Produkty Light: Trend light uwodzi Europę

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Biznes 3/2009 (06)

Jedzenie, picie, sen i miłość – wszystko z umiarem.
Hipokrates

Rys historyczny

Już w starożytności greccy i rzymscy lekarze definiowali otyłość jako chorobę wymagającą leczenia. W średniowieczu otyłość uznawana była za symbol bogactwa i piękna. Taki obraz postrzegania ciała przeniósł się do następnych epok, w których żywe odbicie znajdujemy w opisach uczt i biesiad jak chociażby w malarstwie Rembrandta czy Rubensa. W XVII wieku rubensowskie kształty zaczynają spotykać się z ostrą krytyką. Pojawiają się znienawidzone przez kobiety gorsety i dążenie do osiągania szczupłej sylwetki. W XVIII wieku za czasów Ludwika XIV świat wkroczył ponownie w czas wielkiego obżarstwa. Na ówczesnym rynku wydawniczym wychodzi spod pióra Flemynga pierwszy traktat o otyłości. Kolejna pozycja o negatywnym wpływie otyłości na zdrowie pojawia się w 1897 roku. Duckworth publikuje wówczas monografię o otyłości, w powiązaniu z takimi chorobami jak cukrzyca czy dna. Na początku XX wieku rozpoczyna się żywa dyskusja dotycząca powstawania otyłości, która trwa do dzisiaj. W latach 20. ubiegłego wieku zdecydowanie odrzucono obowiązujące wcześniej ideały. Narodziła się chłopczyca. Wąskie biodra, krótkie włosy: mocna, silna i drapieżna kobieta. Szczupłość staje się nie tylko cechą atrakcyjności, ale również synonimem sukcesu i władzy koniecznej w walce w męskim świecie. Od tego momentu kobieta w imię swojej wolności i niezależności wiąże się z dietą, która określa jej styl życia. Z czasem ten kult szczupłego i wysportowanego ciała przenosi się również na mężczyzn. Tym samym pojawia się klient, który poszukuje produktów o ograniczonej kaloryczności, zwracający uwagę na ilość spożywanego tłuszczu, cukru i soli – głównych sprawców naszych kłopotów z wagą.


Dylematy konsumenta


Na świecie zauważa się dwa przeciwstawne trendy w zachowaniach ludzkich. Z jednej strony coraz więcej osób przybiera na wadze, z drugiej strony coraz więcej osób poszukuje sposobów walki z nadwagą. Przykładem problemów z otyłością są USA, gdzie systematycznie widać wzrost liczby osób spożywających żywność niskokaloryczną. Termin „otyłość” pochodzi od łacińskiego słowa „obesitas”, co oznacza patologiczne nagromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Stwierdzono, że otyłość zwiększa ryzyko zapadalności na niektóre choroby, w tym choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2, bezdech senny, niektórych typy nowotworów, zapalenie kości i stawów. Otyłość w krajach wysokorozwiniętych stanowi problem społeczny. Najczęstszą przyczyną powstawania otyłości jest przekarmianie oraz czynniki genetyczne, w wyniku których dochodzi do nadmiernego gromadzenia się tkanki tłuszczowej w organizmie. Nie bez znaczenia są także czynniki biologiczne, związane m.in. z uszkodzeniem podwzgórza lub stosowanie niektórych leków. Istotny wpływ na naszą wagę mają również czynniki środowiskowe – zwłaszcza aktywność fizyczna.

Strona 1 z 5