Tłuszcz mlekowy – fakty i mity
Faktem jest, że WNKT n-6 i n-3 są niezbędne ale tłuszcze roślinne nie są jedynym ich źródłem, ponadto zapotrzebowanie na nie jest niewielkie
Oleje roślinne zawierają znaczne ilości nienasyconych KT w postaci prekursorów (tj. kwasu linolowego n-6 i linolenowego n-3)w bardzo niekorzystnych dla zdrowia proporcjach. Kwasy te nie są biologicznie aktywne a ich przekształcenia w organizmie człowieka hamowane są przez różnorodne uwarunkowania metaboliczne a najczęściej przez sztuczne izomery trans KT. Dodatkowo nadmiar WNKT n-6 hamuje przemiany WNKT n-3. Tłuszcze roślinne nie są jedynym źródłem niezbędnych nienasyconych KT. Kwasy te występują we wszystkich tłuszczach zwierzęcych, co prawda w mniejszych ilościach ale w optymalnych proporcjach. Najlepszym źródłem NNKT są jednak tłuszcze rybie zawierające biologicznie aktywne długołańcuchowe wielonienasycone KT n-3 tj. kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) a także kwas arachidonowy (AA) n-6.
Rzeczywiste zapotrzebowanie organizmu człowieka na WNKT n-6 i n-3 - jest niewielkie. W przypadku zdrowego dorosłego człowieka wynosi ono 4,4g w przypadku kwasu linolowego n-6 i ok.1g kwasu linolenowego n-3 dziennie. Jeżeli natomiast zamiast w/w kwasów tj.prekursorów przyjmować będziemy biologicznie aktywne wielonienasycone długołańcuchowe pochodne obecne w tłuszczach rybich to zapotrzebowanie jest ok. 5-krotnie mniejsze, co wynika z wydajności przemian enzymatycznych w organizmie człowieka.
Nadmiar WNKT w diecie ogromnie zwiększa zapotrzebowanie na antyoksydanty. Brak równowagi pro- i antyoksydacyjnej organizmu leży u podstaw większości schorzeń metabolicznych m.in. miażdżycy i nowotworów.
Potwierdzeniem zapotrzebowania na WNKT n-6 i n-3 jest także skład tkanki tłuszczowej człowieka, w której dominują KT nasycone i jednonienasycone a wielonienasycone KT stanowią zaledwie 10% składu (tab.1). Mimo to, w aktualnych zaleceniach dietetycznych za optymalne uważa się spożycie tłuszczów w ilości 30% wartości energetycznej diety przy równoważnym (po 10%) spożyciu KT nasyconych jedno- i wielonienasyconych. Zatem, zaleca się spożycie WNKT ponad 4-krotnie większe od faktycznego zapotrzebowania (2000 kcal 30%= 600kcal: 9kcal=66g tłuszczu, 1/3 z 66g= 22g WNKT dziennie).
Nieuniknione w związku z powyższym są wątpliwości:
- W czyim interesie opracowano zalecenia dietetyczne?
- Czy uwzględniono faktyczne zapotrzebowanie na antyoksydanty przy 4-krotnie większym od zapotrzebowania spożyciu WNKT?
- Czy przy wysokim spożyciu tłuszczów utajonych (żywność wygodna i funkcjonalna) w ogóle możliwe jest zbilansowanie diety?
- Dlaczego tylko nieliczne kraje wprowadziły ustawowe ograniczenia spożycia sztucznych izomerów trans?
- Dlaczego w proponowanych zasadach znakowania produktów spożywczych (rzekomo w trosce o zdrowie konsumentów) oprócz nasyconych KT jako szkodliwe traktowane są zarówno sztuczne jak też naturalne izomery trans KT?
Tab.1 Porównanie profilu kwasów tłuszczowych w tłuszczach zwierzęcych i roślinnych (wg różnych źródeł)
Profil kwasów tłuszczowych | |||
Nasycone % | Jednonienasycone % | Wielonienasycone % | |
Zwierzęce | |||
Tłuszcz ludzki | 42,9 | 46,9 | 10,2 |
Łój wołowy | 47,8 | 49,6 | 2,6 |
Masło | 62,6 | 28,6 | 3,4 |
Smalec | 40 | 50 | 10 |
Tłuszcz drobiowy | 29,6 | 44,5 | 21 |
Oleje rybne | 37,1 | 13,6 | 42,2 |
Roślinne | |||
Kokos | 87 | 6 | 1 |
Kukurydza | 8 | 24,2 | 58,8 |
Len | 9,6 | 17 | 68,8 |
Oliwa z oliwek | 14,3 | 71,1 | 9,3 |
Olej palmowy | 49,3 | 36,8 | 9,6 |
Sezam | 14 | 39,7 | 41,2 |
Pestka z winogron | 10,42 | 18,19 | 66,28 |
Słonecznik | 11,01 | 25,14 | 63,84 |
Rzepak | 6,74 | 60,54 | 32,41 |