Produkty kozie: Kozie przysmaki
Polski rynek serów kozich
Polski rynek mleka koziego nie jest duży w porównaniu z rynkiem mleka krowiego, ale jego wartość jest istotna, zwłaszcza w kontekście rozwoju rynków lokalnych oraz produkcji stricte ekologicznej. Warty podkreślenia jest fakt, że cena mleka koziego w skupach jest wyższa niż mleka krowiego i waha się od 2 do 3,60 zł za litr. W detalu ceny za litr pasteryzowanego mleka koziego mogą wynosić od 7 do 14 zł, w zależności od producenta i zawartości tłuszczu. W zależności od producenta cena sera koziego typu feta wynosi 17–28 zł za 180–250 g, a sera serwatkowego 14–17 zł za 200 g, zaś za kozi długodojrzewający – od 175 do 219 zł za 1 kg. Cena jogurtu z mleka koziego 200 g wynosi 9,45–11,90 zł w zależności od producenta.
W Polsce największymi dostawcami są producenci: Agro-Danmis Gramowscy, Mleczarnia Turek, Wart-Milk (OSM) oraz importerzy: Euroser Dairy Group i Temar. Nieodzowną rolę w rozwoju tej kategorii odgrywają lokalni producenci ekologiczni.


Literatura:
- https://koziafarma.pl/mleko-kozie-dlaczego-warto-je-pic-wartosci-odzywcze-wlasciwosci/
- https://en.wikipedia.org/wiki/Goat_milk
- https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_goat_cheeses
- https://i-rolnik.pl/vademecum/kozie-mleko-lepsza-alternatywa-dla-mleka-krowiego/
- https://www.psmarketresearch.com/market-analysis/goat-milk-products-market
- https://www.kierunekspozywczy.pl/artykul,52194,nowoczesne-przetworstwo-mleka-koziego.html
- https://www.notatnikkuchenny.pl/banon-fromage-fort-du-mont-ventoux/
- https://www.agrolok.pl/artykuly/kozy--hobby-czy-kierunek-produkcji.htm



