Kefiry: Kefir kefirowi ziarnem

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 5/2025 (131)

Joanna KołodyńskaJoanna Kołodyńska

dyrektor marketingu, Grupa Polmlek

Kefir to pełen probiotycznych bakterii napój fermentowany, który znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Ma dobroczynny wpływ na florę bakteryjną jelit, dzięki czemu wspiera odporność, reguluje metabolizm i zapewnia doskonałe samopoczucie. Jest też orzeźwiający i odżywczy oraz ma szerokie zastosowanie w kuchni jako składnik wielu potraw lub pyszny dodatek do letnich obiadów. Doceniamy przywiązanie konsumentów do marek i reagujemy na zapotrzebowanie na produkty regionalne, dlatego w tym roku powróciliśmy z marką Maćkowy, znaną i lubianą szczególnie na Pomorzu. Kefir naturalny jest oczywiście w czołówce sprzedaży, ale dużym powodzeniem cieszą się również kefiry smakowe – truskawkowy i owoce leśne. Smakują świeżo i domowo, jak właśnie zmiksowane owoce z kefirem. Najczęściej kupowana pojemność to 300 ml. Stawiamy na prosty skład i czystą etykietę – w naszych produktach nie ma nic zbędnego, dlatego tak chętnie są one wybierane przez konsumentów. Interesujący jest powrót do etykiet w stylu lat 90., nieco oldskulowych, ale podkreślających naturalność produktów i będących swojego rodzaju ukłonem do konsumentów przywiązanych do marki Maćkowy. W portfolio Grupy Polmlek znajduje się również kefir Konecki, naturalny, w litrowej butelce. Ta marka zyskała popularność w Polsce centralnej i na Kielecczyźnie. Ciekawostką jest, że na rynku marokańskim kefir dotychczas był mało popularny i pojawia się jako nowość w ofertach zaledwie kilku producentów. Jibal, nasz marokański zakład, również uruchamia produkcję kefiru, szeroko komunikując jego zalety i prozdrowotne działanie. Tam z kolei postawiliśmy na opakowanie kartonowe 400 ml.

Rynek kefiru w Polsce 

Rynek kefiru w Polsce jest dobrze rozwinięty. Prawie każdy większy producent ma w swoim portfolio kefir. Najczęściej produkuje się kefiry naturalne jako odpowiedź na potrzeby i preferencje konsumenckie w zakresie prostego w składu. Tylko nieliczni próbują urozmaicić asortyment, dodając wsad owocowy (m.in. Lactalis Polska, Koło OSM). Nowością na rynku są kefiry wysokobiałkowe (Krasnystaw OSM, Mlekpol SM, Radomsko OSM). Niektórzy producenci proponują też kefiry wytworzone z surowca bio (Grupa Mlekovita). W ofercie zaledwie trzech producentów znajduje się kefir bezlaktozowy (Grupa Mlekovita, Piaski OSM i Robico ZUH).

Opakowania kefirów to zwykle butelki, kubki oraz kartoniki. Najczęściej kefiry pakowane są w wygodne i funkcjonalne użytkowo butelki o gramaturach od 370 g do 1 kg. Kubki wydają się już mniej popularne. Jeżeli występują, to są to opakowania o gramaturze 150–400 g. Relatywnie nowym opakowaniem kefirów są kartony. Standardowo to opakowania o objętości 0,5 l oraz 1 l. Większość butelek zawiera komunikację na owijkach foliowych. Tylko więksi producenci stosują etykiety termokurczliwe na opakowaniach (m.in. Grupa Mlekovita, Mlekpol SM, Łowicz OSM, Piątnica OSM).

Kefiry w butelkach 1 l pod marką producencką kosztują od 4,59 do 5,99 zł, pod marką własną – 2,79–3,85 zł, zaś w butelkach 0,4–0,5 l w pod marką producencką 3,28–4,54 zł, a pod marką własną 2,68–2,79 zł. Kefiry w kubkach kosztują w sklepach 2,35–2,62 zł. 

Wybrani producenci kefirów w Polsce

Literatura:

  1. https://www.spozywczetechnologie.pl/mleko/produkcja/457/charakterystyka-i-wlasciwosci-kefiru
  2. https://timcatering.pl/blog/kefir-jak-powstaje-i-czemu-warto-umiescic-go-w-swoim-jadlospisie/
  3. https://www.doz.pl/czytelnia/a16735-Kefir__sklad_wartosci_odzywcze_wlasciwosci
  4. https://www.krasnystaw.eu/pl/produkty/kefir
  5. https://centrumrespo.pl/zdrowie/czy-kefir-jest-zdrowy-oto-co-pokazuja-badania/
  6. https://pl.wikipedia.org/wiki/Kefir
  7. https://robico.com.pl/ferment-w-mleku-zasiany-czyli-krotka-historia-o-powstaniu-kefiru/
  8. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/353751,kefir-wlasciwosci-czy-jest-zdrowy
  9. http://stosmakow.blox.pl/2014/07/Napoje-z-mleka-na-lato-2.html
  10. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K. i wsp.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003.
  11. http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1,97 596,1856428.html
  12. http://stosmakow.blox.pl/2014/07/Napoje-z-mleka-na-lato-2.html
  13. https://www.gminsights.com/industry-analysis/kefir-market.
Strona 4 z 4