Jogurty pitne funkcjonalne: Siła napędowa innowacji

Janusz Górski
Forum Mleczarskie Handel 2/2009 (33)

Klucz do zyskania przewagi

Każdy innowacyjny produkt zaczyna od zera. Zanim zwrócą się koszty na niego poniesione mijają nie tylko miesiące, ale czasem lata. Ale konsekwentne budowanie przekonania u konsumentów, że wybierają najlepszy możliwy produkt przynosi owoce.

Kiedy znudzeni albo poirytowani oglądamy kolejną odsłonę reklamy probiotyku Actimel firmy Danone musimy pamiętać, że unikalność wyrobu w połączeniu z ogromnymi środkami przeznaczonymi na marketing, przynosi równie ogromne zyski. I jest nad czym się pochylić, bo probiotyki to kategoria, która w największym stopniu zawojowała polski rynek i znalazła wielu chętnych do skorzystania z jej sukcesu. Nie zawsze uczciwie.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) produkt probiotyczny to produkt zawierający ściśle wyselekcjonowane rodzaje, gatunki, a także szczepy (!) bakterii, których działanie zostało udowodnione naukowo. Wyraźnie określono, jaka jest minimalna liczebność szczepu bakterii, które muszą pozostać żywe do daty przydatności produktu do spożycia. Kolejnym warunkiem uznania za probiotyk jest zdolność przeżycia w przewodzie pokarmowym człowieka bakterii zawartych w produkcie.

Działania dobroczynne bakterii probiotycznych są rozmaite i uzależnione od użytego szczepu. W opinii prof. Zdzisławy Libudzisz, z Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej bakterie probiotyczne stosuje się w celu przywrócenia zrównoważonej mikroflory przewodu pokarmowego, ochrony przed schorzeniami jelitowymi i – na tej drodze – poprawy ogólnego stanu zdrowia. Probiotyczne bakterie fermentacji mlekowej są tradycyjnie powiązane z produktami mleczarskimi, które są uważane za najlepsze ich nośniki.

Zdaniem prof. Zdzisławy Libudzisz wzbogacanie mikroflory jelitowej w kierunku bakterii korzystnie oddziałujących na organizm człowieka powinno się prowadzić przez stosowanie odpowiednich preparatów lub produktów żywnościowych zawierających żywe bakterie probiotyczne, szczególnie należące do rodzaju Lactobacillus czy rodzaju Bifidobacterium. Warto jednak dodać, że bakterie z rodzaju Lactobacillus obejmują 103 gatunki, spośród których grupa acidophilus, casei, paracasei, rhamnosus jest charakterystyczna dla jelit oraz jest proponowana do składu preparatów i produktów probiotycznych.

Sztandarowym przykładem wyrobu probiotycznego jest Actimel firmy Danone zawierający szczep Lactobacillus casei Defensis DN-114 001 wspomagający naturalną odporność. Drugim produktem jest Activia zawierająca Bifidobacterium ActiRegularis DN-173 010, które wpływają na czas przebywania posiłku w przewodzie pokarmowym.

Edmund Borawski

Prezes w Mlekpol (SM)

Jogurty pitne są najszybciej rozwijającym się segmentem. Notujemy w nim dużą dynamikę sprzedaży. Cenione są przez klientów głównie za zawartość bakterii probiotycznych, regulujących skład flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym oraz wzmacniających system odpornościowy. Konsumenci cenią sobie także doskonały smak jogurtów. Ogólnie można powiedzieć, że jogurty wybierają osoby aktywne, w zdecydowanej większości panie. Z tej przyczyny największą sprzedaż jogurtów pitnych odnotowujemy w dużych aglomeracjach, typu Warszawa. Nasze jogurty Milko dostępne są w wygodnych opakowaniach – butelka z nakrętką, które ułatwiają wypicie jogurtu w szkole, pracy czy w plenerze, np. na spacerze lub rodzinnym pikniku. Również pojemność opakowań: (0,2 i 0,5 oraz 1 l) ułatwia wybór najbardziej odpowiedniego w zależności od sytuacji. Opakowanie jest jednym z elementów zwiększania popytu na jogurty Milko, ale najskuteczniej konkurujemy z innymi producentami najwyższą jakością produktu i szeroką gamą smakową. Najbardziej popularna jest truskawka, ale także żurawina – ten smak wprowadziliśmy do jogurtów jako pierwsi w Polsce. Żurawinę wybierają głównie panie, jest ona ceniona jako źródło wit. C; w połączeniu z bakteriami probiotycznymi i wspaniałym smakiem, nasze jogurty są poszukiwane i zyskują coraz większe grono odbiorców. Inne smaki naszych jogurtów pitnych to czerwona pomarańcza – smak wykwintny i bardzo ożywczy, morela. Smaki owocowe są najpopularniejsze wśród konsumentów. W ofercie pod marką Milko mamy również jogurt naturalny, który oprócz tego, że stanowi wspaniałą mleczną przekąskę jest również wykorzystywany do przyrządzania sałatek czy sosów.

Strona 2 z 7