Tłuszcz mlekowy – fakty i mity

prof. dr hab. Grażyna Cichosz
Przegląd Mleczarski 11/2009

Faktem jest, że WNKT n-6 i n-3 są niezbędne ale tłuszcze roślinne nie są jedynym ich źródłem, ponadto zapotrzebowanie na nie jest niewielkie

Oleje roślinne zawierają znaczne ilości nienasyconych KT w postaci prekursorów (tj. kwasu linolowego n-6 i linolenowego n-3)w bardzo niekorzystnych dla zdrowia proporcjach. Kwasy te nie są biologicznie aktywne a ich przekształcenia w organizmie człowieka hamowane są przez różnorodne uwarunkowania metaboliczne a najczęściej przez sztuczne izomery trans KT. Dodatkowo nadmiar WNKT n-6 hamuje przemiany WNKT n-3. Tłuszcze roślinne nie są jedynym źródłem niezbędnych nienasyconych KT. Kwasy te występują we wszystkich tłuszczach zwierzęcych, co prawda w mniejszych ilościach ale w optymalnych proporcjach. Najlepszym źródłem NNKT są jednak tłuszcze rybie zawierające biologicznie aktywne długołańcuchowe wielonienasycone KT n-3 tj. kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) a także kwas arachidonowy (AA) n-6.

Rzeczywiste zapotrzebowanie organizmu człowieka na WNKT n-6 i n-3 - jest niewielkie. W przypadku zdrowego dorosłego człowieka wynosi ono 4,4g w przypadku kwasu linolowego n-6 i ok.1g kwasu linolenowego n-3 dziennie. Jeżeli natomiast zamiast w/w kwasów tj.prekursorów przyjmować będziemy biologicznie aktywne wielonienasycone długołańcuchowe pochodne obecne w tłuszczach rybich to zapotrzebowanie jest ok. 5-krotnie mniejsze, co wynika z wydajności przemian enzymatycznych w organizmie człowieka.

Nadmiar WNKT w diecie ogromnie zwiększa zapotrzebowanie na antyoksydanty. Brak równowagi pro- i antyoksydacyjnej organizmu leży u podstaw większości schorzeń metabolicznych m.in. miażdżycy i nowotworów.

Potwierdzeniem zapotrzebowania na WNKT n-6 i n-3 jest także skład tkanki tłuszczowej człowieka, w której dominują KT nasycone i jednonienasycone a wielonienasycone KT stanowią zaledwie 10% składu (tab.1). Mimo to, w aktualnych zaleceniach dietetycznych za optymalne uważa się spożycie tłuszczów w ilości 30% wartości energetycznej diety przy równoważnym (po 10%) spożyciu KT nasyconych jedno- i wielonienasyconych. Zatem, zaleca się spożycie WNKT ponad 4-krotnie większe od faktycznego zapotrzebowania (2000 kcal 30%= 600kcal: 9kcal=66g tłuszczu, 1/3 z 66g= 22g WNKT dziennie).

Nieuniknione w związku z powyższym są wątpliwości:

  • W czyim interesie opracowano zalecenia dietetyczne?
  • Czy uwzględniono faktyczne zapotrzebowanie na antyoksydanty przy 4-krotnie większym od zapotrzebowania spożyciu WNKT?
  • Czy przy wysokim spożyciu tłuszczów utajonych (żywność wygodna i funkcjonalna) w ogóle możliwe jest zbilansowanie diety?
  • Dlaczego tylko nieliczne kraje wprowadziły ustawowe ograniczenia spożycia sztucznych izomerów trans?
  • Dlaczego w proponowanych zasadach znakowania produktów spożywczych (rzekomo w trosce o zdrowie konsumentów) oprócz nasyconych KT jako szkodliwe traktowane są zarówno sztuczne jak też naturalne izomery trans KT?

Tab.1 Porównanie profilu kwasów tłuszczowych w tłuszczach zwierzęcych i roślinnych (wg różnych źródeł)

Profil kwasów tłuszczowych
  Nasycone % Jednonienasycone % Wielonienasycone %
Zwierzęce
Tłuszcz ludzki 42,9 46,9 10,2
Łój wołowy 47,8 49,6 2,6
Masło 62,6 28,6 3,4
Smalec 40 50 10
Tłuszcz drobiowy 29,6 44,5 21
Oleje rybne 37,1 13,6 42,2
Roślinne
Kokos 87 6 1
Kukurydza 8 24,2 58,8
Len 9,6 17 68,8
Oliwa z oliwek 14,3 71,1 9,3
Olej palmowy 49,3 36,8 9,6
Sezam 14 39,7 41,2
Pestka z winogron 10,42 18,19 66,28
Słonecznik 11,01 25,14 63,84
Rzepak 6,74 60,54 32,41


Strona 4 z 5