Produkty ekskluzywne: Bogacz też musi jeść
Tłuszcze
O ile segment serowy wyraźnie może pochwalić się ofertą w segmencie ekskluzywnym, o tyle segment tłuszczów o nich prawie zapomniał. Dotyczy to zwłaszcza masła, za to tylko częściowo margaryn.
Wśród produktów importowanych na wyróżnienia zasługuje masło produkowane przez Irish Dairy Board, dystrybuowane przez Temar (PPH), dostępne pod marką Kerrygold jako m.in. masło tradycyjne irlandzkie, tradycyjne irlandzkie lekko solone, masło irlandzkie ze świeżymi ziołami oraz masło light (40%). Równie ciekawą ofertę ekskluzywnych maseł posiada firma Eurial Polska – należą do nich masło z solą morską Grande Fermage oraz Masło z mleka krowiego Ligueil. W grupie silnych graczy znajduje się także Lurpak firmy Arla Foods Polska, które z pewnością aspiruje do segmentu premium. W linii Lurpak znajdują się:
- Lurpak Masło Klasyczne (200 g oraz 10 g)
- Lurpak Masło Lekko Solone (200 g)
- Lurpak Soft Klasyczny (200 g)
- Lurpak Soft Lekko Solony (200 g), mini (10 g)
- Lurpak Masło Czosnkowe (125 g).
Pomimo trudnego rynku tłuszczów do smarowania na półkach pojawiają się także masła importowane, tj. Burro di capra firmy Euroser.
W ofercie firm działających na polskim rynku na stałe wpisały się również produkty należące do segmentu premium w grupie margaryn, m.in. margaryna Flora pro.activ oraz Benecol.
Sery kozie
Ze względu na niskie pogłowie kóz, rozproszenie dostawców surowca, wysokie koszty takiego transportu, właściwości prozdrowotne, produkty kozie są w Polsce drogie. Zjawisko to nakłada się na wizerunek serów kozich jaki dotarł do Polski z Francji, gdzie produkty kozie uchodzą za wyroby szlachetne. Nad Wisłą najbardziej przyjęły się kozie sery twarogowe.
Spośród kozich serów francuskich warte wymienienia są Chabichou, Montrachet, wśród angielskich: Castle Ashby i Mendip. Wśród wyrobów z sera koziego znajdujemy zarówno sery twarogowe, podpuszczkowe, pleśniowe, topione i feta. Liderem rynku kozich serów twarogowych, podpuszczkowych i pleśniowych jest Eurial Polska, firma z korzeniami francuskimi ,specjalizująca się w produkcji, i dystrybucji serów tego typu. Produkty te pod marką Soignon tworzą największą i najbardziej zdywersyfikowaną grupę asortymentową na polskim rynku. W grupie serów podpuszczkowych kozich uwagę zwracają Tomme de Chevre (Eurial Polska) oraz Chevrette (Temar PPH). Wśród serów pleśniowych z wyższej półki warto zwrócić uwagę na Buchette, roladkę kozią naturalną i Buchette z czosnkiem i ziołami z firmy Temar (PPH).