, z owocami, szafranowy, waniliowy, a nawet z masą makową. Sernik pomarańczowy, cytrynowy i toffi. Sernik z polewą czekoladową, z likierem, nowojorski, lub z dynią. A może małe serniczki, lub ciemny kawowy. Albo ten niezawodny, tradycyjny. Każdy ma swój przepis na idealny sernik. Niektórzy eksperymentują w poszukiwaniu nowego smaku, inni za nic nie odstąpią od domowego przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Niezależnie od tego, na który sernik zdecydujemy się w te święta, zmielony twaróg do wypieków, bardzo ułatwi nam jego przygotowanie.
Na osłodę przedświątecznej gorączki, przepis na babeczki sernikowo-makowe, idealne na rozgrzewkę przed wielkimi świątecznymi wypiekami.
Składniki na 12 sztuk:
Masa makowa:
- 1,5 szklanki słodzonej masy makowej
- 1/2 szklanki zmielonych płatków migdałów lub migdałów bez skórek
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 jajo
- 50 g ciemnej czekolady
Masa serowa:
- 500 g twarogu do wypieków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
- 1 białko
- 1 łyżka rumu
Lukier cytrynowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z cytryny
Masa makowa: piekarnik nagrzewamy do temp. 175°C. Masę makową przekładamy do miski, dodajemy zmielone płatki migdałów, wiórki kokosowe, orzechy włoskie, jajo i rum, wszystko mieszamy. Następnie dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy. Masę wykładamy do papilotek, delikatnie równamy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Masa serowa: twaróg do wypieków mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy mleko skondensowane i białko, mieszamy na gładką masę. Wylewamy na masę makową do papilotek i wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, najpierw przez 15 minut w formie, potem wyjmujemy z niej babeczki i czekamy aż zupełnie wystygną.
Lukier cytrynowy: do miski wsypujemy odmierzony cukier puder, dodajemy łyżkę soku z cytryny i skórkę z cytryny, energicznie mieszamy. W razie potrzeby lukier zagęszczamy cukrem pudrem, lub, gdyby był za gęsty, dodajemy więcej soku z cytryny. Polewamy babeczki, lukier zastyga po około 2 godzinach