Napoje mleczne: Przyszłość płynie w napojach
Cenne minerały
Produkty mleczarskie są doskonałym źródłem wapnia, fosforu, magnezu oraz cynku. Szczególnie cenne są wapń i fosfor, z uwagi na wysoki ich poziom w mleku i jego przetworach oraz wysoką przyswajalność. Wapń to prawdziwy skarb, zwłaszcza dla szybko rozwijających się organizmów dzieci, młodych ludzi oraz osób starszych tracących wapń z kości pod wpływem osteoporozy.
Do podstawowych funkcji wapnia zalicza się wbudowywanie w kości i zęby, regulację krzepnięcia krwi oraz uczestnictwo w przewodzeniu impulsów nerwowych. Wszystkie autorytety naukowe zgodnie podkreślają, że mleko to podstawa w zdrowym odżywianiu i podaży wapnia. Produktami płynnymi wzbogaconymi dodatkowo w wapń są:
- jogurt pitny Bakuś firmy Bakoma wzbogacony dodatkowo w wit. B2, B12, C, E oraz bakterie Bifidobacterium, Lactobacillus casei
- mleko UHT Białe Wapń 1,5%, 3,2% – 1 l spółdzielni Mlekpol (SM)
- Danonki wzbogacone dodatkowo w wit. D (Danone)
- jogurty Free (Kościan OSM).
Zagadkowe prebiotyki
Jeśli o czymś konsumenci mają niewielkie pojęcie, to są tym z pewnością prebiotyki. Nie stanowi również tajemnicy to, że są one stosunkowo słabo poznane także przez żywieniowców i lekarzy. Ale od początku. Do prebiotyków zalicza się pochodne fruktozy (inulina, oligofruktoza i fruktooligosacharydy) i galaktozy (galaktooligosacharydy).
Jak można dowiedzieć się z wyników badań European Project on Non-Digestible Oligosacharides, oligosacharydy zwiększają biodostępność wapnia i magnezu. Badania u młodych mężczyzn (średni wiek to ok. 21 lat) potwierdziły, że dawka 40 g oligofruktozy zwiększa wchłanianie wapnia o 12%. Inną funkcją oligosacharydów jest zwiększanie motoryki jelit oraz przyspieszanie rozwoju korzystnych dla organizmu szczepów bifidobakterii. Dostępne są także wyniki badań wskazujące na przyspieszanie przemian cholesterolu, co wpływa na jego poziom w krwi.
Przykładami produktów z prebiotykami są: jogurt Jovi z inuliną (Obory) i jogurt Free Kościan (OSM).
Do prebiotyków zalicza się także L-karnitynę, która jest niczym innym jak związkiem aminokwasów egzogennych (niemożliwych do wytworzenia w organizmie) metioniny i lizyny. Konsumenci zauważający produkty z L-karnityną powinni poświęcić temu produktowi nieco uwagi, albowiem L-karnityna wpływa korzystnie na poziom cholesterolu, transportuje cząsteczki tłuszczu do spalenia w komórkach, przez co umożliwia odchudzanie. Ostatnie badania wskazują także, iż spożywanie L-karnityny poprawia nastrój.
L-karnitynę znaleźć możemy w jogurtach ananasowych Hipo (Somlek SM) oraz jogurtach Jovi Fitness Line mleczarni Obory.