Probiotyki: Wschodzący rynek

Paulina Łuszczak
Forum Mleczarskie Handel 1/2010 (38)

Probiotyczna gama

Szeroką gamę mlecznych produktów probiotycznych możemy znaleźć w ofercie kilku polskich zakładów mleczarskich. Popularne są przede wszystkim jogurty. Jednym z najpopularniejszych jest Activia firmy Danone. Oferowana jest ona w kilku odsłonach, w tym Activia Naturalna w dużym kubku z wygodnym zamknięciem z przezroczystą przykrywką. Activia jest również o dwóch ciekawych smakach; w wariancie Activia Mix z suszonymi owocami w specjalnym opakowaniu na wieczku kubeczka: z płatkami i suszoną truskawką oraz z płatkami, suszoną śliwką i żurawiną. Od niedawna oferta czteropaków Activii powiększyła się o nowe smaki: maliny-musli oraz brzoskwini-musli. Firma Danone stosuje w tym jogurcie probiotyczny szczep bakterii ActiRegularis®, którego korzystne działanie zostało udowodnione w badaniach naukowych. Activia śliwka Danone zajęła w minionym roku 1. miejsce w kategorii jogurtów, jako Lider Forum 2009.

Inny popularny produkt firmy Danone to Actimel, który od niedawna poza swoją standardową wersją ma także coś dla tych, którzy chcą wzmacniać odporność i jednocześnie ograniczać ilość spożywanych kalorii. Jest to niskokaloryczny Actimel Lekki, o obniżonej zawartości tłuszczu i bez dodatku cukru, zawierający szczepy Lactobacillus casei Defensis DN-114001. Z innych nowości w rodzinie Actimela latem roku 2009 pojawił się na rynku nowy smak malinowy.

Z kolei jogurt pitny Dr Maciej marki Warmia (Grupa Polmlek) występuje w nowoczesnych wersjach Dr Maciej Q10 oraz Dr Maciej Fiber+ zaspokajając nie tylko zapotrzebowanie na probiotyki, ale i błonnik bądź niedobór w organizmie koenzymu Q10.

W ofercie giganta mleczarskiego polskiego rynku, firmy Mlekovita (GK), znajdziemy jogurt Polski probiotyczny ze szczepami Lactobacillus acidophilus LA-5 i Bifidobacterium BB-12 o kilku nowoczesnych smakach mogących zaspokoić wyrafinowane gusta konsumentów, tj. liczi z limonką lub żurawina z granatem, wzbogacone w kwasy omega-3. Mlekovita (GK) oferuje swoim klientom unikalne połączenia. Kupując jogurt Polski kupujemy bowiem nie tylko produkt probiotyczny, ale i w zależności od smaku także żeń-szeń, melisę, guaranę lub zieloną herbatę. Zorientowani konsumenci doskonale wiedzą, że każdy z tym składników ma określony wpływ na organizm.

Jogobella L. casei firmy Zott w miksowanych smakach tj. brzoskwinia-marakuja lub wiśnia-wanilia zawierają szczepy bakterii probiotycznych Lactobacillus paracasei Lpc-37 wspomagającego naturalną odporność organizmu. Wśród tego typu produktów znajdziemy także linię wyrobów Milko produkcji Mlekpol (SM) zawierających na opakowaniu informację o obecności w wyrobie bakterii L. casei. Obok nich na półce znajdziemy jogurty Jovi (dodatkowo wzbogacony w L-karnitynę) z oferty Lactalis Polska. Półkę probiotycznych jogurtów pitnych dodatkowo zapełnia Krasnystaw (OSM) zasilając swoje produkty w popularne szczepy Bb-12 i La-5. Większość wspomnianych produktów jak również jogurty Revital czeskiej firmy Olma (z kombinacją kilku różnych szczepów probiotycznych) nie zawiera niestety na swoich opakowaniach szczegółowych informacji nt. szczepów zastosowanych bakterii.

Konkurencją dla polskich producentów z pewnością staje się wspomniana Olma. Czeski producent wprowadza bowiem na polski rynek coraz więcej produktów, tj. jogurty zawierające probiotyki i będące produktami bio. Olma oferuje na naszym rynku m.in. napoje Olma Bio – jogurtowe drinki zawierające kompozycję kultur probiotycznych w wariancie naturalnym bądź z dodatkiem owoców, tj. truskawka lub jagoda z czarną porzeczką.

W roku 2008 na rynku debiutowała linia probiotyczna firmy Jogo (ŁSM) z produktami Jo Go! Wśród nich znajdziemy Jo Go! Build przeznaczony dla mężczyzn i zawierający kompleks witaminowo-minerałowy z wapniem oraz bakterie probiotyczne z rodzajów L. acidophilus, Bifidobacterium i L. casei. Taki sam zestaw bakterii znajdą także kobiety w dedykowanym im Jo Go! Slim z błonnikiem i L-karnityną lub w Jo Go! Sport z dodatkiem kofeiny i tauryny.

Strona 3 z 5